Jaguar връща към живот най-редкия си модел

Възроденият XKSS ще получи още 9 бройки, на цена 1,2 млн. евро всяка
17 ное 2016 13:46, Красимир Ангелов
7
Jaguar връща към живот най-редкия си модел
Снимка: Jaguar

Един от най-емблематичните, редки и красиви модели на Jaguar бе възкресен от компанията и показан в музея Питърсън в Лос Анджелис. От възродения XKSS - любимата кола на актьора Стив Маккуин, ще бъдат създадени общо 9 бройки. Цената е шокираща - 1.16 млн. евро. Но това не бива да ви притеснява - така или иначе и деветте машини вече са продадени предварително.

Поделението Jaguar Classic е проучвало материалите и архивите 18 месеца, преди да пристъпи към работа. Новите XKSS ще бъдат изработени по същия начин като оригиналите от 50-те години - с ръчно оформени от магнезий и алуминий шасита, с дискови спирачки и гуми Dunlop в стила на 50-те.

Двигателите са 3.4-литрови редови шестаци от D-type, с максимална мощност 262 конски сили. Цилиндровите глави обаче са с променена конструкция. Интериорът е абсолютно същият, какъвто бихте открили в Jaguar от онази епоха. Единственото по-забележимо нововъведение са мерките за безопасност - примерно резервоарът е изработен от доста по-здрав материал в сравнение с оригиналния.

Идеята за оригиналния XKSS се ражда през 1956, когато Jaguar се оттегля от автомобилните състезания. Във фабриката в Браунс Лейнс се работи по още няколко състезателни D-type, които изведнъж се оказват излишни. За да не загуби твърде много пари от тях, шефът на компанията сър Уилям Лайънс решава да ги пригоди за нормална употреба по пътищата. За целта са добавени брони, врата от страната на пътника, както и странични стъкла.

Серията XKSS е произведена в 25 бройки. На 12 февруари 1957 обаче във фабриката става пожар и 9 автомобила изгарят напълно. Повечето от останалите 16 машини са продадени в САЩ, едната е купена от актьора Стив Маккуин (той обожава колата и я нарича "Зеления плъх"). Днес този автомобил е изложен в музея Питърсън.

Тъкмо изгорелите в пожара 9 XKSS ще бъдат възстановени сега от Jaguar Classic. Те дори ще ползват номерата на двигателите от оригиналите, съобщава AutoMedia.bg.

Още снимки на модела може да откриете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Jaguar
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
прилича на смачкан гaлош
2
0
 
1
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха-ха за какво иде реч за Jaguar или за Ford .
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
красота!