Скоро: Градска тол такса – цапаш повече, плащаш повече

Сред идеите на ЕК е и шофирането в час пик да е по-скъпо
21 мар 2018 11:00,
113
Скоро: Градска тол такса – цапаш повече, плащаш повече

Градска тол такса планира да въведе Европейската комисия скоро на стария континент. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по транспорта Виолета Булц. Тя участва в конференция по мутимодален транспорт в София.

Предложението на Брюксел е автомобилите с по-високи нива на вредни емисии да се таксуват по нова толсистема в градовете в Европейския съюз.

Има вариант по-високи такси да плащат и шофьорите, чиито коли шофират в час пик или в зона с висока концентрация на вредни емисии.

Предвижда се мярката да бъде приета до края на българското европредседателство, каза Булц, цитирана от "24 часа".

Още по темата

Градската толсистема първоначално беше препоръчана от ЕС за Германия и Великобритания.

Тя предвижда шофьорите да се таксуват според емисиите, които автомобилите им отделят, или според пиковите часове на деня. Тя е част от първия пакет по мобилност, разработен миналата година. Булц се надява той да бъде приет до края на председателството ни, а мерките да бъдат приложени до 2020 г.

Еврокомисарят коментира и последствията за международните шофьори от директивата за командировка на работници в ЕС. Тя обясни, че все още се водят преговори, но ЕК е на едно мнение с България, че международният транспорт трябва да бъде изключен от директивата и да се обърне внимание на социалните права на шофьорите. 

“В момента имаме действаща правна рамка, но само 3 държави са я приели в националното си законодателство. Вместо да санкционираме останалите страни, ние решихме да разгледаме въпроса по-задълбочено и да подкрепим транспортните фирми, които легално оперират в ЕС”, заяви Булц.

До края на годината ще бъде извършен анализ относно разходите за транспорт във всички държави членки, на базата на който ще се определи цена на билетите и правилата за пътниците при мултимодалния транспорт, допълни комисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
15
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Защо ти не караш по града с колело? Кога караш, ако караш, Май, Юни, Юли, Август, Септември и малко Октомври. Да не караш през зимат случайно, в снега. Лошия транспорт ползваш ли? Сигурно не. Да усетиш смръднята на неизкъпаните привансисти, грубостта и не възпитанието. Когато се направи метрото така, че да е удубно за повечето хора е друго. Но кога и как ще стане.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бориловми то да беше транспорт, като транспорт.. не забравяй, че на повечето места автобусите са по на 30г. за сметка на тва са мръсни, нередовни и ползвани от *** за безплатен превоз
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да видим какво ще каже Вальо Златев, който произвежда дизел? Нали той плати на Вожда първата избирателна кампания. И ще му ударят печалбата ли? А после, многото пари са и много власт и възможности. Лакомиите за милиони да не започнат да изчезват един по един. Стандарта трябва да се вдигне, не да се краде от всеки и всичко. Да се газифицира всичко, да не се горят въглища, дърва и пластмаси. Защо не се прави, замърсяването е от там? Изисква време, а като праснат колите, парите са бързи.
23
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, дано малко понамалеят колите в София ,че е кошмар. Според мен поне наполовина трябва да намалеят. Ходете пеш и с велосипед мързеливци! Тамън ще свалите паласките! Уважавайте здравето на другите и не мърсете въздуха и не изнервяйте хората със този кошмарен трафик! СИОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО И НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН АВТОМОБИЛ НА СЕМЕЙСТВО, КОЙТО ПРЕЗ 50% ОТ ВРЕМЕТО ДА СТОИ В ГАРАЖ И ДА НЕ СЕ ПОЛЗУВА!
22
5
 
32
 
! Отговори
Бюрокрация преди 6 години
Поредното доказателство, че т.н. ЕС залязва. Такава бюрокрация не бях виждал и по време на соца. Определени лица и групи налагат мнение и разпоредби на 500 000 000 граждани. Най-наглата и изпречена модерна ДИКТАТУРА, почиваща на измислени "демократични" принципи. Като чуя ЕС и направо ми се повдига.
21
5
 
28
 
! Отговори
Теодор преди 6 години
И като съберат милионите от по- бедните шофьори с по- стари коли - въздухът как ще се пречисти от това? - Ще им купуват нови коли, може би?
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да ни сложат по един измервателен уред за вдишване и издишване. На всяко такова по 1 стотинка. Така от всеки ще се смъкнат пи 3 кожи, нвма как, за да живееш трябва да дишаш. Държавата е толкова ограбена и разбира от Винету, толкова неща не са изпълнени, вижте пътната инфраструктура, трагедия! Уж всяка години Той ни строил пътища Слънце, а дойде ли пролетта, гледаме лунната повърхност. Къде са стотиците милиони? Къде е качеството? Няма ги. Сега нов вариант, ново ограбване. Мисля, че тия пътуват
19
6
 
14
 
! Отговори
scott преди 6 години
нова гавра със притежателите на афтомобили.Ми прави са! Третират ви кат стадо офци.ДАВАЙ МЛЕКОТО БЕ!ИСТАНАТА ДНЕС Е САМО ЕДНА - КУПУВАЙ АК47! САМО ТОЙ ЗАЩИТАВА ЕФЕКТИВНО ТВОЯТА ЧЕСТ, ГОРДОСТ И ДОСТОЙНСТВО ОТ ИЗНУДВАЧИ.
18
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направят ли простотиите които са замислили гробарите, на местните избори ще загубят 500 000 гласа. Колкото и житани да купят, отпадат от властта. В София трябваше да се направят удубно паркинги, нито един не се направи! Предпочетоха зони за бързи пари. Хей, чукове от ГЕРБ, 2.5 милиона да под чертата на бедността, а 3.5 едвам оцеляват при тези скокове на цените. Кой ще ви гласува после? Житаните няма да ви стигнат. Мислете бе хора, пари та пари. И къде потъват? По сметките на Картофка, Суджука, Ц
17
3
 
23
 
! Отговори
мислители преди 6 години
А такса за изхвърлени газове от задния човешки ауспух кога?Само ви подсещам!
16
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре,цапаш повече, плащаш повече. Нещо за стандарта на живот, за качеството на дизела което у нас е лошо, за шведЦите които замърсяват най-много и никой не закача? Всичко е за пари, които ще откраднат от ГЕРБ. Започнат ли забрсните, Картофелия и правителството отлитат. Най-бедните в ЕС, най-нaмаляващи, нищо за големи стимули за закупуване на нова кола и удобен лизинг. Тези които живеят в центъра ще паркират в Горубляне? Тръгва се отзад напред. Цялата държава е срината и някой ще печели милиони?
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова има и акциз включен в горивата, човека кара в София и зарежда от София (надали си носи цистерна от Стара Загора).Въпроса е защо толкова години държавата стои зад това разделение с регистрационните номера?отговора: разделен народ, лесно се управлява.Докато ние се караме кой къде си плащал данък, те си го крадат по тяхната си схема.
14
1
 
13
 
! Отговори
До До До 1 :) преди 6 години
От тази гледна точка съм съгласен, но по същата сила може да се разглеждат и голяма част от служебните коли, които са регистрирани в София, но обслужват даден град/регион и рядко стигат до София.
13
9
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До До 1Тук не става въпрос за интелект и манталитет - не правя разделение София - провинция. Става въпрос за местни данъци и такси. С тях се поддържа дадения град. Твоя данък отива за улицете, парковете, въздуха и т.н. в Стара Загора, но замърсяваш в София.Не съм ли прав?
12
19
 
22
 
! Отговори
Борилов преди 6 години
Българина е гъзар - ще кисне по два часа в задръстване и ще дава половин заплата за гориво, но на обществен транспорт или велосипед няма да се качи.
11
2
 
17
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Аз искам да си сменя регистрацията обаче трябва да сменям книжки лични карти, после за регистрация да вися. Ако беше по лесно щях да я сменя, като живеех в Амврика съм сменил сумати коли и процедурата беше за 10 минути ама няма да ги стигнем скоро
10
2
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Тук идва моментът с хора като мен с кола с регистрация в Стара Загора, идваща по-скъпа от почти всички останали области (май само без Търново). Излиза, че съм се набутал и съм на загуба като не съм си сменил регистрацията на софийска. :)Регистрацията/месторождението, възпитанието и разумът са неща, който не са тясно свързани и не трябва да се правят изводи за всичките на база само един от тези фактори.
9
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който няма пари си седи на село и там си кара без пари. Толкова е просто. А сега какво всеки си купил по една барака и дими в центъра на София без да има нужда от колата .
8
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре, който иска да е батка и да обикаля с бракмата из центъра, да си плаща
7
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това просто няма как да стане.