Купувате кола и не я пререгистрирате? КАТ я отписва автоматично

Шофьор, заловен да управлява нерегистрирана кола, носи наказателна отговорност
Обновена: 15 юни 2018 09:17 | 15 юни 2018 07:00, Елка Василева
78
Купувате кола и не я пререгистрирате? КАТ я отписва автоматично
Снимка: архив, Булфото

Вече работи автоматизираната система за служебно прекратяване на регистрацията на колите, които не са пререгистрирани от новите си собственици в Пътна полиция, съобщават от МВР.

Това е предвидено с промените в закона за движение по пътищата от края на 2017 г., но сега вече е инсталиран и софтуерът, за да действа системата, пише "24 часа".

Ако си купите кола и не я пререгистрирате в КАТ в срок от 1 месец, дължите административна глоба от 200 лв.

След втория месец возилото се отписва служебно.

Ако шофьор бъде хванат да кара такава кола, той носи наказателна отговорност и може да бъде осъден с наказание до 1 г. затвор и глоба 500 лв.

Автоматичната дерегистрация на автомобилите е възможна, след като на 6 март заработи и връзката на МВР с Нотариалната камара. Така се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на колите веднага след неговото сключване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
9
 
23
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Тия в КАТ съвсем изперкаха: купувам си кола, прехвърлям през нотариус, нотариуса уведомява КАТ за смяната на собствеността НО КАТ НЕ, ТРЯБВА ПАК ДА ХОДИШ ДО ТЯХ ДА ПОКАЖЕШ ДОГОВОР, КОЕТО Е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ. И после затвор. А аз как ще разбера, че колата ми е дерегистрирана? Имам си кола, документ за покупката, номера...? Оставам с впечатлението, че законите не се правят за нормалните хора, а за изключенията, които злоупотребяват със смаяната на собственост - каквито хванаха наскоро в Гърция.
44
4
 
11
 
! Отговори
Никола преди 5 години
Нотариуса в момента на сделката трябва веднага да прибере оригиналните талони и да издаде временни , които да важат до пререгистрацията в КАТ . Така няма да може каналджиите да карат още един месец из Гърция емигранти и старият собственик да го отнесе . Друг е въпроса , че това не е работа нито на КАТ нито на нотариусите . Впрочем , ако талона остава същия и само се довписва в него новия собственик , както е в Италия например , това също може да извърши нотариуса .
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДимчеАз пък да ти кажа ли защо тука специално нарочно не спират рег в кат . Защото /нз как е в др градове / но тука в КАТ ДОБРИЧ има монополисти застрахователи са изпълнили целия терен . И ако някой ден се надявам да се спрат там рег както е в другите бели държави и тия монополисти да изчезнат от там защото въртят най-различни далавари с прехвърлянето на собственост . Като се спре рег в кат така ще се намали корупцията
42
0
 
13
 
! Отговори
една преди 5 години
Много добре звучи, но да не стане и тоя софтуер да е като оня софтуер, дето ти си платил глобата на една кака зад гишето в КАТ, но полицаите/катаджиите на проверка по улиците не знаят и ти свалят номерата.... та да не стане и сега, ти да си регистрираш колата в КАТ и да си вземеш новите документи, ама въпреки това софтуера те изхвърля и като те спрат на улицата... опа, ама тя таз кола не е в движение. И к'во пра'им ся?!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом ще се отписва автоматично как ще разбере човека ? Като се види в движение в колата да го спрат и да му свалят номерата
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има случай ,в който някой си продава къщата и новия собственик не отива в общината да декларира новата си собственост и така си спестява данък сгради и смет....търси се стария собственик....ако се намери....или пък общината въобще не се интересува, дори и ако и кажеш ,че собственика вече е друг.....продължава да си търси данъците от стария собственик....пълно безумие...
39
1
 
22
 
! Отговори
Димче преди 5 години
На опашката в КАТ СОФИЯ ОБЛАСТ едно момче разказваше как е в Англия (оная либерастката и т.н. Англия). Продажбата и прехвърлянето на собствеността става за 15 минути в ОБЩИНАТА, не в ПОЛИЦИЯТА. Само 15 минути и си се освободил от колата, а другият има кола.Ние тука сме все сербез балкаджии, затова висим като маймуни по опашките в КАТ.
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо нотариуса, пред когото се изповядва сделката веднага не вписва прехвърлянето електронно в КАТ?
37
2
 
19
 
! Отговори
пипнете го....за преди 5 години
Спират ме двама от охранителна дето трябва да ни пазят къщите и да осигур. обществ. ред и ми казват документи за проверка--излизам и им казвам ,че ми е писнало без причина постоянно да ме спират ,а тоя ми вика щом си на пътя постоянно ще те спираме и ще те ровиме ,,,яд ме е щото къщата ми стана необитаема от кражби в едно село и касите на прозорците ми изкрадоха ,затова ли да се радвам на държавата ?
36
1
 
4
 
! Отговори
i'm преди 5 години
От къде я отписва, след като няма регистрация?
35
2
 
21
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
До Милен : Никъде не пише, че трябва да отписвам от КАТ. От данъчното е ясно, че и стария собственик ходи но в кат... За да се презастраховаш може да отидеш да я отпишеш и в КАТ, но аз говоря за принципа. Не би трябвало да ме занимават 5 дена с бомагите им! Нали за това плащам данъци? Не може всеки човек да си взима отпуска за да върши работата на КАТ, нотариуси, данъчни...
34
5
 
7
 
! Отговори
Милен преди 5 години
До МирославМирославе, ти си длъжен да я отпишеш и от данъчното и от КАТ. Като си голям играч и не си го направил, ще плащаш чуждите глоби. Като кажа на някой да си отпише колата от КАТ и той ми се смее... смейте се сега.
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да попитам, има ли друга държава в света където към книжката има и талон? Това е отживелица останала от преди 30 години когато нямаше компютри и интернет. Като ти вземат талона в друг окръг кой знае след колко месеца ще дойде. И почва едно разкарване до КАТ няколко пъти докато ти го дадат обратно. После що била ниска производителността на труда? Щото хората висят по опашки из институциите вместо да работят.
32
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 5 години
До Анонимен 15Данъците по-лесно да си платиш на място, за да ти дадат холограмен стикер, който се лепи на разписката. Тъпо, но само така можеш да имаш валиден документ, че си си платил данъкът на колата. А колкото до това с регистрациите го разбирам, така и трябва и е по-сигурно за продавачът. Лошото е, че много коли се продават без договор при нотариус и от там вече няма как да ги хванат.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не може ли, щом имате информацията от нотариуса, с данните от него да автоматизирате и регистрацията? Само ако сменяш номерата, само тогава да има нужда да ходиш на място лично да регистрираш.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто ще спрат да ги прехвърлят колите. Тъкмо ще се отърват и от нотариусите.
29
1
 
18
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Време беше да се направи тази връзка, само че дано да работи както трябва! Иначе продавам колата на Иван, който естествено не отива в КАТ, нито в данъчното и накрая получавам честитки от камерите аз, защото се води на моето име... Аборигентска работа. За това и държавата ни е на такова дередже... Всеки втори гледа да мине метър за всичко, иначе дава по 5-10лв за цигарки на ден и по 500лв на месец за бараката дето кара...
28
0
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Добре де, какво пречеше да направят система, която автоматично да пререгистрира въпросните коли? Пак наказания, пак админиатративни мярки, вместо да се улесни човек със система, която работи в негова полза.. Сбъркана работа.Добре де, е тоя коментар защо го изтрихте??
27
0
 
15
 
! Отговори
ша ма фанат за... преди 5 години
Мутрафоните си узакониха и умножиха парите докопаха се до това да ги пази държавна охрана и дума да не става за миналото им и започнаха за най-дребните неща да искат затвор....имам чувството, като че ли ние сме обикаляли с бухалките, а не някои други хора ,като съм гледал покойния Стоев какво говореше ,аз на тези никога няма да им ръкопляскам ,па ако ще и да са с най-светли промисли --първо те в пандиза па после закони за нас...
26
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
Виждам, че доста хора са писали против КАТ, като че ли там се коват и гласуват законите на държавата!