До края на 2018-а: 20 е-буса правят от София еко столица

Скоростни трасета пък правят по-удобен градския транспорт
2 юли 2018 08:30,
23
До края на 2018-а: 20 е-буса правят от София еко столица
Снимка: архив, Булфото

До края на годината по линиите на столичния градски транспорт ще бъдат пуснати първите 20 електробуса.

Доставката на екологичните превозни средства е една от мерките на Столичната община за намаляване на замърсяването на въздуха и автомобилния трафик.

За да направи градския транспорт по-бърз и предпочитан начин за придвижване, общината ще изгради и споделени скоростни трасета. По тях ще се движат автобуси и трамваи.

Първото ще е по булевардите "Константин Величков" и "Възкресение" - от пазара в "Красна поляна" до бул. "Сливница".

По него ще се движат автобусните линии 11, 60, 72, 102, 83, 45 и 77 и трамвайните 11, 22 и 3. Общо трасе ще има и по бул. "Мадрид", пише "24 часа".

Интелигентна система за управление на трафика пък вече пропуска приоритетно градския транспорт при преминаване през кръстовища.

Оптимизацията на трафика, водеща до намаляване на времето за пътуване, е основен фактор за намаляване на вредните емисии във въздуха.

350 000 софиянци всеки ден ползват най-бързия и екологичен градски транспорт - метрото. С пускането на третата му линия, която се строи в момента, то ще превозва по половин милион пътници дневно. Очакванията са автомобилният трафик да се намали с 10%, а в района на новите метростанции - между 20% и 25%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Електробусът е тролейбус без контактна мрежа и токоснематели. Колко тролейбуса има в момента в София и колко повече ще станат с 20 нови?
17
4
 
5
 
! Отговори
Жоре Еколого преди 5 години
Ако за зачетем в чуждата преса за България днес основно пише, че официално сме паднали под 7 милиона и сме на второ място в света по смъртност...горе долу по 9 човека на час...А през това време Боки и лакейските медии ни говорят за европредседателство, западни балкани и всякакви красоти видяни през розовите очила...
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на премиера Бойко, който се грижи за здравето и просперитета на българите.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ пак са гепили едни пари.Надноремно замърсяване в България, вкл. и в София, заради транспорта няма.Това е имитация на борба със замърсяването, което е само от горенето на дърва, въглища, гуми и други през зимата за отопление.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната далавера на мафията на ГЕРБ.Според поръчково изследване по поръчка на Столичната община замърсяването с ФПЧ от ауспусите на движещите се в София МПС-та е 24 пъти по-малко в сравнение със замърсяването от това, че се движат по неизмитите от Фандъкова и шайката й улици. Тези "Еко" автобуси замърсяват 96% от замърсяването на "НеЕко" автобусите с ФПЧ. В България има наднормено замърсяване само с ФПЧ и само през най-студените дни на зимата, заради отоплението с какво ли не. Друго няма.
13
1
 
9
 
! Отговори
Алооо 2 преди 5 години
И това внедряване на електробусите е като пенсионирането на хартиения билет - всяка година се отлага за следващата. Билетът го пенсионират вече 18-та година. Предричам, че ще успеят в начинанието към 2050 година, когато в останалия свят хората сигурно ще се телепортират вече вместо да се возят на градски транспорт.
12
0
 
8
 
! Отговори
Алооо преди 5 години
Журналята, вий маймуни с трици ли ловите?Нито има приоритетно пропускане на градския транспорт от "умните" светофари, нито онзи участък от пазара в Красна поляна до бул. Сливница ще е скоростен. Моля, слезте от колите и минете по тези участъци преди "промяната" и след "промяната", за да отбележите, че ефект няма да има в градския транспорт.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво прави КАТ?от месеци щяха да следят за газове на автомобилите, достатъчно е да застанат на един булевард с нагорнище и да спират всяка 3-та кола....ефекта ще е по-бърз.Ако минат и през махалата, ама с бронирани коли - ще е светкавичен.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз се чудих защо не виждам тези ЕКО автобуси, а те още не са били пуснати. ОТ миналата година ги дъвчат как вървят по улиците на София и пестят тонове емисии, а те още чакали.
9
3
 
13
 
! Отговори
ОСТАВКИ преди 5 години
Каква еко столица е София, това е най-мръсната и ужасна столица. Добре че се махнах от там.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"До края на годината по линиите на столичния градски транспорт ще бъдат пуснати първите 20 електробуса."Това всяка година го пишете. После по следващата година.От утре за утре и песен си има.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе. Много ще е еко София като докарате 20 електрически автобуса и регистрирате още 2000 стари дизелови автомобила софийска регистрация.
6
1
 
16
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Скоро качва ли ли сте се на Витоша?Пробвайте да се движите след самоходните еко катастрофи от линия 63! Тези музейни експонати, освен, че са опасни за пътниците, са и като тецови кюнци!Тези рейсове, в какви еко норми влизат?За едни комисионери питам!
5
0
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 2За какви санкции говориш при положение че държавата отпуска въглища като помощ за отопление(Прочети статията за глобената синдарела.)
4
2
 
14
 
! Отговори
21-я Е бус преди 5 години
Смях.
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са мерки за чист въздух, а далавера.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 20 електобуса ще станем най-екологичната столица в света. Подиграват се с хората. Докато не се наложат строги санкции на ромите, които горят каквото им попадне (или са откраднали), всяка зима ще се задушаваме.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!!!