Краят на една епоха: Отиде си Серджо Маркионе

Доскорошният президент на Fiat почина след операция на рамото
25 юли 2018 14:14, Бойчо Попов
18
Краят на една епоха: Отиде си Серджо Маркионе
Снимка: Reuters

"Серджо Маркионе почина", заяви в прессъобщение автомобилният концерн Fiat.

"За съжаление, това, от което се страхувахме, е факт. Серджо Маркионе, човек и приятел, вече не е с нас", каза президентът на Fiat и Ferrari Джон Елкън.

Двете компании обявиха в събота, че 66-годишният мениджър е бил принуден да се откаже от позицията си на ръководител на италианскко-американския автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и дъщерната компания Ferrari по здравословни причини.

Още по темата

След неочаквани усложнения по време на операцията в Цюрих състоянието на мениджъра се е влошило толкова много, че той не е можел да възобнови работата си като главен изпълнителен директор на Fiat и президент и главен изпълнителен директор на Ferrari.

Маркионе беше смятан за визионер, но и за труден партньор при преговорите със синдикатите и във "Формула 1". Той изгради имиджа си с понякога спорни изказвания, а смъртта му от много хора в Италия се разглежда като края на една епоха.

Италианецът с канадски паспорт пое ръководството във Fiat през 2004 г., когато торинската компания беше напът да фалира. Десет години по-късно Маркионе изкова сделката за придобиването на изпадналия в криза американски конкурент Chrysler.

От сливането на двата автомобилни производителя през есента на 2014 г. стойността на акциите се увеличи с близо 350% - повече от ръста при която и да е друга компания в бранша. Важно наследство на Маркионе е концентрацията върху нишите. Към края на кариерата си във FCA мениджърът постигна последната си голяма цел и обяви, че към края на юни компанията няма задължения.

Шефът на сегмента Jeep Майк Менли беше избран в събота за наследник на дългогодишния главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) Маркионе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До къде я докорахме. Някаква кифла Венцислава , да ни учи как да караме икономично. Ми това го може и Цецка , Свинетка и Корделка. Една стока са.
16
0
 
2
 
! Отговори
Who Cares преди 5 години
Bog da go prosti! RIP!
15
1
 
7
 
! Отговори
Pietro преди 5 години
Италианците са най-креативната нация. Няма автомобил в света,без италианско участие. А дизеловите мотори " Multijet",се монтират на Jeep,Opel, Nissan и д-р.
14
9
 
1
 
! Отговори
Бай ви Шиле преди 5 години
Фиат звучи като,фиаско-сдал багажа
13
16
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Крайслер са общо взето същия съксес като Фиат. Работниците групово се друсат в обедната почивка след което запрятат ръкави в цеха. И двете марки стават единствено за сладоледажийски камиончета.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некой кара ли Крайслер..
11
13
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Каква е разликата между Фиат и Мормоните?На мормоните винаги можеш да им затвориш вратата.
10
13
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Фиат е наистина епоха, успех и възход...Как се набавят резервни части за Фиат? Просто караш след друг Фиат.
9
2
 
16
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До АЗКакви глупости говориш бе?! Да не си се напушил?
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЗМай нито разбираш много от коли, нито следиш развитието на ФИАТ или на италианските концерни.
7
39
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Живя интензивно но кратко, често става така, все някога се умира.... Този концерн на глинени крака до 5 г ще изчезне като всеки голям италянски индустриален такъв. Безвъзвратно фиат са технологично изостанали от 15 г поне.... Просто акционерите не стават алчни са
6
3
 
16
 
! Отговори
проф. Ан преди 5 години
"Да го бяха закарали в Пирогов"Да, тук щяха да го държат жив докато го източат. Поне 5-6 години щяха да го въртят - импланти за десетки хиляди, лекарства за стотици, дренажни машинки, ,които не остават в болницата за хиляди и накрая 1200 за слухово апаратче от Китай за 15 долара
5
1
 
17
 
! Отговори
да почива в мир преди 5 години
Чумa защо е цензурирано? Заради баба Дора ли?
4
0
 
24
 
! Отговори
да почива в мир преди 5 години
Рак на белия дроб с метастази в костите. Пред тази "чумa" няма преграда, нито беден, нито богат.
3
4
 
18
 
! Отговори
Умен гущер преди 5 години
Какви операции правят в Швейцария, та от едно рамо умира човек? Да го бяха закарали в Пирогов.
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека му пръст на човека. Под такива статии трябва да се изкючат коментарите.След малко ще влязат дежурните *** и ще изцапат форума.
1
2
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
харесвам "ФИАТ"..Три от колите ми са били техно производство...Харесвам и Енио Мориконе...Жалко за Серджо Маркионе...Но..."Се ла ви".....Само над гроба на Паниковски няма да плаче "вдовица с персийски очи"..Всички останали сме в "индийска нишка"-един по един поемаме Пътя,за който не знаем нищо..