Европа отстъпи на Тръмп, спаси германските коли

Европа ще внася соя и втечнен газ от САЩ, ще си намали митата
Обновена: 26 юли 2018 07:10 | 26 юли 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
240
Европа отстъпи на Тръмп, спаси германските коли
Снимка: Reuters

"Днес е голям ден за свободната и честна търговия", обяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си в Белия дом с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, късно снощи българско време.

Още по темата
Тръмп заяви, че Европа ще внесе незабавно "големи количества соя" и ще стане "масивен купувач" на американски втечнен газ.

Брюксел и Вашингтон ще започнат преговори за намаляване на европейските вносни и други търговски мита и на държавните субсидии за индустриалните стоки, извън автомобилостроенето. Целта е те да станат нулеви или поне да се изравнят. Оживление се набелязва още в търговията с лекарства, медицински изделия, химикали, както и при услугите.

Европа ще инвестира в изграждането на нови терминали за втечнен газ, основно в Португалия, откъдето американското гориво ще идва в Европа, съобщи Юнкер. Сегашният дял на американската газ от 35% на сто от потреблението в ЕС, трябва да се повиши "амбициозно", каза Юнкер, без да назовава конкретна цел. Американската газ е алтернатива на руската, чрез която ЕС иска да намали енергийната си зависимост си от "Газпром", който сега осигурява повече от половината от доставките.

Срещу американската соя и газ Тръмп се е съгласил да не повишава вносните мита за европейски автомобили и резервни части, които щяха да ги оскъпят и да ги направят непродаваеми. Оттеглянето на заплахите отправени през март, ще продължи докато ЕС и САЩ преговарят по търговията. Американският президент е приел и "да се направи преглед" на основателността на решението от юни, с което бяха увеличени вносните мита с 25% за европейската стомана и с 10% за алуминия.

"Всичко е горе-долу ОК", обясни Юнкер след срещата в Белия дом. Той добави, че е предоставил поредица доказателства, че европейските автомобилостроители не застрашават американската сигурност, както и че вдигането на митата за европейските резервни части с 20%, ще доведе до 50 млрд евро загуби за американската икономика до 2020 г.

Германия е най-големият европейски производител на автомобили и на части за тях, като редица немски компании
имат и заводи в Съединените щати. Германия е най-големият производител в Европа с 5,7 млн коли и 325 хил камиони, излизащи от конвейрите всяка година. Автомобилната индустрия е най-големият сектор в германската икономика.

Тръмп и Юнкер са се договорили още и за "незабавното създаване" съвместна експертна група, която ще работи по реформата на Световната търговска организация.

В реч пред американския Център за стратегически и международни отношения във Вашингтон Юнкер подчерта, че вместо да водят търговски войни воюват ЕС и САЩ "ще се заемем с истинските проблеми". Като такива той посочи свръхпроизводството на стомана от Китай, незаконните държавни субсидии и принудителното предаване на технологии. Последното е условие от Пекин към чуждестранните инвеститори в страната.

В заключителното комюнике от срещата Тръмп-Юнкер се казва, че тя "дава начало на нов етап в отношенията между САЩ и ЕС - фаза на близко приятелство, здрави търговски отношения, от които и двете ще спечелят", както и че двете страни ще работят заедно за световната сигурност и срещу тероризма.

Председателят на Еврокомисията съобщи, че е подарил на американския президент снимка от гроба на ген. Джордж Патън, командващ американската армия за Средиземноморието по време на Втората световна война. Той се намира в американското военно гробище в родния на Юнкер Люксембург. На снимката било написано: "Скъпи Доналд, нека помним общата си история".

Пред американския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Юнкер контрира някои от Туитовете на президента Тръмп, които предхождаха визитата му.

Той призна, че макар Европа изнася повече стоки в САЩ, отколкото Америка в ЕС, картината е обратна при услугите. Тръмп многократно се оплака в Туитър, че Съединените щати "са ограбвани" от "нечестните" европейски мита. Той прогнозира, че Европа няма да е готова за идеята му да преговаря за нулеви мита и субсидии, но Юнкер го опроверга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп се е съгласил да не повишава вносните мита за европейски автомобили и резервни части, които щяха да ги оскъпят и да ги направят непродаваеми....ето това е слабостта да си роб на печалбата ...нещастници, слабаци - пу унижи тромпета, а тромпета унижи германия.
102
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа ще внесе незабавно "големи количества соя"...ужас! соята е 101% гмо и всичко ше го излапате през кауфланд и била...
101
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми че то и в Азарбейджан има газ що от там не внася ЕС ами чак от родината на ГМО-то САЩ. Юнкер взе да прави глупости и трябва да си ходи.
100
2
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Аз не съм много ентусиазиран!Добре това, че немската икономика се опитва да защити автомобилостроенето си, но на Тръмп нямам вяра. Много е двуличен и импулсивен.Немците са най-големият потребител на газ и най-голямата европейска икономика и е редно водената политика да е съобразена с нея.
99
4
 
10
 
! Отговори
Koй има повече преди 5 години
Natural gas reserves by country:(in million m3):1. Russia 47,800,0002. Iran 34,020,0003. Qatar 24,530,0004. United States 9,659,000
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Америка до Португалия - алоу, туй чудо идва от 5000 км до Европа.А от колко километра руската газ идва до Португалия?
97
2
 
0
 
! Отговори
До108 преди 5 години
Запознат ли кой е по евтиният начин за транспортиране на втечненият газ.Запознай се ,ще се учудиш и ще разбереш че си написал нещо доста погрешно.
96
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното доказателство,че сегашните европейски лидери-либераСТИ водят Европа към гибел! Напълниха Европа с фанатични ***, а сега ще чакат ГМО соя и газ от САЩ.Юнкер прави сделки със САЩ, Меркел се опитва да скрие под килима Огромния проблем с мигрантите и ще им плаща с парите на европейците,а "най-идеен" е Макарона,който едно дете няма,но ще прави развъд от *** и за целта ще вкарвал 400 мил! нереза от Африка......Тези са или за международен съд,или за някоя клиника за душевно болни!
95
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За германските коли правим доста неща, камарад. Включително едно от най-важните неща в днешно време - софтуера.Отделно, че един от институтите на БАН главно с това се занимава - разработка и тестове на нови сплави за джанти. И е високо ценен за това.Ама откъде да ги знаеш ти тези работи, пред блока кой да ти ги каже.
94
12
 
3
 
! Отговори
ДЯВОЛА НЕ ПЛАЧЕ преди 5 години
НЕ НА РУСКАТА ГАЗ В ЕС!!!ПЪЛНО ИКОНОМИЧЕСКО ЕМБАРГО ЗА АНТИХРИСТКА РУСИЯ ВЪРХУ ПРОДАЖБА НА ГОРИВА В ЕС!!!!
93
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ги бърка руснаците. Без руски газ няма да се мине, пък и те направиха газопровода и петролопровода "Сила Сибири" и сега Китай и Япония задоволяват нуждите си от там. Миналата седмица рязаха лентата, макар че работи вече 6 месеца. Построиха и два завода за втечняване на газ на крайбрежието, специално за Япония.
92
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтина е Русия, да. Едно да се хванеш, пет да се пуснеш. Честно казано, предпочитам да плащам по-скъпо, но да няма опасност да ми спрат газа посред зимата, или ЛукОйл да ми изпомпва парите, пък да ми продава най-кофтия бензин в цяла Европа.
91
10
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
фрахта през Атлантика оскъпява газаСпоред тебе руският газ от бреговете на Северния ледовит океан идва до България от самосебе си. Защото сме братя-славяни? Не се строи газопровод, който струва колкото 50 танкера и не се харчат стотици милиони само за изпомпване по 4000 км дълго трасе? Още ли не сте разбрали, че руските опорки вървят само пред хора с основно незавършено образование?
90
1
 
4
 
! Отговори
ДО 107 преди 5 години
До АнонименЩо не копира останалата част към "трола"?Аccording to Polish Foreign Minister Witold Wassikovsky, Poland will import gas from the United States only if it is competitive to alternatives from Qatar or Russia.Fake News си ти, 107.
89
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От колкото повече места Европа може да си доставя газ толкова по-добре за европееца и зле за русофила.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правите ли разлика между втечнен газ/пропан бутан/ и природен газ и начина им на транспортиране.?
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми и ние правим дръжки за врати за германските коли
86
16
 
6
 
! Отговори
ДЯВОЛА НЕ ПЛАЧЕ преди 5 години
БРАВО НА ЕС!!!МАЛКО ПО-МАЛКО ТРЯБВА ДА ИМА ПЪЛНО ФИНАНСОВО УНИЩОЖЕНИЕ НА АНТИХРИСТКОТО ЗЛО РУСИЯ!ОСНОВНИЯ ДОХОД НА РУСИЯ Е ПРОДАЖБАТА НА ГАЗ ЗА ЕС!! ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО!
85
3
 
13
 
! Отговори
Сух преди 5 години
Вижда се, че пиенето вреди на европейците.
84
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Америка до Португалия - алоу, туй чудо идва от 5000 км до Европа, отделно транзит до Германия - овехтелите европейци, сещат ли се колко ще им струва газта? А имат евтина алтернатива от Русия, но няма значение - ще купуваме скъпата американска газ и ще ядем гмо соята им. Важното е да козируваме на Тръмп.