Чисто и просто: Колите – замърсители с по-високи данъци!

Финансовото министерство с поправки за местните данъци и такси
Обновена: 1 сеп 2018 13:17 | 1 сеп 2018 11:30, Петя Славова
209
Чисто и просто: Колите – замърсители с по-високи данъци!
Снимка: архив, Булфото

От догодина всички автомобили до 3.5 тона да се облагат от нова концепция, предлагат от финансовото министерство с поправки в Закона за местните данъци и такси. Формулата за изчисляване на данъка вече ще включва два компонента: имуществен и екологичен. Така коли, които замърсяват околната среда, ще плащат по-висок налог от останалите, обяснява "24 часа".

Имущественият компонент както досега, ще отчита мощността и годината на производство, а екологичният - категорията според стандартите Евро. От досегашната таблица за мощностите до 37 и до 55 kW са обединени в една до 55 kW. Добавени са два нови диапазона - за най-мощните коли между 150 kW и 245 kW и над 245 kW.

Екологичният компонент ще бъде коригиращ коефициент към размера на данъка. Той трябва да гарантира по-нисък данък за коли със стандарт Евро 4 и нагоре и по-висок за такива, които са със същата мощност, но нямат екологичен стандарт или той е по-нисък от Евро 4.

Това означава, че за автомобил над 110 kW и на възраст над 10 години, каквито са повечето автомобили, сегашният данък от 380-480 лв. в зависимост от вида на двигателя, годината на производство и това кой е екологичният му стандарт, както и от общината, в която е регистриран, може да падне с между 50 и 200 лв. Ако е под Евро 3, данъкът ще се вдига рязко, ако е над Евро 4, той ще намалява значително.

Тъй като се увеличават диапазоните за облагане по скалата за новите автомобили, реално това ще намали влиянието на екологичната компонента. Най-чувствително ще усетят по-нисък данък собствениците на среден клас коли на възраст 10-15 години.

Заради новият начин на изчисляване досегашната отстъпка за катализатор на автомобила отпада. Така едновременно със стимулирането на по-нови и чисти автомобили , ще се пресекат и измамите с катализатори, смятат от финансовото министерство.

Предложено е и да отпадне лимитиращата граница от 74 kW за ползване на данъчни облекчения за автомобилите. Така реално с коефициента за екологична категория се дава възможност за ползване на данъчно облекчение за всички автомобили с категория равна на или по-висока от Евро 4, независимо от мощността. Товарните автомобили, които имат аналози и като леки коли ще се облагат с еднакъв данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на служителите на Бойко - те работят бе
9
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алчната хунта на Боку-*** е решила да доунищожи мизерстващия народец!Да пукнат дано!Тез крадци ви върнаха по бедност 100 години назад!
8
5
 
25
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Умно ,като не знаеш кво и как ,вдигаш данък ,такса ,налог и ето го решението на Бойко!
7
5
 
27
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Добра идея ама е малко неподходяща за България. Щом имаш стара кола значи нямаш пари за по-нова ... Българина е "гъзе" и ако има ще си купи. Трябва да се направи да важи само за 2ра кола.
6
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна трябваше да вдигнат данъците на таратайките.
5
1
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Нови данъци... Разбирай по-високи данъци!
4
3
 
38
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
трябва да има данък за некомпетентната власт на ГЕРБ.
3
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното предложение за дране . Тия кре.те.ни не правят разликата между изправен стар автомобил на газ и пушеща нова дизелова бракма и не си мислете, че са се загрижили за нас важното е да се приберат едни пари.
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма коли, които не замърсяват околната среда. Оттук насетне всичко останало са пълни глупости.
1
2
 
27
 
! Отговори
безполезна статия! преди 5 години
Да бяхте сложили една таблица със калкулатор всеки да може да си изчисли.