Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

Щом автомобилът е с номера, се дължи "Гражданска отговорност"
Обновена: 6 сеп 2018 07:14 | 5 сеп 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
164
Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!
Снимка: архив, Reuters

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала "Гражданска отговорност" за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Такива статийки ни ги пробутват платените от застрахователите джурналистчета. Целта е да се оправдае по някакъв начин готвеното двойно поскъпване на застраховката гражданска отговорност от нова година.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СЪДА Е ОТСЪДИЛ ПРАВИЛНО САМО ЗА КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ ТЪЙ КАТО КОЛАТА Е БИЛА В ДВИЖЕНИЕ!!!!

ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ИДВА ОТ САМАТА ДЪРЖАВА КОЯТО ТЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ИМАШ ГРАЖДАНСКА ДОРИ ЗА ЛАМАРИНЕНА КОЛА БЕЗ ДВИГАТЕЛ НО С НОМЕР
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не са прави, трябва дя се плаща зястрахавка и поне 10 години след като си бракувал колата. Мотивът ми е, че може някоя част , като седалката например, да се ползва от друг автомобил който е в движение. А и застраховката да е двойна защото седалката е стара. Егати ненормалната държава!!!!!
10
9
 
14
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 4 месеца
Отлична новина!
Един микробус стоя пред нашият блок десетина години без да се движи. Няколко души (вклю и аз) казвахме на собственика да го махне. Писах жалба до общината и след много разправии го махнаха насила. Ако му плащаше застраховка, щеше поне да се замисли!
9
1
 
28
 
! Отговори
шматка преди 4 месеца
Искам си социализма.Че то тогава беше рай.
Между другото как стои въпроса в страните където застраховката е на водача а не на МПС.
8
2
 
32
 
! Отговори
az преди 4 месеца
пак гръмки заглавия , които нямат нищо общо със случая . Застрахователите си търсят парите защото колата няма ГО , а не че е задължителна като ти стои в двора.
Не заблуждавайте читателите
7
2
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 месеца
Сменете трупчетата с тухли.
6
3
 
7
 
! Отговори
Трол Горянин преди 4 месеца
Самж не разбрах тя как и смятала да се оттърве, ако ни бяха застрахователите , щяха да са роднините които щяха да я осъдят да плати парите. Ама и тя много стисната , хем не е продала колата хем не и платила 100€ застраховка.
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Автомобилa дължи данък на задния двор на стопанката си щом не е мърдал от там, ако мошениците от ЕС твърдят, че автомобила е излизал те трябва да го докажат всеки е невинен до доказване на противното.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВИЖТЕ САМО КАКВИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ ИМА В ЧУЖБИНА!!!

150 ХИЛЯДИ ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ЧОВЕК !

И ТО САМО ЗАЩОТО КОЛАТА ИМА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ! БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, ЧЕ В ТОЗИ СЛУЧАЙ Е НЯМАЛА!
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Демокрацията е най-справедливата система на света, още никой не е измислил нищо по-добро имаш свободата да издържаш рептилите насадяли горе из властта, докато те те съдят.
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колите на трупчета трябва да плащат и за паркинг, ако са на обществен паркинг!
1
27
 
23
 
! Отговори
lol преди 4 месеца
Еми елементарно. Не я караш, дерегистрираш и няма застраховка.

Активна регистрация = активна застраховка.

Защо това е новина?