Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

Щом автомобилът е с номера, се дължи "Гражданска отговорност"
Обновена: 6 сеп 2018 07:14 | 5 сеп 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
164
Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!
Снимка: архив, Reuters

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала "Гражданска отговорност" за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
3
 
! Отговори
Тотьо Генов преди 5 години
Ако колата седи в частен имот и не е минавала на годишни технически прегледи тя служебно е спряна от движение и никаква гражданска ,(отговорност ) застраховка не тряба!Да го духат!
131
2
 
7
 
! Отговори
Gost преди 5 години
Време е кварталните полицаи да се размърдат и да приберат всички тарги седящи по паркингите без застраховки.
130
4
 
10
 
! Отговори
бронята преди 5 години
Застраховки и за колите в авто моргите, е това е ЕС.
129
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Бреей, кви застрахователи имат хората - плащат обезщетения без да си им клиент!
128
0
 
22
 
! Отговори
11 преди 5 години
Като е нямало застраховка откъде се е пръкнал застраховател? Нещо много неясно има тука.Абе работата е да ни дерат, караш не караш - плащаш.Аз предлагам и винетка да се плаща така - нищо, че не караш. Не е лошо и данък за кола да се плаща превантивно, без да имаш кола.
127
1
 
24
 
! Отговори
шофер преди 5 години
A eвропейските магистрати искат ли леко да си гледат работата...И всъщност какво изобщо правим в ЕС, при положение че населението никой не го е питал иска ли или не да влиза някакви съюзи...
126
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Го4оНе ГОЧО, не е уловка. Това е провокация на властта към населението. Пробва се! Управляващите имат работни екипи които мислят и съветват откъде може да се изсмучат пари. И второ - самия ЕС настройва хората срещу себе си с политиките си. Англия затова избяга.
125
2
 
17
 
! Отговори
По-по-най преди 5 години
Застраховката трябва да е за водача бре! Какви МПС-та, какви гяволи?! Ама пусто лакомия и лобизъм - във властта пълно с мекерета и кукли на банки, застрахователи, акцизни въжеиграчи и прочие смукачи!За свещи и сандъци Ега им идат, за тях и цялата им семка!
124
2
 
25
 
! Отговори
Тодор Живков преди 5 години
До МЕ 142Умажаемо МЕ. Помисли добре. Може ли МПС паркирано в гараж да направи ПТП. Ако кажеш ДА какво ще си помислят всички хора които го прочетат. ПТП-тата ги правят шофьорите. МПС е само средство за извършване на нарушение или престъпление. МЕ, от мен да го знаеш, в България много неща са АНТИ. В Европа много неща са АНТИ. И застраховките, и запалените фарове в ясен слънчев ден, и гумите, и крушките, и краставиците, и хиляда неща. На хората им писва.
123
21
 
5
 
! Отговори
Ме преди 5 години
Това си е правилно. Щом колата е в движение трябва да е застрахована. Нищо, че по принцип не се кара ... Това е така и тук и навсякъде.
122
3
 
17
 
! Отговори
транспортна комисия преди 5 години
Дали някъде по света има служебна ДЕРЕГИСТРАЦИЯ на МПС ? Това е чутовищна глупост на Московски и Радев!
121
9
 
9
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
"Екипа", който е написал статията се опитва да ни настройва срещу ЕС! Прочетете внимателно - това е УЛОВКА!
120
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да направят лесна, онлайн процедура за отписване на автомобил. баща ми го глобиха 600 лева, за жигули бракувано през 1994, но не-отписано. те от това правят пари тези измеккяри.
119
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има организации на автомобилистите. Помагат най вече при аварийни ситуации. Но интересите на водачите са и финансови. Тук е мястото на тези организации за противодействат на щенията на застрахователите например непрекъснато да искат все нови и нови пари. Законна форма на противодействие е протеста. Застраховките се вдигат, данъка се вдига, екотаксата се вдига, Всичко се вдига. Заможните репликират - като нямаш пари къде си тръгнал. Не е така. И бедните са хора. Или не са.
118
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В доста стани е така. Вземаш си номер и той си е твой до като сам не решиш да го смениш или до живот без значение дали си сменяш колата или не. У нас обаче няма как да стане. Ще умре далаверата със табелите.
117
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застраховка даже и за тези които нямат коли !!! Лапайте до пръсване, ненаситни толупи !!!
116
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На бебето, количката ,колко ще и е застраховката? Че пречи на големите ви джипове и БМВ та. Ама те на НСО то и на фирми се водят.
115
3
 
39
 
! Отговори
пунта мара преди 5 години
нямаш Гражданска застраховка , но пък застрахователя бил платил , кой застраховател - това е някяква пунта мара , имаш застрахповкаята - застрахователя се услушва да плати , нямаш застраховака - застрахователя плаща , ай сектир
114
2
 
7
 
! Отговори
Armagedon. преди 5 години
До Armagedon 132.Тази измамна система -"Елате вие при нас,за да не дойдем ние при вас" няма бъдеще в един чисто икономически съюз.Тя има бъдеще само в политически такъв с елементи на мафия.Така обаче индивида е обречен на потисничество и безмерни страдания причинени му от несправедливото отношение към самият него точно от тези на които е дал доверието си "демократично",чрез своя глас в тяхна подкрепа за да управляват системата под формата на държавност в негова полза,като неин суверен.
113
2
 
14
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До до 123.Всъщност така и трябва да бъде.Номерът на автомобила да е един за цял живот( подобно на ЕГН-то) независимо от броя на автомобилите ти. Но които и автомобил да подкараш,трябва да си му сложил личният си номер. Ако го подкараш без номер глобата за това да е баснословна. А застаховката за причинени щети също да е на водача,т.е. на теб самия а не на МПС-то което караш в момента.Така правото ти на собственост се осъществява напълно без всякакви ограничения.Просто живота налага такъв модел