С ръжда и пред разпад! 31 дни гратис и изоставените коли – за скрап

Столичната община ще улесни тромавата процедура по репатриране
11 окт 2018 07:00, Анисия Иванова
47

Всяка година над 1300 автомобила излизат от движение в София и залежават в междублоковите пространства, установи Bulgaria ON AIR.

За да улесни тромавата процедура по репатриране, Столичната община планира промени, които да съкратят сроковете.

Виждаме ги във всеки квартал, най-често с ръжда и пред разпадане. Заемат места за паркиране, които и без това не стигат за активните коли. Собствениците ги зарязват и не се сещат за тях с години.

Процедурата по репатрирането на такива коли обаче не е никак лесна. Всичко започва със сигнал до общината. След това кметът на района назначава специална комисия. След като се установи, че автомобилът е излязъл от употреба, му се поставя стикер с предписание.

След поставянето на този стикер, започва да тече тримесечен срок, а собственикът на автомобила трябва да го премести на площадка за временно съхраняване. Ако не го направи, кметът на съответния район издава заповед за неговото принудително преместване на площадка за временно съхраняване.

Едва след това колата може да бъде разглобена, като преди това собственикът получава последен шанс от две седмици да потърси автомобила си. Експертите са на мнение, че сроковете са прекалено дълги и тромави.

Предложението за промяна в общинските наредби е 3-месечното предписание да се намали на 31 дни. Очаква се решението на Столичния общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И да се забрани местата пред блоковете да се ползват от собственици на камиони и бусове ! След като изкарваш пари с камиона , ще си го паркираш на платен паркинг !
21
2
 
21
 
! Отговори
Край преди 5 години
А едни отдолу даже викат БРАВО и ЕВАЛА. Хора това е закъсняло с 10г. бе. София е зарината с недвижими коли.
20
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е в 3 те месеца, а в 2 тв години, които колата трябва да е прекарала без технически преглед. Така например, ако колата е изоставена от 1 година и последният преглед е бил преди година, няма как да се подаде сигнал в общината. Този срок от 2 г. трябва да се съкрати, уважаеми общински хрантутници.
19
5
 
22
 
! Отговори
Край преди 5 години
В Стрелбище на тротоара има една катастрофирала джета - от 3г. барем.На една друга пак на тротоара бяха сложили бележка - "продава на части". Демек тротоара е автоморгата на дивия българин. Фандъкова??? Фандъкова не я занимавайте - това не и е интересно - Виж обществените поръчки за десетки милиони са и стихията.Не се подлъгвайте от невзрачния и вид и мрънкащия глас - жената е като войник за ББ.
18
3
 
24
 
! Отговори
българин преди 5 години
Десет пъти до сега се опитват да премахнат старите дараци от паркингите и не могат !!!!! *** не може да се раздели със ръждавите ламарини и само ги трупат пред блоковете ! Няма какво да протакат - лепват му една бележка на стъклото , след месец , ако не я е махнал , я вдигат и готово !
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ако знаете колко коли се крадат по тая схема, че уж са брак , но ушеф както винаги е ни чул, ни видял.
16
3
 
26
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Това са хора които не искат да са грамотни.......Автомобилите им се скапват пред блока но споменът за парите които са инвестирали по тях ги кара да не ги връщат за скраб.....
15
1
 
5
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Номер 15 не е разбрал добре какво искам да кажа...ниско ниво на мозъчни клетки......може би с гинкобилоба ще се подобри.
14
4
 
27
 
! Отговори
Скрапирал 2 преди 5 години
Когато връщаш номерата на колата в КАТ при дерегистрация се предоставя или документ от фирма, взела колата за скрап, или декларация, че ще съхраняваш отрегистрираното возило в собствен имот. Всички тарикати, които "декларират" и после държат скраперията пред блока могат да отнесат солидна глоба за невярна декларация, ама требе и акъл (и воля).
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано и да се реализира, иначе за подобни мерки говорят от години. А сегашните просто не работят. Около моя блок има 2-3 коли със залепени стикери за премахване и както се сещате си седят така доста повече от 3 месеца. Да не говорим, че е безумие да даваш 1000 възможности на собственик да си потърси колата, при положение, че не я е пипнал от години...Ако няма техническият му е изтекъл преди повече от 3 месеца - дирекнто да се репатрира!
12
10
 
20
 
! Отговори
Румео се завръща преди 5 години
Единствения шанс да избегнете това неудобство е да се върнете в провинцията и да заживеете в собствените си къщи.
11
2
 
15
 
! Отговори
бай мангал преди 5 години
ЖЕЛеЗООО СТАРО ЖЕЛеЗООО ИЗКоПУВАМБОЙЛЕРИ, ПЕЧКИ, ГОЛФОВЕ, ПАСАТИ....
10
4
 
22
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
В Австрия са решили въпроса по следния начин: 1 апартамент 1-парко място и никои няма право да ти спира на мястото......Тук в София има домакинства с 4 автомобила и 1 служебен-супер неуредица.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво чакаха 30 години за да достигнат до тези "намерения". В САЩ ако имаш кола с меки гуми на деня ти я изнасят и после си плащаш всичко.
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малка стъпка, но определено напред. Браво!
7
3
 
32
 
! Отговори
сф преди 5 години
Евала, най-после някакво смислено действие в тая държава.
6
3
 
30
 
! Отговори
S преди 5 години
Оо, чудесно, наистина трябва да се направи нещо. То си е направо грях да изнемогваме за паркоместа а коли извън движение да си седят неподвижно.
5
8
 
13
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 5 години
Проблемът е в собствениците на трошките и в общината. В общината ги мързи и гледат как да прехвърлят топката. Живея в малко блокче без двор. Имам съсед, който разпарчатосва коли пред блока и продава части (по закон не може да си ремонтираш колата шред блока). Обикновено има по 2-3 трошки, които си седят на тротоара. След няколко сигнала до общината най-после дойдоха и казаха, че не е техен проблем, защото тротоара бил собственост на блока и те не могат да се намесят?!?!?!
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ГрозданЗа какво иначе хората ги плащат тия данъци?Нека да има взаимно уважение.
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ГрозданАми защо тогава Общината не се обаждат на Надин, тогава даже и някой лев ще вземат те, от общината?