Скок! Две трети от колите у нас – с 30% по-висок данък от догодина

Ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище
17 окт 2018 08:08, Елка Василева
146
Скок! Две трети от колите у нас – с 30% по-висок данък от догодина
Снимка: архив, Булфото

С 30 на сто се очаква да се увеличи данъкът за 2,4 млн. от общо 3,6 млн. автомобила у нас от началото на следващата година. Това може да стане реалност от догодина, след като депутатите от финансовата комисия на парламента приеха промени в Закона за местните данъци и такси на първо четене. 

Данните за броя на автомобили е по данни на КАТ към края на 2017 г. Какво се променя в облагането на МПС-тата? Най-общо казано концепцията за облагане на автомобилите. Досега собствениците плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му, пише "Монитор".

Сега вече се добавя още един компонент – екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, на и в коя община живеем.

„През този екологичен компонент ще се коригира и данъкът в посока увеличение на данъка за замърсяващите околната среда автомобили и намаление на данъка за тези, които са с последна категория Евро 6“, коментира промените шефът на финансовата комисия Менда Стоянова.

Но няма конкретна сметка с колко се увеличава данъкът, защото конкретния размер на ставката се определя от общинските съвети. „Може да се изчисли само процента на бъдещето завишение, което няма да надхвърли 30 на сто“, допълни Стоянова.

Синдикатите и работодателите подкрепиха промените. От КНБС са „за“ заради екологичното въздействие, въпреки че ще се„натоварят повече ниско доходните групи“, които карат основно стари коли. Даже оповестиха данни, че колите над 15 години са 87 на сто от всички коли по пътищата.

Други данъчни промени ще ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище, като на общините се даде законово основание да облагат тези, които са се опитвали да избягват облагането на жилищата им. „В момента много хора декларират по няколко жилища в различни общини като основни и по този начин ползват 50 на сто облекчения на данъка за всяко едно от тях“, аргументира се Стоянова.

Опозицията в лицето на БСП обвини финансовото министерство, че не са предоставили финансов разчет на промените. Стоянова контрира червения депутат Румен Гечев с думите, че народните представители определят данъчната основа и диапазон на данъчни ставки, а общините да имат по-голяма възможност да са конкретни въз основа на големината на населеното място и др.  

От сдружението на общините предлагат ново забавяне във въвеждането на промените в данък „смет“. Сега общинарите предлагат новата формула да влезе в сила от 2021 г., когато се предвижда да има преброяване на населението.

Така няма да се карат хората да ходят в общините и да попълват декларации колко души живеят и други обстоятелства, а това да се случи автоматично от резултатите на преброяването, обоснова предложението си изп. директор на НСОРБ Силвия Георгиева. По думите на Менда Стоянова има логика в предложението с цел да се облекчат от административната тежест хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
по трудния начин ще се върнете към социалната държава, но преди да ви дойде акълът ще ви омачкат хубаво, окрадат, децимират и който остане - остане. Скандинавците да не комунисти, че хората живеят нормално без да ги грабят 1% елит
82
3
 
16
 
! Отговори
До унуфри преди 5 години
Унуфри, махни децата си от ауспуха и всичко ще е точно! Омръзна ми от такива като теб застанали зад ауспуха и мрънкащи колко било замърсено. Истината е, че в София тези ауспуси, замърсяват максимум до 12% от максималните норми, обикновено под 1%. Истинските замърсители са други, но против тях не лаеш. Запитай се защо не лаеш.
81
0
 
18
 
! Отговори
комшията преди 5 години
Това е новата лъжа на герб, че нямало да увеличават данъците. Който им верва, пак да гласува за тях.
80
7
 
16
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
капитализъм, братия, вие мислехте, че бананите ще ги рупате даром ли?? Ще плащате и още как, кървави пари, прогонени деца, внуци-чужденци. Като не искате соц, на ви Боц
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колите ще се замерват за какво излиза от аспуха и доколко не отговаря на стандарта или по стара нашенска традиция ще си го караме най-вече по документи. Щото се сещам за стари, но добре поддържани автомобили и то с много пари, които при едно тестово замерване може да се окаже, че покриват част от стандартите доста по-добре от манипулираните нови дизели.
78
24
 
7
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
Не по-висок данък, ами направо да ги спират над 15 години всички МПС-та.Въздухът ми е по-важен от това някой да си вози смръдливия *** в 15-20 годишна кошница и да бълва кълба дим и коктейли с отрова.На тези от вас, които ще наплякат минуси им предлагам на децата им да правят по 2 часа на ден инхалации отзад на ауспуха ей така, щото то нали няма проблем и всичко е точно?
77
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
помиарите ръсещи мозък и защитаващи рекета трябва да се евтаназират
76
6
 
9
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Като дойдем на власт ще направим билетчето по 6ст и за всеки ще има нов Ролс Ройс като на другаря Бенчо при това без данък.
75
2
 
12
 
! Отговори
Софийска баница преди 5 години
До jhujАз искам за такива като тебе да се въведе такса от 10 лв. на час за престой в центъра. Защото ми писна центъра на София да е задръстен от безделници, които идвате с колите си, за да се шляете по улиците и кафенетата.
74
3
 
12
 
! Отговори
дедо мони преди 5 години
Екологичнчта добавка трябва реално да е върху цената на горивото, защото който кара на газ реално не замърсява. А има и друго, който изминава повече километри реално повече замърсява. Така въведената екологична добавка става още един данък задължителен за всеки, който има автомобил, карал , не карал няма значение, от типа соц. уравниловка.
73
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
7777 МЕНТА ТИ СИ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗАЩОТО КАТО ВЗИМАШ П АРИ ТРЯБВА ДА ДАДЕШ НЕЩО СРЕЩУ ТЯХ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ТОВА Е КРАЖБА РЕКЕТ! КАКВО ЩЕ ДАДЕЖ НА ХОРАТА ОТ КОИТО ЩЕ ВЗЕМЕШ 30% ПО ГПЛЯМ ДАНЪК?? НИЩО! ПРОСТО ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ КАТО ПАРИТЕ ОТ КТБ! ВРЕМЕ Е ДА СИ ПОДАДЕШ ОСТАВКАТА КРАДЛИВА НЕКАДЪРНИЦЕ! ИПОНЕЖЕ СИ ПАРАШУТИСКА *** В ЕДИН ПУНКТ ЗА ПРЕГЛЕДИ И ДАНО НЕУКАТА ТИ ГЛАВА СХВАНЕ ЧЕ ИМА СТАРИ КОЛИ КОИТО СА ПО МАЛКО ВРЕДНИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА !! НАЙ ВРЕДНИ СТЕ ВИЕ ЗА Б
72
2
 
26
 
! Отговори
ист преди 5 години
С увеличаване на гр. застраховка и данъка на превозните средства, правителството наказва бедните. Време е бедните да накажат правителството.
71
14
 
5
 
! Отговори
герб капиталист преди 5 години
бедните трябва да изчезнат, само правят задръствания и замърсяват
70
12
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Все още не е ясно дали и с колко ще се вдигне данък МПС. Това тепърва ще се решава от всяка отделна община, а НЕ от държавата. Така че не бързайте да мучите.
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, заради някакви хитреци и мошеници на дребно, които ползвали облекчение за апартамента си в друга община, пак ще сурвакат хора, които честно са придобили второ жилище и си плащат данъка за него. Образуват ми се нерви само като прочета имената на Горанов и Менда.
68
27
 
4
 
! Отговори
jhuj преди 5 години
1.За всички коли над 10 години - 1000лв данък и 2000лв ГО ! 2.Цените на дърва и въглища - с 500% нагоре ! Защото ми писна от пушеци и смрад на всяка крачка !
67
20
 
8
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Данъкът за старите тротинетки трябва да се вдигне още и да обхване и колите над 15 години.Особено в големите градове.За българинът купчината ламарини е по-важна от здравето и живота му. И явно единственият начин да му се набие акъл в главата е ,като му бръкнеш в джоба.
66
10
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
бедните трябва да се евтаназират
65
2
 
14
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До НякойСъгласен съм, че данъка трябва да се увеличи драстично, но твоето предложение е грешно. Не трябва да се увеличава на старите, а на големите коли! Те са тези които цапат, рушат и задръстват.
64
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
коли над 10г. трябва да се изземат насила