Скок! Две трети от колите у нас – с 30% по-висок данък от догодина

Ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище
17 окт 2018 08:08, Елка Василева
146
Скок! Две трети от колите у нас – с 30% по-висок данък от догодина
Снимка: архив, Булфото

С 30 на сто се очаква да се увеличи данъкът за 2,4 млн. от общо 3,6 млн. автомобила у нас от началото на следващата година. Това може да стане реалност от догодина, след като депутатите от финансовата комисия на парламента приеха промени в Закона за местните данъци и такси на първо четене. 

Данните за броя на автомобили е по данни на КАТ към края на 2017 г. Какво се променя в облагането на МПС-тата? Най-общо казано концепцията за облагане на автомобилите. Досега собствениците плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му, пише "Монитор".

Сега вече се добавя още един компонент – екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, на и в коя община живеем.

„През този екологичен компонент ще се коригира и данъкът в посока увеличение на данъка за замърсяващите околната среда автомобили и намаление на данъка за тези, които са с последна категория Евро 6“, коментира промените шефът на финансовата комисия Менда Стоянова.

Но няма конкретна сметка с колко се увеличава данъкът, защото конкретния размер на ставката се определя от общинските съвети. „Може да се изчисли само процента на бъдещето завишение, което няма да надхвърли 30 на сто“, допълни Стоянова.

Синдикатите и работодателите подкрепиха промените. От КНБС са „за“ заради екологичното въздействие, въпреки че ще се„натоварят повече ниско доходните групи“, които карат основно стари коли. Даже оповестиха данни, че колите над 15 години са 87 на сто от всички коли по пътищата.

Други данъчни промени ще ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище, като на общините се даде законово основание да облагат тези, които са се опитвали да избягват облагането на жилищата им. „В момента много хора декларират по няколко жилища в различни общини като основни и по този начин ползват 50 на сто облекчения на данъка за всяко едно от тях“, аргументира се Стоянова.

Опозицията в лицето на БСП обвини финансовото министерство, че не са предоставили финансов разчет на промените. Стоянова контрира червения депутат Румен Гечев с думите, че народните представители определят данъчната основа и диапазон на данъчни ставки, а общините да имат по-голяма възможност да са конкретни въз основа на големината на населеното място и др.  

От сдружението на общините предлагат ново забавяне във въвеждането на промените в данък „смет“. Сега общинарите предлагат новата формула да влезе в сила от 2021 г., когато се предвижда да има преброяване на населението.

Така няма да се карат хората да ходят в общините и да попълват декларации колко души живеят и други обстоятелства, а това да се случи автоматично от резултатите на преброяването, обоснова предложението си изп. директор на НСОРБ Силвия Георгиева. По думите на Менда Стоянова има логика в предложението с цел да се облекчат от административната тежест хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
16
 
! Отговори
Емо преди 5 години
От догодина силно се надявам ГРОБ да има поне 30% по-малко на изборите и да отиде в историята. И аз мисля, че данък МПС е данък собственост, и трябва да е пропорционален на стойността на собствеността. А не за апартамент от 50 000 евро да се плащат 120 лв. данък, а да автомобил 4000 лв - 140 лв. данък. Второ, повечето стари коли коли са над 100 к.с., а това е над 100лв данък. Въобще не вярвам, че ще е само 30% увеличението, а както при минолото увеличение общините ще го вдигнат с до 100%.
62
30
 
8
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Данъка на старите бараки, гражданската им отговорност, годишен технически преглед и т.н. трябва да стане достатъчно висок, за да се разкарат най-после от улици, градинки, поляни и т.н.!!!Никъде в конституцията не е гарантирано, че всеки ще има таралясник!Коли трябва да се карат от тези, които могат да си позволят наистина отговарящи на критериите за безопасност и екология, и които могат да си позволят да ги поддържат и обслужват както трябва!
61
21
 
5
 
! Отговори
Я преди 5 години
Много малко е ! 500% искам, за да спрат да ме тровят нещастниците с 20-годишните талиги !
60
2
 
17
 
! Отговори
Бай тошо преди 5 години
Да ви е честита новата придобивкаXa Xa Xa
59
0
 
21
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
България се управлява от мош еници.Няколко години лъжат, колко са еко и накрая увеличават данъците за всички.Уж за Евро 4 данъците щяха да се запазят, а за Евро 5 и особенно 6 да бъдат намалени.Накрая увеличават данъка на всички, а за Евро 6 уж ще намалят процента ,но общините ще го вдигнат.
58
0
 
17
 
! Отговори
annybody преди 5 години
кой да протестира от това овчество, хората наготово им бяха организирали протест, ама те пак не им хареса - дебели били, гастарбайтери, шофьори, грозни, беззъби. Кой чакате да дойде да се бори за живота ви, колеги, Леонардо Ди Каприо? Ще има да почакате
57
1
 
12
 
! Отговори
Връл червен комунист преди 5 години
От догодина правителството пада.. :))
56
2
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
много хора предположихме, че с намаляването на еврофондовете, за да се връзва бюджета и поддържа потока към партийната касичка, ще се увеличи всичко. Е, за съжаление познахме
55
1
 
21
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Щото всички са едни посредствени мижитурки, силни основно на думи на масата и в интернет форуми. Много са малко истински сериозните хора на които може да се разчита и които могат да вършат работа. Ако имаше достатъчно отговорни хора, а не лекенца дето само хленчат, не да нъка а много други неща щяха да са по-добре. Ама това е положението - страхливо простолюдие.
54
2
 
16
 
! Отговори
Сексолог преди 5 години
До Анонимен 53 : Как защо не е скочил ????? Защото населението на територията на Боко Харам е заспало и му харесва да бъде онождано и мандръсано без смазочни мат'риали !!!!
53
14
 
2
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 5 години
До АнонименПоне не те е..т и колят ! Спрете с дебилните си сравнения от турско!
52
0
 
27
 
! Отговори
/ преди 5 години
Който пипне данъка на колите, на следващите избори да отива в историята!
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо еко няма в това решение, ясно е и на малките деца. Това което не е ясно е защо по дяволите никой не е скочил още щом засяга 2/3 от хората
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са 30%, а 100-120% е увеличението за старите коли. Не знам как ги смятат тези 30%, но ако както предполагам, то увеличението за старите коли е още по-голямо - 130-156%, като общините могат и още да го увеличат.
49
5
 
33
 
! Отговори
СС преди 5 години
Време е да се грабват сопите! Крайно време е...
48
40
 
19
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Не с 30 %, а поне с 300 % трябва да скочи данъка за старите коли за да има някакъв ефект. Гръмки думи - шоково, драстично, рязко покачване на данъка - пълни глупости от 20 лв ще стане 26 лв - веднага ще откаже бай Иван от 20 годишния голф нали? Айде по трезво да гледаме на нещата а? Всеки накупил по 3 барутника от скрапта в Германия и ги паркирал пред блока в градинката и джафка тука че права имал и данъка му бил висок иначе приказва в западна европа че имало ред.
47
5
 
34
 
! Отговори
BG преди 5 години
Моля, някой от предложилите промените, еколог, Лиляна Павлова, Бойко или някой изобщо да ми обясни и да ме убеди за:- Имам почти ретро автомобил - символ да германската индустрия (ФРГ) от 1989 година Mercedes-Benz W124, който разбира се по сегашните стандарти няма никакво 'EURO нещо си, който шофирам около 500-1000 km годишно, как така замърсява повече от един автомобил па макар и с последно EURO, който се кара ежедневно?!?Нали замърсителите трябва да плащат повече?
46
4
 
17
 
! Отговори
месара преди 5 години
хайде следващия път пак да пуснем за герб, защото увеличението на данъците няма алтернатива
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тях е ножът, в тях е хлябът, че и политическата власт е в тях. Е няма начин да гласуват закон, с който да си бръкнат в джоба. Затова и няма мисъл за средна класа. Както каза един анализатор, днес България е малък остров от богаташи сред море от бедност.
44
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ЕС ще ни глобяват за наднорменото замърсяване през зимата с фини прахови частици от отоплението с твърдо гориво и сега се вихри имитация на дейност, че нещо се прави за по-чист въздух, като се одира още една кожа от най-бедните притежатели на коли. При наднормено замърсяване, делът на колите е под 1%, но .... колите били виновни.