Кола на старо – цакат ни в параметри и разход на гориво

Нарушенията все пак не са много, отчете шефът на КЗП
18 окт 2018 11:45, Красимир Ангелов
16
Кола на старо – цакат ни в параметри и разход на гориво
Снимка: Reuters

При покупка на автомобил втора ръка у нас потребителите най-често стават жертва на измама относно неговите технически параметри, цена и разход на гориво, обяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Повод за коментара му стана публикувания от Европейската комисия индекс за развитие на пазарите на дребно от 2018 г., според който потребителското доверие към сектора на автомобилите втора употреба все още е относително ниско.

"Потребителите на ниво Европейски съюз посочват, че срещат проблеми при осъществяването на сделки от този тип. Ние още през миналата година, знаейки че нашият пазар е такъв, че на него преобладават сделките с автомобили втора употреба, извършихме мащабно проучване на този пазар. Установихме някои типични нелоялни търговски практики, които санкционирахме", заяви Маргаритов пред Канал 3. Той все пак уточни, че констатираните нарушения не са били голям процент спрямо обема на извършените проверки.

Председателят на КЗП посъветва купувачите за какво да внимават при покупката на автомобили втора употреба, включително и по интернет от чужда държава.

"За да си спестят излишни разходи, потребителите е добре да проверят дали валидността на офертата касае територията на Република България, както и какъв ще бъде дължимият ДДС, който варира в различните държави". Маргаритов потвърди и друг важен факт, когато говорим за употребявани автомобили – по закон потребителите имат право на рекламация и при покупката на стар автомобил, а търговецът е длъжен да я приеме.

Комисията за защита на потребителите е проверила и общите условия на застрахователните компании, които предлагат автомобилни застраховки. Маргаритов обясни, че основните нарушения са свързани с опит от страна на застрахователите излишно да затруднят потребителя да предяви своята претенция за получаване на застрахователно обезщетение.

"Ние решихме, че потребителят има право на застрахователно обезщетение в случаите, когато документът за автомобила е бил вътре по време на кражбата", даде пример той.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 година
До Анонимен
Не височината на гумите,а ширината вдига разхода!И едно време даваха разход при 90км/ч,при 120км/ч и градско.Сега е извънградско,градско и смесено(което е пълна измама).Едно е извънградско със 90,а съвсем друго със 120.То ако караш с 60-70 сигурно ще е още по-икономично,ама няма кой да те търпи на пътя.
15
8
 
0
 
! Отговори
GURU до 14 преди 1 година
Карам 14 годишно Рено с мощност 210 коня на газ. По книга ми дават извънградско 8.9 бензин. Аз съм правил 8.8 газ. Французите не лъжат. Значи остана само немците с техните непрестанни лъжи ;)
14
7
 
3
 
! Отговори
A преди 1 година
Карах Тойота на 40000км на 1 г.Разхода по книжка беше 4.7 аз минах хиляда км с 44л.Японците не лъжат с разхода.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Акцизът за газ е по-малък от акцизът за бензин и дизел, така че хайде стига с исканията ви да карате почти без пари на газ. Екологията е последна грижа за политиците в България и само я използват да оправдаят поредния грабеж, както е сега с новите параметри на данък МПС, който е имуществен данък, а не екологичен данък.
12
0
 
20
 
! Отговори
Св преди 1 година
Ми то още излизайки от завода лъжат с разхода на гориво производителите. Това да е проблема ... С автомобил на старо се лъже с пренабити номера, крадени, пробег, минали катастрофи, години, собственици, ремонти по двигателя ... и т.н.
11
1
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Така си е. То разхода зависи от номера на обувката, ама...
Пълно с инженери у нас. Тия 4-5 хиляди инженера в заводите на Мерцедес, пасти да ядат пред нашенеца, дето все ще каже - абе мое ли да са толкова прости тия, че да не се сетят.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цакали ги в разхода на гориво... ми то *** си няма идея как да кара икономично - *** само на газ-спирачка го дава. На магистралата - задължително на 130-140(преминавайки границата от 90км/ч хабиш по около половин литър на всеки следващи 20км/ч отгоре, за да бориш въздушно съпротивление). *** буха джанти 19-ки на кола, предвидена за 16-ки, но това му дава само литър на 100 отгоре. И троши окачването. И най-важното: гуми 2-ра ръка, дето вече съвсем убиват разхода на гориво...
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо няма облекчения за автомобилите на газ? При тях емисиите са многократно по-ниски от най-съвременните бензинови и дизел двигатели. Или целта е да се дере народа.
8
4
 
34
 
! Отговори
Правят ни глупаци преди 1 година
В предложеният за гласуване закон никъде не чух да се споменават колите с монтирани газови уредби. Моята кола е 17-годишна, но работи на газ и ако се замери замърсяването от нея и замърсяването, което прави една нова бензинова или дизелова кола, 100% съм сигурен, че моята е по-екологична. Гласуват си закони за тях - колко хора в България карат нови коли? Едно 80% от бензиновите коли са на газ. Докога ще търпим тези нагли, некадърни политици?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те още от завода, излизат с прецакани параметри.
6
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Андрешко иска кола 2017-та за 5000лв и всичко да и е наред.
Каквото плащаш - това получаваш.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На новите коли как е? Да не би скандалът с Фолксваген да е случайност?! Не ни облъчвайте скапана медия нещастна
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и на ново те цакат с разхода, лъжат главоломно. Не знам на какво ги тестват, някой стръмно надолнище,ама като почнеш да караш градско и хайде 25% отгоре на разхода. Всичките са така .
3
10
 
7
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 1
Глупости говориш.
Ако си купуваш кола 2017г за 3-4000лв е естествено да си прецакан.
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си прав.Всички коли са карани от пенсионери внимателно на малко киметри са и са здрави и запазени.
1
3
 
20
 
! Отговори
.. преди 1 година
Истината е, че всички коли внесени в БГ им има нещо. къде повече, къде по-малко.
все си "изцапакн", да не кажа "прецакан".