Не платим ли глобата към КАТ до месец, сумата скача двойно

Всеки втори водач "забравя" и не внася паричните санкции
7 ное 2018 07:00, Елка Василева
327
Не платим ли глобата към КАТ до месец, сумата скача двойно
Снимка: архив, Булфото

Дължимата сума към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скача двойно, ако не бъде платена в рамките на 30 дни. Това предвиждат последните промени в Закона за движение по пътищата, които само след седмица ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, пише "Монитор".

В последните корекции е заложено шофьорите, които направят плащането в 14-дневен срок, да се ползват от 50 процента отстъпка. Тези, които го направят до 30 дни след първоначалните две седмици, ще си плащат целия размер на глобата, а останалите, които превишат едномесечния срок, ще броят двойно пари.

За по-добра събираемост глобите от електронни фишове ще се качват и в интернет. Така нарушителите, които не са открити на адреса им, ще се водят за известени. По този начин шофьорът няма да може да се измъква с обяснението, че не си е платил санкцията, защото не му е била връчена и той не е знаел за съществуването й.

Важните промени, които целят да увеличат събираемостта на глобите и да дисциплинират шофьорите, са записани в чл. 189 от ЗдвП, поясняват от СБА.

Сега съществуващият текст на ал. 5 за електронния фиш се допълва в края с ново изречение, което описва каква ще бъде процедурата на връчване на фиша след гласуването в парламента и влизането в сила на закона. Първо на водача, чието нарушение е записано от камера, му се изпраща електронен фиш по пощата с обратна разписка. Той има 14-дневен срок да плати. Проектозаконът предвижда, ако не е намерен на постоянния му адрес, а новият му адрес не е известен, след връщане на обратната разписка да се извършва нова проверка от служител на съответната Областна дирекция на МВР по настоящия му адрес.

Ако нарушителят отново не е открит, полицаят съставя протокол за извършено посещение на адреса. В този случай електронният фиш се поставя на таблото за обявления и в интернет страницата на съответната Областна дирекция на МВР или се оповестява по друг обичаен начин. Така той ще се счита за връчен от момента на обявяването му.

При неплащане на глобата задължението ще бъде изпращано в НАП, където ще се образува изпълнително дело. Ако един водач бъде хванат с неплатена глоба, книжката му ще бъде временно отнемана до плащането на сумата. Не е изключено и колата му да бъде спряна от движение.

Идеята на МВР и на депутатите е с тези промени да запушат дупката в нормативните документи, които позволяват на водачите масово да не си плащат глобите.

В момента почти всеки втори водач избягва да си внася паричните санкции.

МВР ползва куриерски фирми, които връчват фишовете на нарушителите, но половината от тях се връщали неподписани, така наказателното постановление не можело да влезне в сила.

Според статистика на Пътна полиция наложените глоби за година са над 180 млн. лева. В същото време не се събират повече от 90 млн. лева. По закон санкциите имат двегодишна давност. Ако в рамките на този период спрямо виновния шофьор е започнала процедура по събиране на дължимото, този срок става 3 години. МВР не води статистика за отпадналите по давност санкции.

При всички случаи за период от пет години държавата губи стотици милиони, които могат да отидат в закупуването на най-елементарна техника като още снимащи радари за контрол на движението по пътищата, тестове за наркотици, камери за патрулките, които да следят действията на полицаите при проверките на пътя, и др., констатират експерти от СБА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: КАТплащане на глоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До потърпевшКажи го, кой беше морука ?!
191
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен съм, че ще си "хакнат" сайата, ще е 3 месеца долу, после ще направят проект за 5 млн лева, дето е го спечели братоведа, на жената на шефа на някой си. Междувременно, всички глоби, ще ги вдигнат по 8 пъти, защото са се удвоявали 3 месеца :)
190
0
 
34
 
! Отговори
потърпевш преди 5 години
Преди 2 години по време на работа пострадах така,че загубих литър кръв.Инцидентът беше криминален и на мястото имаше 15-ина полицаи.Нямаше разследване и извършителят беше надлежно прикрит от органите.Но след няколко месеца в ясен слънчев ден бях забравил да си пусна фаровете на колата докато пътувах и получих глоба.МВР се занимава с дребни случаи,но когато трябва да защити някого никакви ги няма нашите полицаи.
189
3
 
26
 
! Отговори
Долу грабителите! преди 5 години
Долу неграмотните законотворци - пладнешки обирджии и мошеници!Жалете всичко - все още е безплатно! Всичко до дупка да се жали по съдебен ред. Не могат едно НП да напишат без грешка, половината, че и повече от нещата им падат в съда, понеже са недоучили писачи. Не може да карат хората да ползват задължително интернет и разни сайтове. Като толкоз знаят-да си връчват актовете на адресатите по сегашния закон. Ама не им стиска, понеже нищо не умеят, дори и това! Некадърници!
188
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойкот и саботаж на престъпната държава! Утре ще ми гласувате закон, че съм длъжен да ви пусна в леглото до жена ми, ако е хубава!
187
4
 
10
 
! Отговори
Б.Б. преди 5 години
Шъ мъ извинявате, ама много дигнаха данъците на островите в Гърция!
186
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си сценария, как съм глобен от макера, защото съм карал с 41, вместо с 40 километра, за 50 лева, ама някак си, известието се е изгубило по пощата, а след 1 година, идва съдия изпълнител и ме изритва от къщата, защото станала на 200 000 лева глобата.БЕ ЕЙЙЙЙ! ВИС-а не бяха толкова нагли, а те бяха най-нагли!!!!
185
2
 
29
 
! Отговори
Именно, ОФФФФ, преди 5 години
Това е престъпно. Не сме длъжни нито да ползваме интернет, нето дори да ползваме компютър. Има си начин на връчване на постановления и фишове и той е лично на лицето. Другото е престъпно намерение на шайка престъпници да извият ръцете и на малкото хора, останали да живеят все още на тази територия. Ще жаля до последно, ако трябва и в Страсбург, но няма да се дам на шепа мошеници.
184
0
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
До Анонимен 166 - ако смяташ че каквото е в урните това накрая е отчетено честно значи че си ***
183
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гроб е шайка от долни и много алчни престъпници!
182
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Карайте по правилата..."Да ви направя едни МОИ правила, а вие да карате по тях?Законите се правят все повече във вреда на населението, а после троловете ми обясняват разпалено, че ние сме виновни като не искаме да ги спазваме?Утре, ако гласуват закон, според който си длъжен да ходиш на ръце и който не го спазва се разстрелва, пак ли ще сме виновни, че недоволстваме?
181
1
 
27
 
! Отговори
Офффф преди 5 години
С едно не съм съгласен - качването в интернет да е равносилно на надлежно известяване. Никой не е длъжен да има интернет
180
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от ГРОБ!
179
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога КАТ ще се научат да си връчват наказателните постановления според закона? Висят едни глоби, никой нищо не връчва, съответно и НП не влиза в сила. А ги водят като влезли в сила и правят манджа с грозде.
178
1
 
15
 
! Отговори
Скитник преди 5 години
Със 800 годишен "стаж" в робство, и тройни да станат глобите овцете пак ще си ги плащат!
177
0
 
5
 
! Отговори
до 163 преди 5 години
Белене няма да стигне.
176
1
 
20
 
! Отговори
Гражданина Х преди 5 години
Живеем в страната на ОГРАБВАНЕТО, на където и да се обърнеш ДАЙ ПАРИ !!!!!
175
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работно време на трола от ГЕРБ От Понеделник до Петък от 9 до 17 часапроверено много са точни спазват работното време
174
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТук е пълно с провокатори от БСП Виж коментарите от началото - 90% са срещу ГЕРБ
173
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук е пълно е с провокатори от ГЕРБ работещи за тлъсти заплати !Събота и неделя няма коментари за ГЕРБ защото са отпуска