КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!

Под 1% от тях щели да са с по-скъпа "Гражданска отговорност"
Обновена: 13 ное 2018 18:38 | 13 ное 2018 16:37, Веселина Йорданова
131
КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!
Снимка: архив, БулФото

80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност" с въвеждане на системата "бонус-малус", тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Това сочат предварителните разчети на Комисията за финансов надзор.

Още по темата

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%.

Попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя, уточняват от комисията.

От КФН вече са започнали интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации във връзка с общественото обсъждане на предложенията.

Целта е в диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата "бонус-малус".

Системата предвижда коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача.

Има седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25 на сто от базовата премия.

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя. За тях премията ще се увеличава, като максималното увеличение ще бъде 400% (четири пъти) спрямо базовата премия.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.

Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения на пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
12
 
! Отговори
КОНСА преди 5 години
ГО да покрива само ламарините защото се прави за АВТОМОБИЛА а в ЦЯЛА Европа има застраховка живот срува 20 евро и се прави за ЧОВЕКА и при събитие изплащат на близките
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като направят 5 или 10 км.над ограничението -1 точка, и 99% отиваме малус. Ще настроят така камерите, че бонус ще висят 1% и го след 7 години.
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таз година бoнус-малус догодина бонус-фалус.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бонус-малус е полезен и задължителен, но първо премахнете глупостите като малуса на автомобила
30
0
 
18
 
! Отговори
Схемите на Бойко преди 5 години
Купуваш прошка за 2000 и плащаш 14 000 лева Бонус Малус докато ти се изчисти историята!Егати бонуси -кражба тотална
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Формулата за бонуса е супер тайна на ГЕРБ. Ако няма нарушения за 2 г. логиката е застраховката да падне на 5 лева, но тя си остава пак 300 лева.
28
1
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Да ,бе !!!
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквите не могат да се минат ,тази няма да я бъде, лъжат яко, иначе с такиви статийки успокояват народа
26
1
 
24
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Бъркаш. Купувачът на колата не знае с каква застраховка я купува. Знае само, че може да бъде само на минус с тази кола, плюс не получава. Мутренска работа, но какво да очакваме от правителство на СИК.
25
0
 
25
 
! Отговори
Мнооо съм бил тъп... преди 5 години
Представяте ли си застрахователите досега са се борили да плащаме по-малко ! А ние --глейии какви хора сме ,,,,,,
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19 тази система би имала логика, ако таксите бяха само за конкретния нарушител, но не се пренасяше върху колата; ако те стимулираха да си купиш нова кола и т.н.
23
0
 
11
 
! Отговори
az преди 5 години
И ако всички минат в тая малус какво? Ще плащаме всички по-евтино или изведнъж ще кажат че не работи и ще я махат?
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните герберастки лъжи. Застраховките поскъпват за всички и то в пъти, за да може мутрите застрахователи да си купят по още няколко острова, частни самолети, яхти и т.н.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе как го сметнахте това? Аз съм за тази система но глупостиъе за колите нарушители е направо престъпна! Т.Е. ако джигит си продаде колата на спокоеш шофьор втория ще плаща повече, обратното ще важи ли?
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и да го гледаме ГО ще е по-скъпа, а именно затова хората протестират.Не са само горивата!
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каква е логиката, ако аз си купя кола от някой който е правиш нарушения, а аз самият нямам нито едно нарушение да я купувам с огромна застроховка? излиза че не се оценяват моите умения. ОСвен това така пречите на този който е лош шофьор да се отървете от колата, насърчавате го да бъде убиец.
18
1
 
18
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Така де, при базова цена 1200 лева за Гражданска отговорност, 400% означава 6000 лева застраховка, а 25% намаление, означава 900 лева застраховка. Това искаха всички етзи, които искаха бонус-малус, защото били изрядни шофьори и колкото и да им обяснявах какво ще последва, те си знаеха своето - не искам да плащам колкото джигита. Е, няма да плащате. Вместо 200 лева ще плащате 900 лева, а джигита ще плаща 6000 лева.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много интересно как ги изчислиха толкова бързо? новиата система ощетява повече новите коли, отколкото старите, което а абсурдно. ОСвен това в Германия, ИСпания и т.н. ти дават по 6000-10 000 евро за това че си купил нова кола.
16
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, след 10 години!!! Защото леко се забравя факта, че първата година всички са поставени под общ знаменател - и примерните и джигитите. И след това ще има постепенно намаляване ако нямате нарушения. Ако пък си купите кола от джигит, а вие сте примерен, ще чакате към 10 години за да усетите "голямото" намаление от 25%!!!!"Татко обеща да ми купи колело, ама друг път"!!!!!!
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 7 години?