КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!

Под 1% от тях щели да са с по-скъпа "Гражданска отговорност"
Обновена: 13 ное 2018 18:38 | 13 ное 2018 16:37, Веселина Йорданова
131
КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!
Снимка: архив, БулФото

80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност" с въвеждане на системата "бонус-малус", тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Това сочат предварителните разчети на Комисията за финансов надзор.

Още по темата

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%.

Попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя, уточняват от комисията.

От КФН вече са започнали интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации във връзка с общественото обсъждане на предложенията.

Целта е в диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата "бонус-малус".

Системата предвижда коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача.

Има седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25 на сто от базовата премия.

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя. За тях премията ще се увеличава, като максималното увеличение ще бъде 400% (четири пъти) спрямо базовата премия.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.

Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения на пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
32
 
! Отговори
Maks преди 5 години
Целия напън на КФН е за да успокои напрежението и съм сигурен, че това са го получили като задача от правителствената ТИКВА . Помните как ТИКВАТА коментира повишаването на температурата на водата и сварената жаба ! След няколко дни ще кажат, не няма да е 1000 лева застраховката , а ще е 500 и по този начин ще се опитат да приложат любимата схема на ТИКВАТА.
53
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма шофьор който да не е правил дори лека катастрофа! Смятай тогава тия от КФН как ни омайват, и най вече, как ни лъжат за тези 80% ! Всички постепенно ще започнем да си плащаме по хилядарка и ще те обвиняват ,че си джигит или некадърник!
52
0
 
20
 
! Отговори
ганьо преди 5 години
а, като излезе народа с сопите и свали правителството заради тая глупост а?
51
0
 
20
 
! Отговори
Просветлен преди 5 години
Може би трябва да разбираме, че 80% ще плащат по-малко от останалите 20 при новите по-високи цени за всички. А не по-малко отколкото струва застраховката днес.Благодаря от сърце за проявеното милосърдие! Ах, как искам да се застраховам!
50
1
 
16
 
! Отговори
По български преди 5 години
В Германия на база 100 % намалението може да достигне - 70 %.Максимумът е 240 %.Тези ще ми намаляват с 25 %.
49
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотни са и за манипулатори вече не стават.Нагло лъжат! Сега е моментът. Но понеже съм страхлив, а знам, че и вие сте страхливи, ще ви кажа - наздраве!, ракиено време стана...Народеее????
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МАРС 45. На паркинг щети се изплащат само по КАСКО, а не по ГО. В статията е посочено, че става въпрос за причинени вреди, а не за понесени такива.
47
4
 
4
 
! Отговори
Перко преди 5 години
На протест за закриване на КФН бих отишъл. А застраховката не е чак толкоз зор. Който иска да кара ще плаща. Да видим първо какви цени ще изкарат
46
0
 
28
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Още една информация, която е малко известна. Когато дадено застрахователно дружество реши да продава продукта ГО то е длъжно да съгласува цената на ГО с КФН и съответно КФН определя, дали цената е достатъчна за формиране на застрахователни резерви. В дружеството, което работех искахме да пуснем по-ниски цени от другите дружества, но КФН не ни разреши. Следователно КФН е пряко замесена в определянето на минималната цена на ГО, колкото и да се правят на ощипани !
45
0
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ала-бала, бонус-фалос, дрън, дрън и днес си назначиха 4 конституционни съдии без някой дума да продума за/против. Ай честито!!! Е ся вече яко го задухаха ***!
44
2
 
6
 
! Отговори
МАРС преди 5 години
"Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения на пътя, НИТО СА ИЗПЛАЩАНИ ОБЕЩЕТЕНИЯ ЗА НАНЕСЕНИ ВРЕДИ...", тоест ако някой те удари на паркинга и ти изплатят щети, вече си виновен и ще плащаш повече!
43
16
 
1
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До Мнение 38. Здравейте работил съм в счетоводството на застрахователно дружество и мога да ви кажа, че от продукта ГО всички, ама всички компании са на загуба. Не че ги оправдавам за високите цени, но това са фактите. Тази застраховка обикновено се ползва за завоюване на пазарни дялове и по-голям процент приходи без печалба.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За КФН бонуса ,за мен фалуса.
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КФН изтърва Олимпик,пък сега ще ми смята,вземайте си там заплатите от по 10 000лв и си трайте!
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички шофьори ще плащат повече с данък малус-будалус.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И трябва хората, които са без нарушения до сега, веднага да вземат бонус, откъде накъде почва наравно с джигита? Иначе може до е много добра системата бонус малус, но първо трябва да се изчисти от недомислици и подпорки за застрахователите.
38
2
 
15
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Като сме толкова примерни шофьори, защо бе нужно да се увеличават с 60 - 70 % застраховките ГО? Мафиоти, върнете старите цени от 130 лв.
37
3
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Започнаха оправданията заради протестите. Явно някой с власт здраво е говорил по телефона с КФН. Обаче на хората не им изнася това! Като се заговори за бонус-малус и застрахователите увеличиха ГО двойно. Сега искат още да я вдигат, за да може въпреки 25% бонуси - пак да плащаме двойно на компаниите. Финансисти извадиха резултатите колко щети се плащат по ГО и излиза, че и без увеличението са на огромна печалба. Освен ако финансистите не си измислят цифрите - аз от счетоводство не разбирам.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията започва, че 80% ще попаднат в бонус-класовете, защото са изрядни. Значи има информация кой с какви нарушения е.Но в края идва секирата, че при въвеждането на системата, всички започват от базовото ниво ...защо???За новите шофьори -ок, но за старите, защо не се върнат назад примерно 5 години.
35
1
 
22
 
! Отговори
Пълен кретенизъм преди 5 години
Глупости на търкалета! Тогава защо ще се правят промените, нали застрахователите щели да фалират при сегашните ниски размери на ГО и затова ги вдигали. Оказва се, че хем ги вдигат, хем стават по-ниски за 80% от застраховатите?!? Каква наглост!