Новост: Колите-замърсители аут от пътя. Онлайн система ги спира

Предложението - в проекта за Закон за пътните превозни средства
Обновена: 13 ное 2018 07:26 | 13 ное 2018 07:20, Петя Славова
110
Новост: Колите-замърсители аут от пътя. Онлайн система ги спира
Снимка: БТА

Нови промени при автомобилите гласят, че онлайн системата автоматично ще спира автомобил, който не отговаря на минималните норми за отделени газове и той няма да получи документ за технически преглед. Това е едно от предложенията в проекта за Закон за пътните превозни средства.

"Това не е добро решение, заяви пред "Дарик" председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков. Според него при надвишаване на екологичните норми, шофьорът трябва да получи възможност в определен срок да отстрани нередностите, каквато е практиката във Франция.

Още по темата

"Там прегледът е до две години. Прегледът е 45 минути, много обстоен, много неща гледат. Но ако случайно отидете с автомобил, който пуши като комин, няма спирачки, те пак ви дават срок, в който вие да можете да се оправите. Той си знае, че има този проблем и знае, че има разумен срок, за който трябва да оправи", каза Радков.
 
Отпада задължението автомобилите да се пререгистрират по местоживеене при смяна собственика, предвижда още проектът за Закон за пътните превозни средства. Това означава, че ако купим кола с бургаска регистрация, а живеем в Благоевград, например, няма да има нужда от нов регистрационен номер с различни букви.

Новост са и пунктовете за идентификация на автомобилите, където внесените в България автомобили ще минават преглед. Досега това се правеше в КАТ, а бъдещите пунктове ще бъдат частни. Идеята е да има повече пунктове и по-малко опашки. КАТ обаче ще продължи да извършва проверки дали автомобилът не се издирва от Интерпол, или в шенгенската система.
 
За първи път се въвежда и регистър на автосервизите, който ще включва информация за извършените ремонти и вложените части. Тази информация от своя страна ще отива регистър на "Автомобилна администрация" и в техническия паспорт на автомобила.

На изпитите кандидат-шофьорите ще имат по-малко въпроси в листовките, но пък интерактивни клипове, с които ще се проверяват реакциите им. Предвижда се и задължително да има обучение на полигон и кормуване извън населено място.
 
Идеята за полигон, каквато я познаваме, е остаряла и неефективна, смята дългогодишният инструктор по кормуване и член на Българското обединение на шофьорите Йонко Иванов.
 
"И в момента има обучение на полигон, само че този полигон е една площадка. Първите шест упражнения се дават на тази площадка - дали се казва полигон, или площадка, няма значение. Ние говорим за съвсем различен полигон. А именно полигон, който да даде възможност на кандидатите и на хората, които имат свидетелство за управление да свикнат с поведението на автомобила, когато минава от суха към мокра настилка, от мокра към хлъзгава и от хлъзгава към заледена настилка. Това са европейските стандарти и е нормата за покриване на новите ситуации, заради които имаме толкова загинали по пътя", посочи Иванов.

 Други законодателни предложения са предварително определени маршрути за изпити да се дават на кандидат-шофьора от онлайн система на произволен принцип, за да не знае изпитващият откъде ще мине.
 
Режимът на учебните центрове вече няма да е разрешителен, а регистрационен. Ще се правят проверки на място – както на самия учебен център, така и на автомобилите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
21
 
9
 
! Отговори
........... преди 5 години
Вчера за първи път от доста време пътувах с трамвая, понеже колата ми е на ремонт. Докато чаках на спирката имах усещането, че въздухът можеш да го намажеш на филия. Толкова мазен, отровен, cмъpдящ, задушлив ..... дори не мога да го нарека въздух. Хора!!! Какво трябва да се случи, за да разберете, че това трябва да се прекрати по някакъв начин. Не може да няма контрол върху старите коли, които ни тровят - нас и децата ни. Трябва да има пълна забрана за колите над 12-13 години. Умираме от това.
47
1
 
18
 
! Отговори
manwithnoname преди 5 години
До Анонимен 34Абсолютно съм съгласен. Събота и неделя е нещо страшно...едни черни пушеци невъобразими, горят гуми заради телта в тях...Обаждам се в полиция, пожарна те отиват и на следващия ден пак си палят, както си знаят. После този въздух го дишаме всички без значение в кой квартал си. Какво толко ги пазят тия *** незнам, хвани го спукай го от бой и да си знае. А те се хванаха за старите коли, защото там има пари за това...
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб купете на всички нас нови коли и ви оставяме на власт да си крадете пак отново.
45
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано .... ама надали... Ще си дишаме мръсния въздух от популизъм, щото всеки *** трябва да кара трошляк, за да не затваря пари, щото парите му трябват за цигари и кръчми.
44
2
 
4
 
! Отговори
Хаа преди 5 години
Ти да видиш ,а дали ще стане...?Това звучи добре...
43
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да спират първо мотоциклети и "тунинговани" автомобили дето трещят по-силно от самолет на пътя.
42
4
 
17
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Пак създаване на доходни бизнеси от Нищото,естествено за наши хора!А проблемите винаги имат и просто решение!
41
1
 
0
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До Анонименха0с, шизак. пий нещо преди да умреш от дехидратация. прочие, списъка с мейлове и урл преди се пробутваше за "поддържащи дискусията" от СДС. странно, кой ли би имал интерес
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов повод за стачки в часта на частната индентификация на автомобилите и новият хаус който се задава с този проект на некакъв бивш шеф на КАТ. Пълна простотия и нови такси на гърба на народа. Сигурно и бившият голям катаджие ще си прави пунк за индентификация.
39
2
 
13
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Много правилно, сега остава да накарат пунктовете за технически прегледи да ги правят както трябва.
38
1
 
5
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
колеги, тази вечер хонорарите ГИ ИЗПЛАЩАТ В АДА!!! дис из КАПС ЛОК!!
37
2
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен39Имайки и предвид, че още от времето на цифрови системи МИЛИЦИЯТА ЛОГВА ТРАФИКА, на твое место СИ БИХ ТРАЯЛ, щото както показва "под игото", ей такива като тебе дето колят и правят превреати резко пишат обяснения и им е трудно да си намерят работа. сега, имаш СВОБОДАТА НА СЛОВОТО да идеш до магазина да си вземеш едно певеце и да громиш с наборите в градинката пред "в къщи"
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъците за автомобил в Каспичан и София са различни, но много с каспичански номера си плащат по тамошните тарифи и си карат в София. Така че...
35
37
 
7
 
! Отговори
Браво така им се пад преди 5 години
Само така старите коли трябва да се махат. Който няма пари за нова да върви да си кара каруцата. Вземи 4 коня и айде карай си. Храни конете защото конете си изкат грижа от сутрин до вечер. О чакай ти нямаш пари и за това. Ей много хленчите пари нямали. Па имате пари да си купувате цяла количка с бири до горе. И по 5 лева на ден за цигарки. Нямали пари. Вие мен ли ще ме лъжете вие протестиращите.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагледен пример как милиционерската хунта на Борисов прави пореден опит да ви убие!
33
1
 
20
 
! Отговори
Кристиан преди 5 години
До Анонимен 14А там където няма градски транспорт какво правим???
32
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога в София ще сринат хилядите Незаконни бараки в гетата ,които горят *** ?крадът ток и вода,изсичат паркове. Минете по бул К.Величков и ул Суходолска да видите за какъв ужас иде реч.- пълна свободия и беззаконие- никой не закача Електората !
31
6
 
7
 
! Отговори
Варненски преди 5 години
До Неам нервиПолитиците са резултат на хората живеещи в държавата. И докато хората не направят прехода от комунизъм към отговорни и здравомислещи граждани на родината си, няма как да се получи. Ще има такива като Ниновата и изблеляло сините, дето ще бълват пагубен популизъм за да се докопат до властта.
30
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва по някакъв начин старите коли да се направят неатрактивни за притежание. Стане ли това, хората сами ще се откажат от тях. Не може да продължим да бъдем автомобилното гробище на Европа, защото всички ние страдаме от това и всеки от вас също. Не може да не виждаме по-далеко от носа си. Но въпросът е как ще станат неатрактивни. Това значи да се удари и целият бизнес за внос на десета ръка и сервизи и т.н., а това ще е почти невъзможно. И условията за покупка на чисто нова кола да се подобрят
29
1
 
18
 
! Отговори
ДОЛУ МЕНТА... преди 5 години
Според стандарта сме хора 10-та употреба, според автомобилите 2-ра---значи хората правят много почвече отколкото държавата и всякакъв анти-бизнес.... но и това искат да им го отнемат, като преди това смъкнат колкото се може повече.....