Колите с газова уредба (600 хил.) – само с 1/2 данък?

Идеята е на ОП, които внесоха промени в Закона за местните данъци
17 дек 2018 08:20,
70
Колите с газова уредба (600 хил.) – само с 1/2 данък?
Снимка: Flickr

Още от началото на следващата година данъкът за автомобилите с газови уредби да е 50% от този, който трябва да бъде платен. Тази спешна промяна в Закона за местните данъци са внесли в парламента депутатите от "Обединени патриоти". Само преди седмици парламентът одобри увеличение на данъците за стари автомобили.

Още по темата

"Доказано е, че тези превозни средства не замърсяват околната среда или я замърсяват в най-малка степен", посочват в мотивите си от групата на патриотите.

И определят като неправомерно гласуваното в данъчните закони увеличение на данъка точно за колите на газ, които обикновено са по-стари.

"Икономическата логика в 99% от случаите показва, че монтираните газови уредби се ползват с оглед на по-икономически изгодното гориво", мотивират се от групата.

И напомнят, че контролът върху газовите уредби също е "изключително завишен" - всяка минава през преглед и е придружена от паспорт.

По последни данни от 1 април тази година автомобилите, които се движат на газ у нас, са около 600 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
18
 
! Отговори
Газифициран ))) преди 5 години
До АнонименСледователно тези без регистрация логично е да се регистрират ако желаят по нисък данък, нали?
44
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има два вида газови уредби в България - едните са регистрирани в КАТ и общината, а другите не са, като вторите са в пъти повече от първите.
43
6
 
20
 
! Отговори
Данък МПС преди 5 години
Данък МПС трябва да зависи само от застрахователната оценка на автомобила и евентуално от вида на автомобила - лек, товарен, автобус и т.н.
42
3
 
44
 
! Отговори
Данък МПС преди 5 години
Данък МПС е имуществен данък. Сега мафията го преправи, за да плаща доста по-малко за скъпите си мощни коли, за ваша сметка и вие повярвахте, че е станал екологичен данък.
41
17
 
5
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
До 1 - ако някога си се занимавал с оценка на риск, ще си наясно, че при две горивни системи опасността от евентуален проблем е по-висок, отколкото при една. Просто и логично е! По-висок риск означава и по-високо ниво на застраховка.
40
4
 
21
 
! Отговори
1 преди 5 години
До OzzyОбоснови се с друга причина, освен гаража на бай ти Ставри! Същия не произвежда компонентите, а ги монтира, след като е придобил лиценз! И мислиш ли, че автомобил със изтичащ от резервоара бензин е по- безопасен от същия с АГУ, ако е паркиран в затворено помещение?
39
7
 
26
 
! Отговори
спец преди 5 години
До OzzyАко препълниш бутилката и непосредствено след това оставиш колата на слънце има опасност от бум. Или ако изтича газ при мотора и заедно с това пробие кабел за високо напрежение. Но преди това вече ти е осмърдила душата или работила на 3 цилиндъра, т.е. трябва да си много упорит, за да гръмнеш.
38
44
 
6
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Нямам против за данъка, но колите на газ са една идея по-опасни от тези на бензин, или дизел. Данъка е с екологична конпонента, но заради допълнителния риск, който създават е редно да имат по-висока ГО и каско. Също така - по стриктна забрана за автомобили на газ при паркиране в покрити паркинги. Облекчения трябва да има само за автомобилите с монтирана от производителя им газова уредба, а не за газчица, монтирана в гаража на бай Ставри.
37
2
 
34
 
! Отговори
Препатил преди 5 години
Сега до ... ,.,. и всевъзможните комбинации от тези неща. Притежавам автомобил със Заводско монтирана метанова уредба и смятам ,че щом във един завод са взели решение да произвеждат автомобили със CNG,LPG,LNG и други , са спазили всички изисквания за безопасност. Така ,че скъпи "колеги" хайде моля да спрете да се из*ирате по адрес на газовите автомобили. Само на вентилите на бутилките имам 3 вида защити , а вие на бензиновите резервоари колко защити имате ?
36
7
 
8
 
! Отговори
Обединени патриоти преди 5 години
Да не ни забравите на изборите !
35
4
 
17
 
! Отговори
До разбирачите преди 5 години
Първо в много държави има такава отстъпка.Второ отдавна газовите уретби са с документи от лицензирани фирми за монтаж.Трето, да има CO2, но е по-малко от това на дизела и въглищата.И не на последно място проблемът е във финните частици, а не във въглеродния диоксид.Но...има си и но.....Това да важи само за автомобили с газови уретби монтирани от лицензирана фирма.
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на тези с Метановите уредби да им дават по 10 лв.
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отскачам на гости до съседният квартал и при паркирането забелязвам "средна скорост 10км/час" и се замислих. Ако спрем всички автомобили, пеша и с велосипеди няма ли да сме по-бързи....?
32
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 5 години
До ...Знаеш ли при какви обстоятелства се взривява газова бутилка?
31
1
 
26
 
! Отговори
да ви няма.... преди 5 години
Много хубави идеи ви идват като усетите / дебе...ия / че идват избори... надявам се това лъжене дето го направихте повече да го няма .....
30
5
 
48
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Хайде стига глупости, LPG било замърсявало. Едно време само с такива печки се топлехме, как не измряхме се питам? Това е единственото гориво, което може да топли в жилищни помещения без комин. Освен това главния проблем са саждите от избушените дизели.
29
4
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
До ГошоКажи му "ГОШО" и не го oбиждай повече!
28
53
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
Направо да ги махат тия котлони от пътя. Бай Иван е прав. Автомобилите на газ, замърсяват точно толкова, колкото и тези с бензинови двигатели. Затова данъка трябва да е 100% а не 50%. Още повече - опасни са тези котлони, с толкова много неграмотни шофьори по пътищата. При катастрофа, риска да се взриви газовата бутилка е 90%, което би предизвикало още по големи щети и жертви. Така че аз съм ЗА да се премахнат тези коли. Газта е за котлоните, бензина е за колите. Кола на газ - подвижна бомба.
27
34
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Преди да говорят глупости да отидат и да питат някой който разбира. LPG не е по-екологично от бензина. Отеля същите азотни съединения като бензина. Чисти са автомобилите на МЕТАН(природен газ).
26
7
 
36
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До sofeto Да бе, колата ще работи на смес от газ и бензин. Ти да не си учил при Цецо селянина? Колата автоматично пали на бензин и след загряване на изпарителя минава на газ. Ама де акъл у тебе и такива като теб? Само злоба и завист у българина...