Колите с газова уредба (600 хил.) – само с 1/2 данък?

Идеята е на ОП, които внесоха промени в Закона за местните данъци
17 дек 2018 08:20,
70
Колите с газова уредба (600 хил.) – само с 1/2 данък?
Снимка: Flickr

Още от началото на следващата година данъкът за автомобилите с газови уредби да е 50% от този, който трябва да бъде платен. Тази спешна промяна в Закона за местните данъци са внесли в парламента депутатите от "Обединени патриоти". Само преди седмици парламентът одобри увеличение на данъците за стари автомобили.

Още по темата

"Доказано е, че тези превозни средства не замърсяват околната среда или я замърсяват в най-малка степен", посочват в мотивите си от групата на патриотите.

И определят като неправомерно гласуваното в данъчните закони увеличение на данъка точно за колите на газ, които обикновено са по-стари.

"Икономическата логика в 99% от случаите показва, че монтираните газови уредби се ползват с оглед на по-икономически изгодното гориво", мотивират се от групата.

И напомнят, че контролът върху газовите уредби също е "изключително завишен" - всяка минава през преглед и е придружена от паспорт.

По последни данни от 1 април тази година автомобилите, които се движат на газ у нас, са около 600 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
25
 
9
 
! Отговори
българин преди 5 години
Това за данъка само на автомобили,които са само на газ ,а не да ми кара на бензин и газ!!
24
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През НС това предложение няма да мине. Иначе откъде пари за Цуци от с.Шума да ходи по 4 пъти в САЩ: два пъти на благотворителни приеми, единият от които коледен? Отделно бившият подсъдим илитерат се мъкне на конференции на Европол, макар че замалко не влезе в затвора. Ами пари за Боце Б. и Захариева да скитат по света! А пари за ДАБЧ, на които спряха стотиците хиляди евро? Аман от кърлежи!
23
35
 
13
 
! Отговори
гост преди 5 години
Ако ще да нямат данък никога няма да си сложа на автомобила такава пръдлива бомба!!
22
34
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
Съгласен съм ама да им махат резервоара за бензин и помпата.
21
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Отново въпросителен знак след твърдение.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един 8Има газови уредби за дизел, използва смес от дизелово гориво и пропан-бутан, в съотношение 70% към 30%.
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моя данък е 17 лева ,ще спестя 8.50 за година файда , дигнаха ми гражданската с 100 лева
18
34
 
18
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Докато едно МПС има резервоар за бензи няма никakва гаранция че двигателя ще работи само на ГАЗ. Както винаги в БГ законите и наредбите се "коват" от селяци политици!
17
11
 
18
 
! Отговори
BG citizen преди 5 години
Усетихте, че ще ядете салам Народен, че никой няма да ви върже на плоските "революционни" номера и обещания и гледате да се хванете за каквото можете, за да издрапате още време на държавната хранилка - ама нямааааа! Айде шкембе войводата от Русе да си стяга задните части и ей го къде е Русчук - полека- лека с бохчичката на рамо и на село при мама и тата!
16
3
 
27
 
! Отговори
а преди 5 години
що имам чувството, чена този закон няма да му тръгне по вода... нали касичката на бат боко ще се поизпразни:)))
15
1
 
38
 
! Отговори
NN преди 5 години
Данъците са да се пълни хазната а не да се облекчават гражданите! Знаете ли колко ще загубят общените, те горите изсякоха вие за смислена екология говорите.
14
41
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста от колите на газ замърсяват с СО2 повече и от бензиновите, поради лоша изпълнена газова уредба, но не това е важното. За да ползват една такава отстъпка, всяка една такава газова уредба ще трябва да се узакони и да се регистрира в КАТ и в общината, а повечето газови уредби са незаконни, въпреки че си плащат при ГТП за газовата уредба. Едно узаконяване не знам колко ще струва, предполагам около 1000 лева плюс много часове загубено време.
13
3
 
42
 
! Отговори
Житан преди 5 години
Сега ще наскачат едни разбирачи да доказват че това не трябва да се прави щото е или дискриминация спрямо другите,или с газта пак се замърсявало ама по друг начин....Изобщо ако мине това предложение в този му вид,значи все още могат да се намерят читави народни представители
12
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Доказано е, че тези превозни средства не замърсяват околната среда или я замърсяват в най-малка степен"Оф... не е до замърсяване, а до "да се съберат едни пари". Ако намалят на газьолките, трябва да вдигнат на някой друг, иначе на Б.Б. няма да му излезе тиквената математика.
11
2
 
45
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
А дано ама надали! Нима гербавите не знаят, че замърсяването от автомобилите на газ е пренебрежимо малко спрямо другите такива. Кожодерите от правителството са доказали, че най-малко ги интересува екологията единствената цел е да се съберат едни пари.
10
5
 
52
 
! Отговори
Русомраз преди 5 години
Това е едно наистина смислено предложение!Интересно ми е обаче дали ще мине в парламента...
9
21
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Лъжепатриотите току-юо гласуваха заедно с ГЕРБ промените по този Данък МПС, сега нови промени искат да правят!!! Данък МПС е имуществен данък и няма основания за такива голями отстъпки за екологичност. Второ, целите на направената промяна бяха да се намали данъка за мафиотските коли, което да се компенсира с увеличаване на данъка за колите на народа, а в това не влиза намаление за колите на газ, а и за да получат намаление на данък МПС, газовите уредби трябва да се узаконят, което не става с ГТП
8
28
 
18
 
! Отговори
Един преди 5 години
Че си сложим газово на дизела. Верно, няма да работи, но ще го има и ще ми свали данъка. Поздрави на ентелегентете у парламенто.
7
46
 
5
 
! Отговори
Marin преди 5 години
Още една недомислица от обединени ***!
6
3
 
53
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Това ако не мине ще има протести, крайно време беше. В чужбина ако имаш уредба поставена в сертифициран сервиз и газ анализатора отчете емисии за Евро 6 - точка, имаш Евро 6