Porsche с нови идеи: Колата сама ще ходи до сервиза!

Идеята им е автомонтьор да може да "привика" автомобила
1 мар 2019 21:42,
26
Porsche с нови идеи: Колата сама ще ходи до сервиза!
Снимка: Reuters, архив

Нововъведения от Porsche: компанията обяви, че разработва автомобили, които самостоятелно ще отиват в сервиза за годишен технически преглед и обслужване.

Производителят на спортни коли работи с базирания в Берлин стартъп Kopernikus Automotive в създаването на изпитателен полигон на базата си в Лудвигсбург, северно от Щутгарт.

Там двете фирми ще тестват автономна технология, която ще позволи на автомобилите да се придвижват самостоятелно от паркинга до сервиза. Според представители на марката, целият процес ще бъде иницииран от монтьор, който ще използва таблет, за да повика колата и тя точно да се позиционира на мястото за обслужване. След като работата приключи, автомобилът ще може да се върне обратно на паркинга при собственика си.

В Porsche казват, че тази технология ще помогне на сервизните центрове да работят по-ефективно, без да е необходимо технически персонал да прекарва излишно време в събиране и връщане на автомобили. Планира се изпитателният полигон да бъде завършен в следващите няколко месеца, а резултатите от тестовете да бъдат обявени през 2020 г.

"Автономното шофиране фундаментално ще промени движението по пътищата само след няколко години. Ние обаче сме в състояние да използваме наличните днес технологични възможности, за да направим работните процеси още по-ефективни", казва Александер Хаас, ръководител на проекта.

Преди компанията да може напълно да развие своята автономна система обаче, тя трябва първо да създаде компютърен модел, което ще й позволи да проектира изкуствена мрежа, способна безопасно да изпраща колите на правилните места. Изкуственият интелект ще "измине" над 1,5 млн. виртуални километра, като "доставя" компютърно генерирани коли до цифровия сервиз и обратно, преди инженерите да започнат реалните тестове.

Още от света на автомобилите четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Дошо преди 5 години
Хм, винаги съм очаквал първи да са Ауди, но явно са некадърни за това.
23
1
 
3
 
! Отговори
1234 преди 5 години
За тази екстра ще искат 5000 евро поне, при нормална употреба тази кола не би трябвало да влиза повече от веднъж годишно в сервиз. За 5 г 5 пъти, за едно ходене 1000 евро! По добре да си извикам шофьор който ще я закара и върне за 150 евро макс! Ако се ходи по често значи си си купил москвич..... Пълна глупост. Колите вече ше ги крадат неприсъствено. Ще ги доставят директно на новия собственик в желан ден и час
22
1
 
4
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Автономното шофиране ще направи движението 100 пъти по опасно за пешеходците, а при инциденти независимо какви кой ще плаща и лежи в затвора? Така ще се убиват хора безнаказано. Отделно автокрадците и хулиганите виждайки спряла кола на светофар без шофьор какво ли ще й се случи? Изкуствения интелект ще отвори нови фронтове срещу човека, всички филми ще се сбъднат
21
1
 
11
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Да, и като си купя такова Порше и го паркирам пред блока, на другата сутрин колата панически избягала обратно към Германия.
20
3
 
9
 
! Отговори
Пацо преди 5 години
За да се поддържа немската икономика и стандарт тези идеи са абсолютно нужни. Тепърва ще се наглеждаме на подобни тъпитии и не само в сектора с автомобилите.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сигурно и сметките ще си плаща сама.
18
2
 
11
 
! Отговори
Батко преди 5 години
Забавно. Ако е на изплащане и си забавил вноска?Ще си тръгва ли? Ако имаш актове ще се блокира ли ако ти се качиш?И тук е въпроса защо да си купуваш кола?Ако ти оотрябва пускаш заявка и някоя идва. Пристигаш и я пускаш да си ходи
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е затова не карам порше, а дачия...
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Порше с нови идеи как да одерат повече и по-сигурно клиента.
15
2
 
12
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Е ми тогава който е викнал колата, той ще плати разходите! Нали така, който поръчва, той плаща.
14
3
 
10
 
! Отговори
Мапутка преди 5 години
А мусака ще може ли да прави?
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които казват, че могат и сами да си я водят до сервиза - не можете , така нарушавате нейните права и може да ви съдят и тя душа носи! Хаха
12
3
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До ЯсъмконЗависи какво работиш. Ако си професионален шофьор, скоро геврекът може и да се върти сам... Същото се отнася и за трактористи, мотокаристи и водачи на тежка строителна техника.
11
3
 
13
 
! Отговори
Ясъмкон преди 5 години
Аз на сервиз мога да я карам. Да хванат да измислят как да ходи на работа вместо мене веднага се наблъсквам с кредит и купувам една ипотекирайки къщата на село, нивите и *** барабар с 2 маторици
10
2
 
15
 
! Отговори
случаен минувач преди 5 години
До сервиза мога и аз да я заведа, но ако може сама да се купи.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дрън-дрън, друго..... а да ми достави момиче на повикване, и тази екстра би трябвало да я заложат.
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И седемте *** под мен Млякото е кисело...Ем бедни...ем т ъ п и !
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да цоцат парички е тая работа. :)
6
6
 
15
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Тя добре ще ходи сама на сервиз, но кой ще и плаща сметката после :). Да помислят и върху този въпрос малко!!!
5
3
 
6
 
! Отговори
Крадльо преди 5 години
Значи вече ще ми трябва само таблет