На борсата колата с навъртяни 160 000 км, реално - 437 000

Превъртането на километража струва между 80 и 300 лева
230
На борсата колата с навъртяни 160 000 км, реално - 437 000
Снимка: Pixabay

Не са много много българите, които могат да си позволят купуването на нова кола, затова масово се насочват към автокъщите. Но там изборът на автомобил е лотария, а често показателите, които предоставя търговецът не отговарят на истината.

Само преди дни репортер на Dnes.bg "закачи на компютър" 10-годишен джип от полулярна марка, който според продавача трябваше на да бъде на 180 000 км. С редицата грешки, които показа компютърът, стана ясно, че на колата е правен ремонт на... 267 000 км. И то преди три години.  Търговецът обаче не се притесни от показанията и даде ясен знак, че ще чака следващия мераклия.

От официалния сервиз на марката казаха, че на пазара от същия модел са пристигали при тях едва 2-3 истински и нормално обслужвани бройки. Всичко друго не си струва. Километражите пък масово се превъртат.

Това показа и проверка на bTV със стара кола, внос от Дания. Според нейния километраж тя е изминала 160 000 км. Продавачът заявява, че таблото не работи. Под капака на колата обаче е забравена важна бележка – датата и километрите, при които е сменен зъбният ремък – 398 200 км.

Дания обаче разполага с електронна система със сервизната история на всеки автомобил. Справка показва, че до края на 2018 година колата от обявата е изминала 437 хил. километра. При въпрос откъде идва разминаването, продавачът се опитва да избяга.

Превъртането на километража у нас не е никак трудно и скъпо - цените излизат между 80 до 300 лв. Разликата в цената е в качеството на незаконната услуга. И евтиният вариант често се хваща веднага при преглед от кандидат-купувача.

Понякога, когато се превърта километражът, се превъртала цялата история на автомобила и така изобщо не се разбирало, че има манипулации по автомобила.

Глобата за подобен тарикатлък е от 2000 до 7000 лева, но рядко се стига до налагането им.

Не във всички държави има регистри, които посочват историята на автомобила, но повечето автомобили в Германия и Швейцария имат сервизна история, която не се манипулира толкова лесно. В Англия пък има фирма, която срещу 30 паунда ти предоставя цялата история на колата.

За честото превъртане на километражите, потвърждават и специалистите. Целта – колите се продават по-скъпо, когато изминатите километри са по-малко. Ивайло Петков всеки ден проследява върнат ли е километражът на коли, които стигат до сервиза му.

"Рекордьорът ни е "Мерцедес" на 1 млн. и 200 хил. км – показваше около 300 хиляди", споделя пред телевизията диагностикът Ивайло Петков.

На пазара за превъртането на километражите има ясни за хората в бранша правила и цени.

"Всяка кола на 3 години е на 60 хил. км, на 10 години е на 150 хил. км и така върви тенденцията нагоре. На 20 г. – 200 хил. За 30 лв. се превърта за 2 минути, за 300 лв. ти отнема няколко часа", допълни Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално джамбазите не плащат на държавата 1 лев.А прехвърлят колите през 2 бона,зависи от цената на автомобила,но коли от 8 до 15 хиляди ги прехвърлят през 2 бона печалба.Ако продаде 3 коли тоя месец берекет верси.И нито лев данък,нито осигуровка,нито нищо
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се създаде закон които да задължава да се снимат ремотните дейности по колите и ако се установи превъртане на километража да се глобяват фирмите.
14
2
 
70
 
! Отговори
Видял и препатил преди 5 години
Хаха, кола от Булгаристааня не съм купил, няма и да купя. Вчера гледах как Горублянето било пред фалит. Нека! Нека фалират всички. Един джамбаз да не остане дано.
13
12
 
59
 
! Отговори
Нерез преди 5 години
Много ме забавляват наивниците, които си мислят, че при бай Тодор е нямало кражби и престъпления. Искрено се забавлявам как разпалени червенушковци ми обясняват как ако се върнело "старото време" и сме щели да се оправим :))) Гледайте, гледайте малко от старите български филми с Тодор Колев, с Велко Кънев, да разберете как се случваха нещата по времето на социлизма, забавно е!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пичточно така, и така ни харесва, ние не можем да си представим а и не искаме да живеем по друг на1ин защото все в един момент сме или искаме да сме от другата страна, на тарикатите, само да не станем много в един момент...
11
1
 
40
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
То това е обществена 30 годишна тайна - всички я знаят.И всички нехаят .Да се питаш , за какво ние държава .Как за какво - овластените да крадът и лъжат като башибозук.
10
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моята я купих на 148к, намерих бележката с прегледа от 3 месеца по-рано и колата е била на 253к.
9
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оставете другото ами вижте реакцията на търговците - нямат капка срам че лъжат хоарата...егати морала!
8
4
 
24
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
*** лъже ***....и цяло Ганьово в мизерия ...
7
3
 
55
 
! Отговори
sport преди 5 години
Като ударят 20-30 търговеца на стари коли с по-крупни глоби, ще спрат да се тарикатят. Аз като си търсих кола, гледах да е от частно лице. Останах впечатлен, как навсякъде пише около 200К км, а те реално бяха на поне 400-450К, като за някои екземпляри можеше само да се предполага, защото сервизната история беше интересна /стигнала до 260К км, след това вероятно са я карали само на заден ход, та беше паднала до 140К/ и т.н. Просто си трябва обединен регистър.
6
1
 
43
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
Че тая статия и аз мога да я напиша....
5
4
 
89
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Много ми харесват такива "статии", които отчитат неща случваи се в България от десетилетия. От време на време "журналистите" се събуждат от дълбока дрямка и откриват разни неща - как се строят частни вили с европари, как се купуват апартаменти на 1/4 от пазарната цена, как се превъртат километражите на колите, изобщо всички интересни особености на Територията. Кражабата е национален спорт в България. Няма, почти няма човек в България, който да не краде под някаква форма. Ние сме тъжна картинка.
4
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е престъпление. Който го прави става потенциален убиец.
3
4
 
60
 
! Отговори
Българин преди 5 години
България,страната на неограничените измами и никога няма наказани!
2
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
който гледа километрите е балък
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново под слънцето.