За пореден път – автопилот на Tesla уби шофьор

Колата се разбила в бус 10 сек. след активиране на софтуера
Обновена: 17 май 2019 12:45 | 17 май 2019 11:20, Нели Христова
96
За пореден път – автопилот на Tesla уби шофьор
Снимки: Reuters

Случи се отново – перфектният автопилот на Tesla разби поредния автомобил, докато ръцете на шофьора му не са държели волана.

Инцидентът се е случил на първи март във Флорида, но властите го обявяват чак сега, след края на разследването. Според информацията им, шофьорът включил автопилота на колата Model 3 едва 10 секунди преди тя да се разбие в мини бус, убивайки го на място. Ръцете му не са били засечени на кормилото през 8 от тези 10 секунди.

Още по темата

Новината отново предизвиква дебати около сигурността на автопилота на Tesla, за който Илон Мъск обеща, че скоро ще стане перфектен, но още не  се е стигнало до там.

Критиците на компанията обаче продължават да твърдят, че да рекламират помощно средство като автопилот заблуждава шофьорите и им дава фалшиво чувство за сигурност.

Tesla, от своя страна, продължава да защитава софтуера си.

"Хората, които управляват Tesla са изминали близо 1 милиард километра на автопилот. Това показват данните ни. Когато системата се използва правилно и шофьорът може да реагира винаги, когато има нужда, то тя работи перфектно и дори по-безопасно от тези, които нямат нужда от асистенция“, казват от компанията. Ала според разследващите, водачът на Model 3 няма вина за катастрофата. Тогава – кой е отговорен?

Според друг доклад, направен от автономна компания само за първата една четвърт от годината, на всеки 2,87 милиона мили става поне един инцидент с Tesla на автопилот.

През годините, реномето на компанията е белязано от много инциденти, някои от които – фатални. Миналият месец семейството на инженер от Apple започна дело срещу Tesla, обвинявайки автомобилния гигант, че несъвършеният му автопилот е отговорен за смъртта на мъжа.

През последните месеци, дори години, софтуерът на Tesla се подобрява. Но той все още се нуждае от пълното внимание на шофьора и не е пригоден да работи по всички пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
13
 
! Отговори
Айде сега преди 4 години
До АнонименЗемята има ресурс и за повече от 7 милиарда души, но не и за алчността на всички, беше казал някой. Ако до един не бяхме толкова глупави, щяхме да живеем далеч по-добре. Просто недоверите на човека към себеподобните му и стремежът му за съзадаване на оръжие за унищожаване на собствения му вид е в основата на безброй беди.
65
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен Бедна ти е фантазията колко алтернативен транспорт има в USA. Луксозни влакове пътуват до всички основни точки в щата с разписание на всеки час. На смешна цена електричка обикаля цяло Маями денонощно . Вътрешен автобусен транспорт по часовник.Таксита денонощно с цени около 15 долара за 15 мили, не километри.Коли основно карат собствениците на къщи извън центъра и то само до работното си място и обратно.Могат да си позволят толкова неща колкото не си сънувал.
64
6
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Аз на себе си нямам...вяра,като шофирам,че на една...тенекия,да ме вози сама.
63
4
 
18
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
на мен ми допада идеята за електрички, но не ми харесва лъжливата реклама-че са с нуллеви замърсяване-че са с автопилот Приличами на рекламите на Форд с невероятният им "Екобост" и никой не може да ти обясни какво точно му е еко-то на един бензинов двигател
62
3
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименВинаги прогрресът изисква жертви
61
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ми звучи като поредния нагласен инцидент, както започнаха да се случват катастрофи една след друга на Боинг.
60
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо което не е докрай изпитано не се пуска в употреба , особено ако е опасно за използване.Общо взето света заради мераците на шепа богаташи върви към все по зле.По големи балони за пукане, пренаселване, разрастваща се мизерия и упадък.В света не трябва да има повече от 2млрд човека. Но това за тези които са заграбили благата не ги урежда, а останалите не са толкова умни и проницателни явно.
59
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ден автономните пилоти ще спасят милиони животи на пътя, но трябва още време.
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разследването за инцидентите се повери на минку рушвета, който люпи семи в бъзака, мъдро ще заключи "несъобразена скорост" и с това приключва всичко.
57
3
 
9
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
За съжаление, всяка технологична новост си иска своите жертви, за да се подобри в бъдеще... да почиват в мир хората дали живота си за един по-добър софтуер...
56
7
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Ще започне да надгражда ако човекът предварително му е задал подобно поведениеНапротив! ИИ предполага САМОСТОЯТЕЛНО взимане на решение! Базата данни която ще събира, обработва, анализира и прилага ИИ е несравнимо много по-голяма от досегашните възможности на човешкият мозък. Ако с такива твърдения (като твоето) си "заравяме главите в пясъка", човечеството никога няма да има напредък. Ние трябва да знаем истината и да сме подготвени за всички варианти. Бог не играел на зарове....??
55
1
 
11
 
! Отговори
Горан преди 4 години
До Гошко:Ерго - не шофираш, не катастрофираш! Да, ама това не е никаква алтернатива! Исках да кажа, че не е обективна такава преценка. Поради точно причината, че стремежа е да се избегнат човешките грешки. Но това никога няма да стане. Защото и машинариите ги измисля пак човек. Т.е. вгражда си грешките в тях. И, изобщо такова понятие, като безгрешно няма, няма да има, и не може да има, а и даже не трябва да има! Там където свършат грешките е края на пътя!
54
1
 
2
 
! Отговори
гошко преди 4 години
До Горан"базово и елементарно" - то е че който шофира той и ще катастрофира. Не че било просто да се изработи автопилот или робот.Досега роботи не са шофирали, затова инциденти с тях са били 0, което е внушило странната мисъл че по принцип не може да има инциденти. Е, сега започнаха да карат, съответно да се блъскат.Въпрос на избор
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автопилота е въпрос на време да стане напълно самостоятелен, поне така пише в инструкциите на компанията , т.е. засега трябва да бъде контролирана от вниманието на човек.В България сме по облагодетелствани от американците. Ако искащ да караш автомобил си караш автомобила ,ако искаш да спиш докато се превозваш има алтернативен транспорт.В Америка има слабо развит алтернативен транспорт , и някой гледат на теслата като алтернативен транспорт,като искаш да спиш не мислиш за рисковете а за нуждата
52
0
 
15
 
! Отговори
Нинджа преди 4 години
Самолетите могат да кацат сами от 50 години, въпреки това има пилоти в самолета. Само това ще кажа относно автономията ,:)
51
5
 
3
 
! Отговори
Перник преди 4 години
Тояга е Тесла след 5 години Фолксваген ще ги е задминал американците и по качество и по продажби.
50
0
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Какво ще кажеш за бота, който преди седмица предпочете да помете 4 деца и да скочи в реката, вместо да се блъсне в друга кола?"Нямам какво да кажа, точно това исках да изтъкна като проблем. Автономията на роботите е нещо за което много се говори, но сме адски далече. Поне тези които са за "комерсиално "ползване.
49
2
 
2
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Базови и елементарни са нещата. ама не точно... Например самолетите от много години разполагат с автопилот, но самолетите се движат в определени въздушни коридори, и във въздуха далеч няма такъв трафик, поне засега... Действително, автопилот на наземно транспортно средство, не може да предвиди нито излязло внезапно животно, човек, или дете на пътното платно, нито да предвиди реакцията на возилото пред него.
48
2
 
3
 
! Отговори
гошко преди 4 години
Нещата са базови, елементарни. Когато някой извършва дейност, стават и аварии. Ерго когато някой шофира, стават катастрофи. Който е шофирал, може и да е виновен. Ако е шофирал човек, вината е за него. Ако е шофирал робот, вината ще е за него.Големите началници защо не са виновни никога при шофиране? Щот са много кадърни? Ами не! Имат си шофьор. Ако стане нещо - моля ето шофьора, аз слизам и се качвам на втората кола. С втория шофьор. Кандидат.Затова са ви виновни роботите. Я да ги нямаше?
47
0
 
6
 
! Отговори
Русия преди 4 години
В Германия на Мъска му забраниха да пропагандира че туй нещо е автопилот.