Ново 20: Volkswagen ще прави Passat в Словакия

Концернът може да се откаже от изграждане на нов завод
28 окт 2019 16:03, Красимир Ангелов
39
Ново 20: Volkswagen ще прави Passat в Словакия
Снимка: Volkswagen

Ръководството на Volkswagen Group обмисля възможността да започне производство на седана Passat в завода си в Словакия и така да се откаже от построяването на ново предприятие в Турция, съобщава германското издание Automobilwoche, цитирано от AutoMedia.bg.

Предвижда се до края на тази седмица Надзорният съвет на VW да реши дали да продължи с планирания завод за 1,3 млрд. евро. Концернът замрази проекта за голямата си инвестииция в Турция заради военните операции на страната в съседна Сирия. Решението трябва да бъде взето в максимално кратки срокове, защото компанията иска новият завод да заработи през 2022 г. Тогава фабриката в Емден, където сега се сглобява Passat, ще започне да прави само изцяло електрически автомобили.

Основният обсъждан вариант в момента е да се премести производството на Passat в огромната фабрика на VW Group в Братислава. Там сега се сглобяват гоемите кросоувъри VW Touareg и Audi Q7, както и субкомпактните модели VW Up, Seat Mii и Skoda Citigo.

Производството на малките градски коли ще бъде прекратено, а мястото им на конвейера ще заеме именно VW Passat.

Премиерът на провинция Долна Саксония Стефан Вейл, който е член на Надзорния съвет на концерна, заяви, че е против изграждане на завод в Турция. А именно Долна Саксония държи 20% от акциите на VW Group и ще има основна роля при гласуването. 

По-рано германският производител избра Маниса за място за новия завод, като се предвиждаше в него да са сглобява следващото поколение Passat, както и Skoda Superb, който използва същите агрегати.

Ако проектът бъде спрян, освен Passat в Братислава ще бъде преместено и производството на Superb, както и на кросоувъра Skoda Karoq.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо пак не се споменава боко..ландия като вариант за нов завод
35
1
 
1
 
! Отговори
бай Кольо преди 4 години
То пък кой ли го купува тоа Пасат.. Правих тест драйв на такъв миналата година, вози като каруца.. С доста посредствена шумоизолация. Накрая се спрях на японско и не съжалявам!!
34
0
 
26
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Аре стига вече си играха с моркова. Да вървят където им видят очите и по-далече. Голям праз. Все едно ако го направят в БГ ще цъфнем
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ще тръгне ли да съди Словакия или изборит инаха и няма нужда от популизъм?
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПепиХАХАХАХАХА! Пепи - мило ... Нима сравни леенето на бъркано мляко със захар и какао, с производството на автомобили?
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ново 20" ? Какво е новото? Кае е 20?
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Пепи,споделям опит, това което съм видял отвътре, не всяка фирма е Кока Кола. Но от друга страна, нито една от споменатите от теб не започна да строи завод от нулата, а Фолксваген трябва да започва на голо поле. Те придобиха предприятия, които по-късно разшириха. Така че всичко е както винаги си е било, но трябва поне малко мозък...
29
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Този завод ще строи едновременно с закриването на Европа.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източна Европа не е Маниса и Измир, защо не казаха че искат да строят в Азия тези лицемери. Турция е азия да се договарят директно с тях, много лошо отношение към всички и накрая Султана им купи продажбите немски ***.
27
4
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До АнонименМалко тъпо твърдение.Има завод на Кока кола има и на Нестле има и на Сушардс в Своге.Ама чукча писател.Ни читател
26
1
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Толкова ли сме лоши,че дори и след бойкота на Турция от VW ,те VW отново не не иска !?Надявм се ,че този път няма да обвините отново ромите ,че VW не иска да строи завод у нас и трябва да се помисли,защо тъй става ,че за нищо не ставаме.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми некак си е много по-лесно да разшириш съществуващ завод отколкото да строиш нов от нулата. Казвам го щото този сценарий съм го виждал как се случва, определена фирма след около година умуване просто купи земите около съществуващото предприятие и разшири над два пъти производствения капацитет. Имаше си определена инфраструктура и се възползва от това като само добави мощности. Другия вариант беше от нулата в друга държава заради много по-ниска цена на труда, но не видяха достатъчно аргументи.
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Започвам да си мисля, че никога не е стоял въпрос от страна на ВАГ завод в БГ."Никога не е стоял, няма и да стои. Тук нямаме нито един от ключовите компоненти за подобен завод - нито логистика има, нито кадри, нито законодателство, нито пазар... да не продължавам...По-голям шанс има да направят завод за Кока Кола или Пепси на Южния полюс.
23
2
 
28
 
! Отговори
Нещо не е точно така преди 4 години
Започвам да си мисля, че никога не е стоял въпрос от страна на ВАГ завод в БГ. Просто нашите тук симпатяги го използваха предизборно. Кой знае.
22
0
 
1
 
! Отговори
смях преди 4 години
Коментар 10 е унищожил , закрил и заровил темата за завода на VW в БГ. Строг но справедлив.
21
2
 
15
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Мене все ми се струва, че тук в тази държава, не е много удачно да се купува нова кола. Лоши пътища, калпави сервизи, някой може да ти я одере, римляни да ти я разкозстят набързо... Абе с таратайката е по-сигурно.Виж как Бойко мисли за тебе, ако имаше голям заплата и си в купиш, после ще ревеш. ГЕРБ, победа!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми хубаво, после да не искат кожуси за източния фронт
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Лада, никой друг :)Комуниктите не са хора, а продажни мекерета, такъв им е гена. Всичко, което е добро за България за тях е лошо. Не им обръщайте внимание, ще отшумят от самосебе си!Дано нормалните хора не забравят каквобеше при Виденов, Беров, Орешарски с пръв защитник Мая Манолова - с поправката в парламента за Ванко 1, инак никой не я слуша там, пречат й!?! Ей сега от другата седмица ще цъфнем и ще вържем!!!
18
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тц тц тц тцъъъъцццц ! И нито дума за бегето ! Кде е плевнята да се искже пламенно за евроатлантическите ценности ?
17
2
 
10
 
! Отговори
1234 преди 4 години
И в живота е така, и сулю и баровеца свалят яката мадама, щом им се усмихне. А накрая и двмата с пръс в гъс, щото се появява баш чорбаджията и разкарва конкуренцията .