Ново 20: Volkswagen ще прави Passat в Словакия

Концернът може да се откаже от изграждане на нов завод
28 окт 2019 16:03, Красимир Ангелов
39
Ново 20: Volkswagen ще прави Passat в Словакия
Снимка: Volkswagen

Ръководството на Volkswagen Group обмисля възможността да започне производство на седана Passat в завода си в Словакия и така да се откаже от построяването на ново предприятие в Турция, съобщава германското издание Automobilwoche, цитирано от AutoMedia.bg.

Предвижда се до края на тази седмица Надзорният съвет на VW да реши дали да продължи с планирания завод за 1,3 млрд. евро. Концернът замрази проекта за голямата си инвестииция в Турция заради военните операции на страната в съседна Сирия. Решението трябва да бъде взето в максимално кратки срокове, защото компанията иска новият завод да заработи през 2022 г. Тогава фабриката в Емден, където сега се сглобява Passat, ще започне да прави само изцяло електрически автомобили.

Основният обсъждан вариант в момента е да се премести производството на Passat в огромната фабрика на VW Group в Братислава. Там сега се сглобяват гоемите кросоувъри VW Touareg и Audi Q7, както и субкомпактните модели VW Up, Seat Mii и Skoda Citigo.

Производството на малките градски коли ще бъде прекратено, а мястото им на конвейера ще заеме именно VW Passat.

Премиерът на провинция Долна Саксония Стефан Вейл, който е член на Надзорния съвет на концерна, заяви, че е против изграждане на завод в Турция. А именно Долна Саксония държи 20% от акциите на VW Group и ще има основна роля при гласуването. 

По-рано германският производител избра Маниса за място за новия завод, като се предвиждаше в него да са сглобява следващото поколение Passat, както и Skoda Superb, който използва същите агрегати.

Ако проектът бъде спрян, освен Passat в Братислава ще бъде преместено и производството на Superb, както и на кросоувъра Skoda Karoq.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Купи си руска лада с венецуелска заплата. Ще ти отива.
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лично ББ позволи България да бъде използвана при пазарлъка с Турция. Поредното доказателство че тоя ни продава денонощно само и само да изкара мандата докрая. За 1 г ще ни предаде и продаде още 100 пъти
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Boko boПреди 12 години бъкаше от регионални, европейски и световни играчи и нямахме мафия.Дойде боко и няма играчи, а има мафия.Това ли искаш да ни кажеш?
13
8
 
9
 
! Отговори
stevewonder преди 4 години
До АнонименОпитайте се да изкарвате повече пари на месец. Ако чакате наготово - няма да стане. Все някой друг ни е виновен...
12
7
 
42
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Истината е, че България никога не е била опция. Всичко беше ПР на Тиквата. За 12г. в България няма нито 1на инвестиция от регионален играч. За еезропейск или световен няма нужда да говорим. Те си имат фирмено разузнаване и знаят, че мафията си има Държава наречена България.
11
5
 
7
 
! Отговори
Завод ама друк път преди 4 години
Добро утро! Хващам бас че нищо няма да строят. Изнудваха изнудваха никой не си даде *** усетиха турския сирииски резак отзад или поредната глоба от ЕК по бг линия, плюс че е завод за ДВГне за тролей, плюс настъпваща криза... Да не са луди да правят завод! Абсурд!
10
0
 
15
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Ще кара ли ФВ администрацията в Турция, ако завода е другаде ?
9
1
 
36
 
! Отговори
da преди 4 години
какво разбрахме?Половината от борда на ВАГ предпочитаха да направят завод на фронтовата граница, но не и у нас.Останалите са против, Но пак да не е у нас.
8
0
 
23
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Мда... Нелицеприятно се получава за БългарияЖалко - от сърце желаех да има завод/и на VW у нас.Списвачката е забравила да спомене фамилиите Пиех и Порше, които колят и бесят във Фолксваген - така става, когато преписваш без да мислиш!
7
1
 
37
 
! Отговори
Айде сЯ преди 4 години
Нали ви обясниха и наши управляващи, и техни гости от чужбина, че тук сме в период на подем и просперитет. Ми нека направят завода там дето са много по-зле от нас. Като в Словакия примерно!
6
2
 
29
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Нищо , ние чакаме Мерцедес и БМВ в Калуково и 4-ти киломерър
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можи, Словакия, да, можи!
4
1
 
34
 
! Отговори
vlady преди 4 години
България може да обжалва пред католикос Карекин II Нерсисян, Турция е лишена от тази възможност - от 1894г. служителите на Арменска Апостолическа Църква не приемат жалбите на турците.
3
1
 
33
 
! Отговори
Явно ще е преди 4 години
навсякъде другаде, но не и в България.
2
4
 
29
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
С други думи каквото и да се случи нас пак ни нЕма в цЕлата схема.Защо така нали според Винету сме по, по, най.
1
10
 
55
 
! Отговори
Мосю Густав преди 4 години
Хахахаха... всички заобикалят България като кална локва.