Toyota представи новия си проект за технологично миниградче

Градчето ще е с площ над 70 хектара
7 яну 2020 11:08, Ния Христова
1
Toyota представи новия си проект за технологично миниградче
Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Toyota планира като експеримент да изгради град на бъдещето в Япония, където ще може да тества повече технологии, като автономното шофиране в реални условия, съобщи изпълнителният директор на компанията Акио Тойода в понеделник в рамките на технологичния панаир CES в Лас Вегас, цитиран от Investor BG. За да се осъществи проекта трябва  да се преустанови завод на автомобилния производител, който е изведен от експлоатация. Завода се намира в близост до връх Фуджи. Очаква се, че около 2000 души да живеят в малкия „Woven City“ („Изтъкан град“_ - включително служители на Toyota, пенсионери и изследователи). За следващата година са планирани първата копка и полагането на възпоменателен камък.

Обектът ще е с площ от 70 хектара. За главен градски архитект е нает датският архитект Бярке Ингелс. Основната идея на проекта е пешеходците, колоездачите и колите да могат да споделят улиците по интелигентен начин, коментира Ингелс в Лас Вегас. Част от транспортната инфраструктура, като системите за горивни клетки за производство на електроенергия, ще бъде скрита в земята. Планира се сградите да са изградени от дърво и да разполагат със слънчеви клетки на покривите си.

Централна роля в концепцията имат автономните многофункционални превозни средства на Toyota, които могат да се използват за превоз на хора, както и като мобилни магазини или офиси. Преди две години в Лас Вегас беше представена кола с формата на кутия, носеща името e-Palette. Подобна концепция представиха от конкурентната марка Hyundai, наречена S-Link.

Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доде го построят другите ще летят, а в БГ току виж минем на 10 годишни таралянки, вместо 15.