Фалшив антифриз в магазините, уврежда двигателите

Специалисти съветват да се следи цветът му
21 яну 2020 09:00, Елка Василева
58
Фалшив антифриз в магазините, уврежда двигателите
Снимка: архив, БГНЕС

Некачествен антифриз се продава в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе. Има случаи, в които са подменени някои от съставките на продукта, но има и имитации, които увреждат двигателите на автомобилите.

Веселин Венков, който произвежда антифриз от 18 години, казва пред БНТ, че е виждал всякакви имитации на продукта. Най-разпространеният трик на нелоялните производители е да поставят отработен глицерин, който е отпадък от производството на биодизел. Добавят и спирт, който създава впечатление, че така наречения антифриз не замръзва.

„Хората си мислят, че единствената функция на антифриза е да не замръзва, но той има още други свойства, които трябва да се спазват - да смазва, да предпазва от корозия металните части, месинговите, алуминиевите“, казва Венков.

Антифризът подлежи на стриктни лабораторни анализи. „Ако не отговаря на тези показатели, тогава може да се получи ръжда по металните части на двигателя, да се разложат каучуковите части и да реагира с пластмасата, да го съсипе, да го блокира“, обясни лаборантът Анелия Минова.

Често нелоялните производители добавят в продукцията си и специални химикали, които могат да заблудят дори измервателните уреди, които установят качеството на антифриза. Така откриването на фалшивия продукт става още по-трудно. Затова според специалистите трябва да се следи цветът на антифриза.

„Да видите дали антифризът ви е помътнял, сменил си е цвета. Това води де факто до корозия на двигателната система, прегряване на автомобила, течове и оставане на пътя“, казва Венков.

Производителите съветват да се купува антифриз само от магазини, които притежават сертификат за качество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: двигателаннтифриз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що трябва да гледам лиценза на магазина, а не лиценза на производителя?Няма такава статия.....
39
6
 
28
 
! Отговори
do 45 преди 4 години
АБЕ СЪВЕСТНИЯ ТО И СИРЕНЕТО Е ПО 10ЛЕВА НО ХРУПА И С РАСТТЕЛНИ МАЗНИНИ ГИПС И ДРУГИ МИЗЕРИИ ЩОТО ВСИЧКИТЕ КАПИТАЛИСТИ СТЕ МНОГО СЪВЕСТНИ ЗАТВА МАНИПОЛИРАТЕ ЧЕ СКЪПОТО Е КАЧЕСТВЕНО.ПРЕСТЪПНИЦИ ЗА ВАС ПАРИТЕ СА НА 1ВО МЯСТО А ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР НА ПОСЛЕДНО ВИДЯХМЕ ВИ ЗА 30Г.ИМПЕРИАЛИЗЪМ.РАЗРУШИХТЕ ВСИЧКО ЗАВОДИТЕ ЗА ДА ГИ ОТКРАДНЕТЕ ПОСЛЕ КАЧЕСТВОТО НА ХРАНАТА И НА ЖИВОТА БОЛНИЦИТЕ С КАСОВИ АПАРАТИ КАК НЕ ВИ Е СРАМ МНЕНИЯ ТРЪГНАЛ ДА ДАВА.ЦЕНАТА НЕ ОПРЕДЕЛЯ КАЧЕСТВОТО
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
антифриз като сиренето от ОНИЯ РАБОТИ българи с робско съзнание докога ще ги търпите
37
2
 
9
 
! Отговори
хах... преди 4 години
То храните не са храни...
36
2
 
12
 
! Отговори
Х6 преди 4 години
Много точно.съвестният продава за 10 лв литър,а не съвестният 2.50лв,а нямат разлика.само печалбарят сега плаща за статията
35
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия хората масово пият антифриз и нафта.Така че проблеми няма.
34
1
 
25
 
! Отговори
Търнокоп преди 4 години
Абе, хора толкова ли не можете да се усетите..."съвестния" производител е платил да се напише подобна статия, защото явно печалбата не му върви. Не случайно "съветът" му е да си купувате антифриз от "лицензирани" магазини, пък и както предполагате ще е с "една идея" по-скъп,но пък "по-качествен".
33
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България най-големото менте са политиците,който ни "управляват".
32
24
 
1
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387
31
2
 
26
 
! Отговори
заблуден преди 4 години
То в България всичко е фалшиво.
30
4
 
7
 
! Отговори
Пак заблуда преди 4 години
Антифриза го оцветяват с фолмастери какъвто искаш.Всичко е менте.
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто вече пишете кое е истинско в тази опоскана от мошеници държава , ясно е ,че тук се пробутват само бо..к..лу..ци в името на "ени бизнесмени" ,без които ,според ата..***..на им г-н Велев държавата не може, е , разбивайте си народа , да видим до къде ще стигнете
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затуй, водичка от чешмата. Шибваш 3-4лтр, може и топла даже и заминаваш. Аз на моя дарак пробвах с пърцуца една зима, но вони като на казана, не е удачно!
27
2
 
26
 
! Отговори
Бай Ганю преди 4 години
В българия всичко е ментак и имитация!
26
3
 
16
 
! Отговори
При ГЕРБ е така преди 4 години
До: номер 23Не, ГЕРБ няма да се махнат. Кой те е излъгал, че те сами ще поискат да се махнат?Това първо.И второ, ако БСП примерно спечелят избори и съставят правителство, ще бъде "от трън та на глог", при все че дори при тях може би ще бъде една идея по-малко зле.Тези, които ТРЯБВА да дойдат на власт са отдавна вече извън България.И нямат желание да идват. Знам, безнадеждно е, но е факт.Една кратка статистика на плюсчета и минусчета показва, че от 9 българи 7 живеят зле.
25
2
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
знам,че така наречените "медии" се страхуват да назовават нарушителите,защото ония може да ги съдят за това,че са подбили бизниса им,но има един много горещ проблем:-В НК е дефинирано понятието "Укривателство"..Тоест,ако знаеш за някакво престъпление и го укриеш,попадаш под закона...Но,както отбелезах,а вие знаете по-добре от мен:-ВСИЧКО Е ФАЛШИВО,МЕНТЕ в нашата прекрасна,но уви "Измъчена географска територия"..
24
2
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
впрочем,то май не остана нещо,което да не е фалшификат в нашата "Измъчена географска територия"....Фалшиви "политици",фалшиви "патриоти",фалшиви "специалисти",фалшиви СЛУГИНСКИ "медии",храни-МЕНТЕТА,разбръчкан бензин,ПОДОБИЕ на "закони и правила",фалшиво "правораздаване",прокурори-милиционери ..и все така..
23
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ама верно "ала-бала"!..За какво е цялата статия,ако не ни предупредят кой или кои са производителите на фалшивия антифриз?..По-безсмилена може да бъде статия,в която се казва:-"Има открита отрова в едни хранителни продукти на една фирма за готови храни"....И айде припкай до врачка да фърли боба за да разбереш коя е тая "тайнствена" фирма..та да не купуваш храните й..
22
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 4 години
Ала - бала. Дайте снимка на фалшивия продукт , марка , производител.....
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То само антифриза да беше фалшив! Избирайте ГЕРП! Напред само с ГЕРП!Иронийка, метафорка за 80%-ните! Айде минусите, че няма да ми е вкусно яденето!