Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия

Съобщава се, че решението е взето единодушно
9 юли 2020 12:45, Елка Василева
223
Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия
Снимка: архив, БГНЕС

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

Според тях Съветът е преценил жалбата срещу решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на храма в музей като основателна, предаде БНР.

Преди два дни кореспондентът в Анкара на вестник „Сабах“ Окан Мюдеррисоглу съобщи в ефира на частната телевизия НТВ, че има информация за готвеното решение за връщане на статута на джамия.

Още по темата

Колумнистът на вестник „Хюррийет“ Абдулкадир Селви, известен с контактите си сред управляващия елит, написа, че решението ще бъде обявено на 10 юли. Друго близко до управляващата партия издание – „Йени Шафак“ – малко след полунощ също публикува подобна информация.

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в страната - разгледа делото по жалба на фондация, настояваща за промяна на решението на турския министерски съвет за обявяване на храма в Истанбул за музей. Съветът е длъжен да се произнесе в рамките на 15 дни.

Понастоящем бившата византийска църква, превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол, е музей под закрилата на ЮНЕСКО поради историческата си стойност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
10
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
САМО Русия тя е държавата с големите боксови ръкавици Велик Путин .Слава на Владимир Путин това е човека.
70
0
 
10
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Името означава мъдрост. За съжаление не виждам нищо мъдро в решението!
69
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е първата християнска църква в Европа и тя е национално богатство на целия свят и всички християни!И парите също ще спрат,доста е скъп входа там,сега няма да ги получават!
68
5
 
18
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Турците откакто са се появили като плeме винаги са били диви жестоки и нецивилизовани диваци и никога с никого не са успели да намерят общ език. Целият свят го мрази това мpъcно и диво племе. Сега трябва да ги изключат от ЮНЕСКО и всички останали европейски организации.
67
3
 
20
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Сега и тук джамиите, ще стават църкви...
66
19
 
8
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Ердоган е много голям държавник!Показа ли на целия свят,че може да прави жестове с това,че възстанови нашата желязна църква?!Но го направи,защото Борисов единствен го защити когато му направиха атентатът!Сега гърците се захапаха грубо с него,като сметнаха,че ще му редят игрите с газът от турският шелф!Топят го на всички форуми на Европа,размахват му пръст.Е той реши да им сложи пръст в раната,като направи на джамия най ценният им,древен,християнски паметник!Показа им,че може и той да се ***!!
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БГ мачка манафиТова беше толкова предизборон! Винаги преди избори има такива изцепки. Но да така е. Турция ви страшен вой до за няколко изпочупени прозорци. Сега става дума за цървката Света София! за 600 години султани и ислям, хората в Турция винаги са оважавали Света София! Както испанците запазиха Гранада така и Турците запазиха Св. София. Някой неща са толкова красиви че не трябва да се унищожават!Виждам как Ердоган се прави на повече мюсюлмани от Мохамед, само за собственаизгода!
64
3
 
19
 
! Отговори
toma преди 3 години
Господ забавя, но не забравя !
63
2
 
18
 
! Отговори
лиса алиса преди 3 години
Как би звучало на турски "Света София"? Всяка заигравка със светците води до катаклизми, но за Ердоган какво е свято? Златният му дворец?
62
2
 
14
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Светотатство! Потъпкване и неуважение на една религия и история от страна на Реджеп,който си понася и ще продължи да понася тежки санкций за делата си! Хвала на Христос и на всички мъченици в която и да е религия!;Да са живи и здрави вярващите във всички религий,които не са изкривени и не проповядват расизъм , безсмисленно насилие,и потъпкване ценности на другите вярващи! Бъдете здрави-АМИН!
61
9
 
35
 
! Отговори
БГ мачка манафи преди 3 години
Тези които оправдават действията на башибозука с думите: "Това е тяхна държава, да правят каквото искат", нека си спомнят какво се случи само преди няколко години, когато протестиращи националисти в Пловдив счупиха няколко прозореца на джамията на центъра. Веднага имаше нота от турското посолство и посещение на Давутоглу в Пловдив, при което той направи изказване, че турската държава ще направи всичко възможно за да защити мюсюлманските светини в България. Както винаги за тях аршина е двоен.
60
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя е джамия от 650 години. Има 4 минарета построени и е осквернена.
59
7
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-44,ти със свинина си намажи,някъде отзад,за да не ти убива,карабината на ердоганя.
58
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-44,ти със свинина си намажи,някъде отзад,за да не ти убива,карабината на ердоганя.
57
4
 
16
 
! Отговори
Х преди 3 години
Тогава джамиите на силози!
56
8
 
28
 
! Отговори
Не е добре работата преди 3 години
Със тази политика Турция ще се превърнат във нещо между Иран и Северна корея. Фанатизирани ислямисти като Иран, но бедни като Северна Корея. Турция за разлика от Иран няма собствен петрол който да търгува.Жалко. Харесвам Турция. Държавата им е много красива, а хората са топли, емоционални и сърдечни.
55
7
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Господ ще ги накаже! Истанбул ще потъне и нищо няма да остане от него!
54
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исляма е отрицание на всички човешки добродетели. Изкристализирано зло.
53
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удобен момент да направим всички джамии в България на църкви.
52
4
 
23
 
! Отговори
мохамед преди 3 години
Исляма е най-миролюбивата религия. личи си по геноцидите.Аллах акбар.