Кои са признаците, че ни е време да си купим нова кола?

Всички коли в крайна сметка "умират"
28 яну 2021 20:44, Нели Христова
28
Кои са признаците, че ни е време да си купим нова кола?
Снимка: Pixabay

С изключение на малка група класически автомобили, които са възстановени и поддържани от техните богати собственици, всички коли в крайна сметка умират. Номерът е да се улучи точният момент, в който да замените превозното си средство, преди да е започнало да създава повече проблеми, отколкото ползи.

Няма точно правило за това, но пък има достатъчно предупредителни знаци, които подсказват, че времето с настоящия ви автомобил изтича. И така да успеете да се разделите с него, преди да е грохнал напълно. Експертите от AutoTrader събраха тези знаци на едно място.

Непоправими проблеми

Това, което може да ви подскаже, че е време да смените автомобила са, „непоправимите проблеми“. Поне така ги определя Арнас Василяускас, главен директор на компанията CarVertical. Това са редки и скъпи ремонти, които изискват много и допълнителна работа.

„Става дума, например, за течове от покрива, повреди в рамата и сериозно огънати врати – всички това са неща, с които повечето механици дори няма да се захванат“, казва Василиаускас.

Ръжда около основните агрегати

Анди Грегъри е мениджър връзки с обществеността на компанията Heritage Parts Center, който доставя части за класически Porsche и VW. Едновременно с това той е и голям фен на автомобилите, като предупреждава, че корозията по най-уязвимите системи на превозното средство води до сериозни проблеми.

„Многото ръжда около точките на закрепване на двигателя или окачването често не си заслужава ремонта и от финансова гледна точка“, категоричен е Грегъри.

Звуци от двигателя

Автомобилите често издават звуци, които подсказват за техните проблеми. Някои от тях лесно може да бъдат отстранени. Но ако шумовете идват от двигателя, трябва да бъдете особено внимателни.

„Това може да бъдат износени лагери, причинени от нередовна смяна на маслото. Ако колата ви започне да издава шумове от двигателя, който е нейното сърце, може би е време да се откажете от нея“, съветва Грегъри.

Смесване на масло и вода

Грегъри е категоричен, че подобни симптоми подсказват, че животът на двигателя е към края си.

„Уплътнението на главата на двигателя държи маслото и антифриза разделени. Ако то се скъса и те се смесят, когато свалите капачката на маслото ще видите една кремообразна смес. В случая ремонтът е доста трудоемък и понякога може да доведе до бракуване на мотора, а оттам и на автомобила“, пояснява експертът.

Проблеми със запалването

Когато неуспешното стартиране на двигателя се превърне в постоянно повтарящ се симптом, трябва да сте наясно, че има вероятност проблемът да е сериозен, смята Джери Уилсън от Complete Auto Guide.

„Може да завъртите ключа и да не чуете нищо. Не е изключено обаче двигателят да издаде тропащ или тракащ звук, или пък изобщо да не реагира. Повредата може да бъде нещо дребно, но може и да е началото на края“, казва Уилсън.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 3 години
Мега тъпанарска статия....и то от КарВертикал. Тия пък кога станаха фактор. Една кола никога няма да умре ако се грижиш за нея. Старите са по качествени от гледна точка на опростени двигатели и малко електроника , но пък нямат обезопасяване. Напр.за 5000 лева купуваш стар таралясник, даваш още толкова и караш години без проблем. За 10 бона нова може ли да купиш? Не. А и с тия пътища у нас не си заслужава нищо по скъпо.
21
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
България се е отървала от ко.м.у.н-я-г-и.т.е.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията трябва да се казва: Кога е дошло времето на нововноса в България
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приятели на да си караме кво имаме и да го ценим от много хубаво не е на хубаво подръжките скапи нека си покарваме старите там е истината а сега е еирос нруфни е със финансите
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще си купя хеликоптер
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като видим че имаме пари.
16
0
 
18
 
! Отговори
Mangal'orian преди 3 години
Колата на снимката е Borgward Hansa 1500 от 1949г и е бил автомобил с доста напредничави за времето си технически решения, но определено не струва "стотици хиляди", дори след пълна реставрация.Повечето от изброените в статията повреди (или само признаци, че се налага да вдигнеш капака и поне да погледнеш) се отсраняват на паркинга, с бърза раходка до моргата или в непретенциозен сервиз.При ниски доходи, цената на труда и времето също не са високи, а покупката на нова кола е мечта и ремонтираш
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази кола на снимката струва стотици хиляди ако се реставрира!
14
1
 
15
 
! Отговори
ХаресвамТрошкатаСи преди 3 години
Карам 306 пежо hdi от 11 години. Взех го на 7. Освен масло, ремъци и обичайните консумативи по ходовата част и малко подмяна на маркучи на климатика, не ми е излезнало сумарно повече от 550 лева (със застраховка, данък, преглед и прочие) на година да давам за нея. Гори 5 на 100 (вярно дизел) ама докато има нафта ще я карам! Срам ме е че замърсявам с 20 годишен дизел, ама като направят Теслите на тия условия да ги кара средния човек. ще си купя такава!
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън, дрън е статията. Машините умират само когато се лишат от поддръжка и внимание на ползващия ги. Ползватели тип консуматори, е добре да знаят, че света не се мери само техния аршин.
12
2
 
18
 
! Отговори
Санди преди 3 години
Абе цялата статия мирише на "сменяйте ги по-често тия коли,че да вървят новите трошляци". Къв левак тряа да си,за да си смениш колата заради огъната врата? Или шум в мотора... ми то има поне 50 места от които да шуми бе!!
11
3
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Защо всички събратя умират?! - въздъхна вечният Москвич 412 (тревнозелен като моя)...
10
1
 
15
 
! Отговори
Sandi преди 3 години
До АнонименИлон Муск нали ще колонизира Марс, там ще прави сметище за батериите на теслите. А може и в някой ТЕЦ на Ковачки да ги горят.
9
0
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Ами ако колата ви изглежда така ,като на снимката може би незнам !
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да видим като започнат масово да се купуват от новите електрокари, къде ли ще се поправят и събират вложените метали.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. 3000+ месечна заплата (чисто)
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цветът на старата вече не ни харесва.
5
6
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Купувайте тойоти. Колата ви надживява и след това я карат наследниците ви.
4
1
 
22
 
! Отговори
циник преди 3 години
Явно на брокерите на недвижими имоти им свършиха парите и спряха с платените статии, та сега почнаха автотърговците. Споко, и техните пари за фишинг ще свършат. Журналистите, идват избори, ориентирайте се към политиците- те сега имат пари и умеят да лъжат даже повече от брокерите...
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Течове от покрива, огънати врати и рама. Е, сякаш е нормално да я махнеш тая к0чина, дет очуукана кат войнишка манерка. И затова едва ли ще ти трябва мнението на подобен "специалист".