Защо да си купиш кола с биткойни не е най-добрата сделка?

Преди дни Tesla обяви, че е вложила 1,5 млрд. долара в биткойни
Обновена: 17 фев 2021 09:42 | 17 фев 2021 09:35, Нели Христова
79
Защо да си купиш кола с биткойни не е най-добрата сделка?
Снимка: БГНЕС

По-рано тази седмица компанията Tesla обяви, че е вложила 1,5 млрд. долара в биткойни, а за бъдеще ще позволи на клиентите си да плащат своите коли с тази криптовалута. След това изявление на производителя на електромобили курсът на биткойна скочи до 48 500 долара.

Tesla е първата компания, която обещава да приема плащания в биткойни, но не е първата, чиито автомобили са купувани с криптовалутата. Такива услуги по-рано са предлагали както някои дилъри, така и частни лица. И сключилите подобна сделка клиенти сега със сигурност се пръскат от яд, защото похарчените преди време биткойни сега биха им донесли огромни суми.

Toyota Prius за 48,5 млн. долара

Три месеца преди да си купи Toyota Prius през 2013 година, Майкъл Тезони започва да инвестира в криптовалута. Тогава един биткойн струва 10 долара. В началото на февруари Тезони се среща с частен продавач във Флорида, който е готов да се раздели със своя Prius срещу 1000 биткойна, еквивалент на 22 000 долара. Сделката е сключена, а само до края на 2013 година тези 1000 биткойна вече струват 220 000 долара. Сега за тях Тезони щеше да получи 48,5 млн. долара. Мъжът облаче твърди, че не съжалява и дори си поръча регистрационен номер за Prius с надпис BITCOIN.

Lamborghini Gallardo за 10,5 млн. долара

През 2013 г. се наблюдава един от първите резки скокове в обменния курс на биткойн, който носи сериозни печалби на инвеститорите. Един от тях е потребител на форума 4Chan, който разкрива, че е отишъл при дилърът Lamborghini Newport Beach в Калифорния и на 10 декември му е платил 216 биткойна (216 000 долара). Сега за това количество криптовалута той щеше да получи 10,5 млн. долара.

Tesla Model S за 4,5 млн. долара

Същият този дилър от Нюпорт Бийч само седмица по-рано е продал друга кола за биткойни - Tesla Model S Performance. Покупката е направена на 4 декември, като това е денят, в който биткойнът е най-скъпи през 2013 година. Тогава купувачът на Tesla плаща 91,4 биткойна - еквивалент на 113 116 долара. Сега това е 4,4 млн. долара.

Още по темата четете на сайта на Automedia.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 3 години
Ако някой ми беше казал 2016 г. да си купя 4 биткоина вместо джип 3та употреба..."Ум царува, ум робува, ум патки пасе."Ясно е, че в момента не е удачно да се купува, но къде мога да се информирам подробно за тия ASICs копачки?
70
3
 
5
 
! Отговори
Богат преди 3 години
До ужас - очевидно глупав, необразован ***, който под всяка статия за Биткойн само сипе омраза и невярна информация. Защо ревеш и си отворил тая уста бе? Като не искаш, не купувай Биткойн, какво се пънеш да обясняваш на другите? Явно те много боли, че точно умните и инфорани хора направиха пари от крипто.До останалите - днес цената мина 50 хиляди долара, още ли не сте си извадили главата от *** и не сте си задали простичко въпрос,, Защо? ". Богатството е начин на мислене!
69
0
 
8
 
! Отговори
верно преди 3 години
сега журналята ако бяха купили биткой преди 8 години на 100 долара, и с този биткойн един пистолет, сега щяха да имат 500 пистолета. не само автора на тази измислена статия, но и всички глупо-писачи като него можеше да са на по-добро място.
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАма друг път без адресна регистрация ще си откриеш сметка в коя да е европейска столица .. аман от *** чули недоразбрали ..
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"А да вкарате 20-10к лв от бг банка в портфейл в борса? Че даже и ДСК вече отказва транзакции и револют също."На 2 часа ти е самолета до всяка голяма европейска столица, но вече става и онлайн. Ще ти окрият, каквато сметка си искаш, абългарските банки ще ги виждашл само като им гледаш логото на някой пос терминал/
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69GГлеаш много американска телевизия и хал хабер си нямаш от нещата у нас.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото като купиш колата за 1 биткойн сега, и биткойна скочи до 400 000 при следващият пик след 3 години, ще излезе че си платил десеторно, но ако купиш като падне на 4000 изчакаш да скочи на 400 Хил и тогава купиш 10 коли, 10 човека да стават без пенсия, щото това са парите на пенсионната система, която играе рисково на борсата, и разчита че човекът е умрял преди да си я похарчи. На този етап януарски рън и февруарски рън, това са хора и които си и превеждат заплата и ще изгорят.
64
0
 
11
 
! Отговори
Сандокан преди 3 години
Който влязъл в схемата навреме, влязъл. Останалите чакаме следващата схема, няма страшно!
63
0
 
11
 
! Отговори
Сандокан преди 3 години
Който влязъл в схемата навреме, влязъл. Другите чакаме следващата схема, няма страшно!
62
0
 
9
 
! Отговори
до 56 преди 3 години
За справки- половината IT Сектор в София, който лудна по криптовалутите. Жокер- половината от новите милионери в София са именно продали криптовалути.
61
3
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 3 години
Теглим 100-200к евро- да. Прехвърляме елементарно от портфейл в банка. Кое те притеснява?! Това са чисти пари. Кой и защо ти е отказал не е ясно. Но само като прочетох ДСК, и ми стана ясно колко си далеч от този вид търговия.
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що да е лоша сделка, за нищо получаваш нещо
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго се питам. Защо всекидневно ни облъчват със статии за тази "валута" ( умишлено в кавички)? Започва усилено да ми приличат на статиите за жилищата, които постоянно са в дефицит и цените вървят нагоре, а всъщност държавата умира.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е момента за купуване на кола с биткойни, но не е момента за купуване на биткойни с цел дългосрочна инвестиция от няколко години защото със сигурност ще те яд че си пропуснал големи ползи купувайки толкова скъпи биткойни.
57
5
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
И да завърша - криптото е точно хазарт и алчност. Няма почти други характеристики към масовия потребител. Не се купува със знания, с идея за дългосрочна инвестиция. Няма прогнозируемост! Златото е актив, реален. Зад акциите на фирми стоят инвестиции и някакъв продукт, който се купува от хората и така се качва добавената стойност. А тук? Масово купуват хора, които даже не знаят значението на думата криптовалута. За да спечели някой, друг е загубил! И как ще свърши това според вас?
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви обясня защо не е добра идея да си купиш кола с биткойни. През 2016 си купих нова кола за 42000 или 25000 долара. Биткойна през 2016 се търгуваше за 1000 долара. Т.е. колата ми е струвала 25 биткойна. В момента 42000 са половин биткойн. Но въпреки всичко е добра идея да продадеш в момента биткойните си и след година да ги купиш на 4-ри пъти по-ниска цена. Тогава ще ти останат пари за каквато си искаш кола и пак ще имаш същото количество биткойни.
55
3
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
И да не съм голословен...Да, сега се печели от крипто, който рискува. Може да се извадят пари за кола, екскурзия. Вече все по-трудно де, с тези регулации и големи суми. НО! Алчността е най-важното. Човек е податливо животно на алчност. А криптото носи точно това - бързо правене на пари, реално е хазарт в пълния смисъл. И като извадиш пари, много от хората се зарибяват още повече. Не могат да се спрат. Накрая нали се сещате какво ще стане за повечето хора...
54
3
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Милионерите от биткойни, дето се хвалят тук, я кажете как теглите примерно 100-200к евро? Как ги прехвърляте към сметка в бг банка? Правили ли сте въобще подобна операция, да дръпнете голяма сума обратно? А да вкарате 20-10к лв от бг банка в портфейл в борса? Че даже и ДСК вече отказва транзакции и револют също. Криптото се движи най-вече от алчността на човека! И тя е пословична. Всеки си мисли, че ще надхитри другия, но накрая се чуди какво е станало. Говоря за наистина големи суми, не 5-10к
53
0
 
4
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
OneCoin няма абсолютно нищо общо с биткойн,пич!Да си чул някой някъде да си е купувал нещо с уанкойни?!Те продават обумителни пакети пакети за балъци.Впрочем,в Азия и сега има балъци,които купуват уанкойн и чакат да си осребрят инвестицията.
52
8
 
3
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Защо ли Русия не участва в този куклен театър наречен криптовалута?.........Защото никой не яЕбава, затова.......понял?