Промивка на бензинов двигател с дизел - добра идея ли е?

Много трикове са били измислени преди напредъка на индустрията
19 апр 2021 14:30, Нели Христова
33
Промивка на бензинов двигател с дизел - добра идея ли е?

Голяма част от автомобилните трикове, прилагани от шофьорите, са измислени преди много време, като някои от тях са актуални и до ден-днешен. Автомобилната индустрия обаче не стои на място - машините стават все по-съвършени, а агрегатите им - все по-сложни. И това, което е работило на старите коли, най-вероятно няма да има същия ефект при новите.

Една от тези хитрости е промиването на бензинов двигател с дизелово гориво. За свойствата на дизела се носят легенди, като се твърди, че той може да отмие и почисти най-сериозното замърсяване по повърхността на двигателя. Този метод е използван често при старите руски коли, например, като някои от по-старите шофьори са убедени, че ще свърши работа и при по-нови автомобили.

Да, факт е, че дизелът се използва с такава цел и сега. Той е евтино средство за разтваряне и почистване на силно замърсяване, но може да се използва само, когато двигателят е разглобен. А това означава повърхността му да бъде чистена на ръка. Какво обаче ще се случи, ако сипем малко дизелово гориво в бензинов двигател?

Резултатът може да бъде доста неприятен за собствениците на автомобили, които са се решили на подобен експеримент. Плаката, утайката и другите замърсители могат да започнат да се лющят на големи парчета, които да запушат маслените канали. В този случай се стига до маслен глад с всички, произтичащи от него последствия.

Гумените и пластмасовите детайли от системата за смазване също ще понесат сериозен удар и просто ще се развалят. Появява се риск от задиране на цилиндрите и повреди на облицовката на пръстените на буталата.

Промиването с дизелово гориво е противопоказно особено за силно износените двигатели. Неговият нисък вискозитет ще провокира директен контакт между триещи се метални повърхности, което в крайна сметка води само до един резултат - повреда.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
22
 
4
 
! Отговори
До стар шофер преди 3 години
Първата ми кола беше Моску осмак. Тоя номер дето го обясняваш, съм го правил, но само с нафта, имах приятел, който е работил в автозавода Комсомолец в Москва и беше спец по москалите. Та наливаш нафта колкото е обема на маслото, 3 л., и обикаляш полека квартала. И то още докато колата е новичка, за тия времена 5-6 г., да не се трупа нагар. Със същата цел ме научиха в бензина А 86 да наливам литър кореселин на дълъг път, или спирт. Политика и електрика-не, но само ГЕРБ. ))
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЛЕДАХ КЛАСАЦИЯТА НА НАЙ СКЪПИЯ БЕНЗИН В СВЕТА ЗА 2020 ГОД. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЖИПКАТА СМЕ САМО НА 5 МЯСТО АМА В СВЕТА НЕ В ЕВРОПА. САМО ГЕРП УРА.
11
4
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Когато не смениш 20 000 километра маслото (зависи кое) и стане като туткал - и после искаш смяна на масло- най добре е да се промие с дизел -така поне малко ще излезе от лагерите - То е смола бе брачеди)) Дизела има функция и като смазване до определен момент! Не е проблем да се завърти двигателя за 1-2 минути колкото да се промие от смолата!
10
5
 
33
 
! Отговори
стар шофер да ви преди 3 години
Обясни-- пускате 1-литър от маслото на автомобили и доливате 1-литър нафта ,запалвате колата и тя работи 5-10 минути на място ! След това маслото се източва много добре и се налива новото -- това е като промивката на двигателя със едно времешното ,,вретенно масло,, или сега се прави със масло което е с по нисък вискозитет ,НО е скъпо ,затова слагането на литър нафта се използваше защото беше ефтино ! И от политика не разбирате ,ала коментирате ! Долу герб !
9
0
 
7
 
! Отговори
Лайнон Фръцк преди 3 години
на тИслЪтЪ батерийти мооа ли да ги замия малко
8
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Не мога да разбера въобще как пускате такава статия- Това е все едно с домакинско "перо" за прах =да почистете грил скара- дизелът е с много флуидни функции за пропускливост- при най малката _резка" ще мине - но това е за пасване на клапани - или казано на разглобен двогател- Дизелът над определини градуси в горивната система може да бъде и като шкурка ! говоря за горивна система преди горивните камери! Примерно при Двутактов Корабен Двигател -не е желателно да работи на дизел на подгрев-
7
2
 
11
 
! Отговори
Патиланец преди 3 години
Аз ще ви кажа че дизеловите двигатели на служебните коли ги почистваме като слагаме газ за горене в резервоара. 200 мл газ на 50 литра нафта. След 2 -3 Такива промивки и ефекта ще усетите веднага по динамиката и ускорението.
6
1
 
19
 
! Отговори
И т.н... преди 3 години
Абе туй червеното феррари дето го дава бат Слави , моем и да го мием с нафта.
5
5
 
12
 
! Отговори
Св преди 3 години
Дизел беше изобретателя на двигателя, работещ с нафта (дизелово гориво), и носещ това име - дизелов двигател. Как ще миеш двигател с името на човек? Евентуално може да се мие с нафта.
4
0
 
28
 
! Отговори
малии преди 3 години
големи парчета лющят... в статията
3
1
 
23
 
! Отговори
kaka Пена миячката преди 3 години
чинии мога ли да мия с нафта
2
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марешки има най-голям опит в мешането на горива с какво ли не - искайте му интервю по темата.
1
29
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, пуснали своя глас за партията ИТН, да наливат смело дизел в бензиновите си коли!