Заради катастрофата, убила двама, Мъск загуби близо $6 млрд.

Tesla отрича автопилотът на автомибила да е бил включен
20 апр 2021 20:15, Нели Христова
72
Заради катастрофата, убила двама, Мъск загуби близо $6 млрд.
Снимки: Twitter

Илон Мъск загуби около 6 милиарда долара от нетната си стойност в понеделник, след като акциите на Tesla се сринаха заради смъртта на двама души в автомобил, зад чиито волан не е имало шофьор.

Още по темата
Акциите на Tesla поевтиняха с 3,8% към 15:45. EST в понеделник, изтривайки $5,6 милиарда от богатството на Мъск, съобщават от Forbes. Сега неговото състояние е в размер на 174,1 милиарда долара, което го прави третият най-богат човек в света - зад главния изпълнителен директор на Amazon - Джеф Безос, чиято нетна стойност е 195,9 млрд. Долара, и френския магнат за луксозни стоки Бернар Арно, който притежава 180,3 млрд. долара.

Акциите на Tesla паднаха в понеделник на фона на новината, че двама мъже са загинали, след като техният Tesla Model S се е блъснал в дърво северно от Хюстън в събота вечер. Местните власти заявиха, че смятат, че превозното средство се е движело без да има човек на шофьорската седалка, като едната жертва се е намирала на предната пътническа седалка, а другата - на задната седалка на автомобила. Превозното средство е пътувало с висока скорост, преди да се отклони от пътя и да избухне в пламъци около 23:25 часа, съобщиха от полицията.

Полицаят от окръг Харис, окръг 4, Марк Херман каза пред медиите в изявление, че на аварийните екипи им е отнело около четири часа, за да потушат пожара в автомобила и дори се е наложило екипът да се свърже с Tesla за помощ, тъй като батериите не спирали да се разпалват. Докато електрическите превозни средства не са непременно по-опасни от автомобилите, работещи с газ, литиевите батерии с високо напрежение като тези, използвани в Tesla, могат да се запалят дори след първоначален пожар, според Националния съвет за безопасност на транспорта.

Катастрофата повдига и допълнителни въпроси относно функцията за автопилот на Tesla. Властите все още не са сигурни дали автопилотът е бил активен по време на катастрофата, при която загинаха двамата мъже, съответно на 59 и 69 години. Но по-късно самият Мъск публикува в Twitter опровержение, че функцията за автопилот на Tesla е участвала в катастрофата. Регистрирани данни от инцидента "показват, че автопилотът не бил активиран" и че колата не е била оборудвана с Пълно самоуправление (FSD). "Освен това, стандартният автопилот ще изисква наличие на лентови линии, които тази улица не е имала", пише още Мъск.

Независимо от това полуавтоматизираната система за управление на компанията се сблъсква с нарастващ контрол след поредица от инциденти с участието на автомобилите на Tesla през последните месеци. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви миналия месец, че е започнала повече от две дузини разследвания за катастрофи на превозни средства Tesla, а в понеделник заяви, че ще разследва и най-новата катастрофа на север от Хюстън.

Tesla, както и нейният изпълнителен директор милиардер, многократно са рекламирали безопасността на автомобилите на Tesla и функцията за автопилот. Мъск, който е активен в Twitter с близо 52 милиона последователи, публикува в събота следобед, малко преди инцидента, че Tesla с ангажиран автопилот има почти десет пъти по-малка вероятност да участва в инцидент, отколкото средностатистически автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
13
 
! Отговори
Притеснително преди 3 години
Само не казвайте че Спейс Х ползва същите негорими материали за ракетите!
21
1
 
15
 
! Отговори
Загадка преди 3 години
Как можеш да загубиш нещо което не си имал?Все едно да твърдиш че си загубил 300 милярда щото е можело да се родиш син на някой милярдер!
20
0
 
15
 
! Отговори
пропуск преди 3 години
Тези коли са направени за плоска земя и незнаят че е кръгла/сфера/
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има в предвид че никой не купува електрически коли въпреки данъчните облекчения, да се пребиеш с електрическа кола шанса е 0,0000000000000001%. Невъзможно, а после колата ги убила!
18
3
 
5
 
! Отговори
Божков от Дубай преди 3 години
По-малко две нег-гри-те.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано тоя които ми обра старата кола нощес го хване корона вируса иси иде на оня свят желая му го
16
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Отсьствам щото правя икономия на бюджта
15
1
 
5
 
! Отговори
Лади преди 3 години
С баданарки
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този речник бих го оставил без цент на борсата... Да ходи в ада, заедно с изобретенията си
13
6
 
18
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Значи сме против ваксините щото не сме опитни свинчета но да сме тестери на системи за автопилот няма проблеми ! Нямало лента и за това измрели хората бла бла една муха да се размаже на датчика за следене на основата линиа и пищи на умряло!
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шоумена един автопилот не може да направи като хората,но Марс щял да колонизира..
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Тоно така.Освен това има системи за безопасност, ако не се държи волана определено време, колата се изключва и спира.
10
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Които са живяли отвъд океана поне 2 години знаят що за сбирщина живее там. Живях 5 години отвъд океана и ми беше много весело когато им задавах най елементарни въпроси на хора завършили висше образование. Те незнаят че са континент насред океана. От Европа знаят само германия франция и испания. Толкова са задръстени че едвали може да си представите. В техническите уреди които купуват има упътване като за бавноразвиващи се. Обясняват им че телевизора се включва в контакта иначе няма да работел.
9
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В рамките на часове излезе анализа - към този конкретен автомобил не е закупена автосистемата, а единствено има асистент за смяна и напускане на ленти, а ПТПто е станало на път без маркировка. Просто нормален автомобил е катастрофирал. Поредната кликбейт новина да вдигат рейтинги :)
8
0
 
39
 
! Отговори
На теслата дръжката преди 3 години
Много шофьори у нас карат на автопилот(над 2 промила) и нищо им няма, ако не ги спрат КАТеричоците.
7
3
 
31
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Тия Тесли нещо много страшно зловещо изгарят...
6
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злите езици говорят че боката суджука ако загуби толкова колкото мъск от тази катастрофа, ще му останат около четири милиарда. Не е зле за кофпомпаджия.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карайте Лади да сте сигурни
4
3
 
15
 
! Отговори
Нато на тор! преди 3 години
въпрос на време беше да се начекнат с този автопилот!
3
0
 
33
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Аз на себе си...нямам вяра зад...волана,а на едни...тенекии,да ме возят...сами.