Мръсната тайна на лития: Какво колическво вода е нужно за да се добие?

Процесът не е чак толкова замърсяващ
1 май 2021 17:22, Нели Христова
26
Мръсната тайна на лития: Какво колическво вода е нужно за да се добие?
Снимка: БГНЕС

Населението на големите градове неудържимо расте в последните десетилетия, а с него расте и броят на автомобилите в тях. Нивата на замърсяване на въздуха стават тревожни и е очевидно, че трябва да се вземат мерки. За момента идеята на европейските политици за такива мерки е да стимулират прехода към електромобили, захранвани от литиево-йонни батерии. Само че този преход, който уж ще прочисти дробовете на градските жители, може да означава трагедия за множество по-малки селски общности. Euronews в разширен репортаж разказа за една от тях в околностите на Барозу, Португалия - където е най-голямото находище на литий в Европа.

Литият е незаменим компонент в батериите - а самите батерии са нужни не само за автомобилите, но и за смартфоните, лаптопите, електрическите тротинетки и още хиляди модерни електронни уреди. За щастие той не е рядък - всъщност е един от най-разпространените елементи в земната кора. Нито пък за добива му са нужни опасни и отровни взривни вещества, както е при много други руди.

Но добивът на литий също си има своята мръсна тайна. Тя се нарича "вода".

Най-разпространеният метод за добиването включва пробиването на голяма дупка в земята и наливането в нея на огромни количества разтвори на различни соли. След това обогатеният разтвор се изпомпва и оставя да се изпарява, като в старомодните солници. Отделят се манган, калий и други минерали, и накрая чрез сложно филтриране се получава литиев карбонат.

Процесът не е чак толкова замърсяващ, колкото искат да ни убедят някои врагове на електромобилите. Но той изисква смайващо големи количества вода. За добиването на тон литий са необходими 2270 тона вода (2.27 милиона литра).

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 8 знаеш личе ВЕИ тока е 16 пъти по скъп от тока на АЕЦ Козлудуйно се получава от слънце или вятър, а от АЕЦ остава плутоний
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се излагайте, добивът на нефт е 10 пъти по-замърсяващ. Има хиляди хектари замърсени земи, а за океаните и моретата да не говорим. Нефтеният разлив в Мексиканския залив е причинен от изтичане на суров петрол след експлозията на нефтената платформа Deepwater Horizon на 20 април 2010 г. Експлозията убива 11 души и ранява други 17. Нефтеният разлив, получен при експлозията, покрива най-малко 6500 км2. За справяне с екокатастрофата са изразходени 60 милиарда долара. Кое му е хубавото на това?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ще кажа, че имам Рени Зоуй и за 13000 км миналата година е изгорло ток за 370 лева.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17И все пак е по-добър човек от теб.
15
3
 
7
 
! Отговори
koro преди 2 години
Е тази вода нали после се изпарява както пише в статията. Като се изпари после пак си влиза в кръговрата.Тежките метали си остават на земята. То и като се изкъпят в неделя 7 милиона българи с по 100 литра вода, прави 700 милиона литра *** вода, ама тя не изчезва след това.Всеки знае какво се случва с нея после.
14
2
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
тъпакоооо Дания си е Дания, погледни в България до коя година държавата се задължава да изкупува енергията от ВЕИ 16 пъти по скъпо от тази на АЕЦа. Дори и при такива изкупни цени няма тотален бум ,що ли, щото не сме Дания. Хайде малко география, къде е Дания какви въздушни течения има цвлогодишно....
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това лято в меката на всички тех.иновации- Пало Алто - Калифорния, дали пак ще е като дискотека поради липса на ток?
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11Умнико в Дания ветрогенераторите осигуряват 42% от електроенергията им.Разположилиса ги даже в морето.Страната е сред лидерите в Европа по производство на огромни ветрогенератори.
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2000 тона е водата в един стандартен плувен басейн 2х20х50м. Нищо не е, особено като отчетем, че така се добива тон литий, както и че водата не е вкарана във опасни химически съединения. За сравнение за добива на тон злато се похабява 1000 пъти повече вода, като голям обем от нея се отравя безвъзвратно с живак, арсен и други и се депонира в едни езерца с неестествен цвят.
10
2
 
15
 
! Отговори
до 8 знаеш ли преди 2 години
че ВЕИ тока е 16 пъти по скъп от тока на АЕЦ Козлудуй
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще си купувате вода пи скъпа от горивата скед време, не ракия ще варите а мирска вода ще дестилирате.
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8Каква Дания бе:):):) Какви слънчеви панели и ветрогенератори.:):):)Що не одиш да си забиеш две три ваксини и да престанеш с глупостите.
7
7
 
10
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 2 години
-Процесът не е чак толкова замърсяващ, колкото искат да ни убедят някои врагове на електромобилите.-xA?!! Значи значи само за батериите на 3-4 Тесли замръсяват 2270 тона вода и това не е нищо?Ама само това ли е? А батерите с какво се зареждат ?? Ами ако всеки по света се качи на мощен електрически автомобил? Както искат същите тия ваксъри!
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7Ток от слънчеви панели или ветрогенератори.Виж Дания какво прави с ветрогенератори ,при нас да неби да няма ветрове?
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А когато се наводни с ел.автомобили след 10 20 години какво ще правят откъде ток за зареждане. Нали за този ток ще трябват ел.централи.С какво ще работят тези централи. В момента има страни в които тока не достига. Имат режим и се чудят откъде да си набавят електроенергия. А няма ел.автомобили. А като проимат как ще им осигурят ток. В момента в БГ при зимното натоварване централите започват да издишат. А как ще осигурят ток за стотици хияди ел.автомобили. Задават ли си този въпрос.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НеДоФакт:Най-големите замърсители на въздуха са кравешките и другите животински пръдни и уригвания.И кво ,да вземем да избием всички животни ли?
3
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автомобилният транспорт е виновен за около 10-14 процвнта от замърсяването на въздухът.Дори и всички автомобили да станат електрически нищо особено няма да се промени.Просто на САЩ им е хрумнало че така ще натиснат руснаците щото видите ли голяма държава продава много фосилни горива.
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Процесът не е чак толкова замърсяващ, колкото искат да ни убедят някои врагове на електромобилите.Въобще не е. Аз редовно си хапвам по сто грама литии на закуска, а на децата събота и неделя им правя инхалации с литиеви пари. Жената пък си маже табаните с литиева маз, да си маха кокошите тръни. Супер е лития.
1
7
 
17
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 години
Не ми дреме . Аз съм зелен , живея екологично и пазя природата . Карам електроавтомобил ....нищо че тока се произвежда от въглища , добиването на кутии трови водата , ...купувам го с биткойн ,който харчи и той то за година колкото 4 Българии. Зеленото е на мода ,А!