ДБ предлага махане на синия талон и екостикерите

Талонът към шофьорските книжки е ненужен
27 авг 2021 21:38, Александър Попов
58
ДБ предлага махане на синия талон и екостикерите
Снимка: БГНЕС

Синият талон да отпадне от шофьорската книжка като напълно ненужен, предлагат Ивайло Мирчев и група депутати от “Демократична България”, които внесоха проект за изменение на Закона за движение по пътищата. В него се предлага и отпадане на въведените наскоро екостикери, както и всички стикери за техническа изправност.

Според Мирчев синият контролен талон е напълно излишен, доколкото съществува централизиран регистър, който е достъпен в реално време от служителите на МВР.

“Контролният талон и процесът по неговото отнемане и връщане правят невъзможна електронизацията на процеса по заплащане на глоба при издаден акт, съответно влязло в сила наказателно постановление. Процедурата създава сериозни неудобства на гражданите, особено когато талонът е отнет в друга част на страната от мястото по постоянен адрес на шофьора”, се казва в мотивите към законопроекта.

Вносителите смятат, че използването на отнетия талон като инструмент за плащане на глоба по наказателно постановление е грешен подход.

“На практика така се въвежда административно наказване за неплатена глоба по предишно наказателно постановление (заради липса на талон). Събираемостта на неплатени глоби не е правомощие на МВР, а на НАП”, допълват народните представители от “Демократична България”.

Подобна инициатива имаше и в 45-ото Народно събрание, но поради краткия му живот не се стигна до разглеждане.

Депутатите предлагат и отпадането на екостикерите като скъпи и излишни. Според тях е много по-ефективно данните да бъдат съхранявани в централизирана база данни, а също отчитат и много технологични рискове при използването им.

“Съществуват редица проблеми със стикерите с чип за дистанционно прочитане, в .т.ч. възможност за четене от неоторизирани лица, избор на неподходящ за съхранение на потенциално чувствителни данни международен стандарт, възможност за клониране и манипулиране на чипове, липса на уредба за случаите на повреда или умишлено екраниране на чипа и др.”, се казва в мотивите към законопроекта.

Проектът предвижда забрана на всякакъв вид стикери за техническа изправност, вкл. такива с чип за дистанционно прочитане. Въвежда се и задължение за автоматично прехвърляне на удостоверение за технически преглед при смяна на регистрационен номер на автомобила.

“Стикерите за периодичен преглед са излишни в контекста на свързаност по интернет и възможност за отдалечена проверка”, допълват вносителите.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще се радвам да спрат да ми лепят стикери по прозорците.
51
5
 
0
 
! Отговори
Lorene преди 1 месец
Где сегодня можно посмотреть порно бесплатно?Многие задаются данным вопросом, не проверив данный сайт: порноВедь только здесь предоставляют к просмотру лучшее порно Рунета, совершенно без оплат и подписок.Присоединяйся и смотри топ порно бесплатно уже сегодня!
50
1
 
12
 
! Отговори
? преди 1 месец
Синия талон е БГ измислица за Рекет над водача на МПС свързан с неговото (талон) отнемане и проблемите след това за неговото връщане.Ако отпадне това ще е едно добро дело.
49
11
 
4
 
! Отговори
Чоко преди 1 месец
Тоя Мирчев е много неприятен тип. Като малък другите деца много са го унижавали и сега избива комплекси.
48
4
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Пред нас един човечец, който от 2 години не е ходил до офиса е наредил 3 коли като ги репаркира и премества всеки ден по 2-3 пъти. Заради такива скоТоВе всички страдат!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко да отпадне екостикери талони 5dg мрежата неискаме нишо нито ваксини нито маски ограничения всичко до един да отпадне и да има пълна забрана неискаме
46
4
 
15
 
! Отговори
Азимов преди 1 месец
Най-накрая политици с малко мисъл. Ако наистина премахнат идиотските екостикери, ще гласувам за тези.Също е хубаво да се въведе троен и петорен данък за всеки втори и повече автомобил в домакинството. Така ще се разкарат много коли "паметници" и ще се отворят места за паркиране.
45
0
 
11
 
! Отговори
Deutsch преди 1 месец
То е ясно, че ефект от проекта няма да има, но поне тези от ДБ са си напънали малко мозъка за следващата предизборна кампания вместо само да тръбят колко са смотани другите.И предложението за премахване на стикерите от стъклото, а не за отпадането на екокатегорията, както някои си помислиха.Още по-силен коз ще е да премахнат нотариалните такси ама там до сега никой не пробил - явно лобито там е желязно при всяка власт.
44
1
 
22
 
! Отговори
Сахар преди 1 месец
Това е крайно време да се случи.Страшна отживелица са повечето лепенки, стикери, талонченца и други хартийки.
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Застраховката ГО трябва да бъде на шофьор, а не на автомобил.
42
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Предлагам да се забрани *** и да се пръждосват при червената рода в СИБИР
41
1
 
13
 
! Отговори
Да предлагат каквото преди 1 месец
Си решат. Заради идиотизмите с ваксините загубиха много гласове! Всеки и носи кръста на изцепките!
40
0
 
20
 
! Отговори
Davigo... преди 1 месец
без стикери само чрез регистрациония номер, всичките тези измишльотина може да се проверят....
39
3
 
13
 
! Отговори
X преди 1 месец
Изненада, можело да се измисли по-добре, браво!
38
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък имам ЗЛАТЕН талон и НЕ съм съгласна! Когато ме спрат полицаите, им го показвам и те се чудят и маят, такова нещо нивга нигде не видели!
37
1
 
42
 
! Отговори
Gog преди 1 месец
Браво. Подкрепям. Стига стия стикерчета и простотии.
36
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ДБ ни отърват от този милиционерски рекет, ще гласувам винаги за тях! (Ако може и няколко пъти)
35
3
 
48
 
! Отговори
Беден преди 1 месец
Карам 22 годишен автомобил на газ. Дават ми първа екокатегория. Не разбирам...озаконявам, сменям бутилки, пари за нов талон, чакане и накрая...?! Явно хранилката работи. Разбрах, но накрая. Сега ще платя и повече данък...Аферим! Да го дадете за рендесевир!
34
1
 
32
 
! Отговори
Пипи преди 1 месец
КАТ също са за махане на талона, но нямат дупе да го предложат.
33
14
 
21
 
! Отговори
69 преди 1 месец
евтини популисти, има зверски проблем в енергетиката занимават се с глупости?!