Каква е оптималната скорост за пестене на гориво?

Бавното каране не винаги дава резултат
5 юни 2022 18:13, Нели Христова
44
Каква е оптималната скорост за пестене на гориво?
Снимка: БГНЕС

Бавното шофиране на означава задължително спестяване на гориво. Понякога неразумното намаляване на скоростта се превръща в точно обратното – по-висок разход. Каква скорост в града и на извънградско трасе се счита за оптимална? Отговор на този въпрос дават експертите от Auto.Mail, които са използвали изчисленията за разход на гориво по метода NEDC, използван от производителите в периода 1997-2018 г.

Този стандарт беше заменен от по-новия и по-точен WLTP, но е интересно да се разбере как автомобилните производители измерват разхода на своите модели с него. И съответно ги обявяват за стандартни при появата на нов автомобил на пазара.

Оптимална скорост в града

В градски условия при максимална скорост от 70 км/ч разходът на гориво се увеличава. На шофьора му се налага често да спира или да ускорява, както и често да превключва на по-висока предавка, като оборотите на двигатели стигат до 3500 в минута. Съответно, колата харчи повече бензин.

В подобни условия атмосферен двигател с обем 1,6 или 2,0 литра харчи около 9-10 л/100 км, но ако погледнете „паспортните данни“, съобщавани от производителя, разходът е 7 л/100 км. За съжаление, тези стойности нямат нищо общо с реалността, тъй като са постигнати в лабораторни условия и са измерени по цикъла NEDC.

В случая техниката е проектирана да отговаря на строгите екологични разпоредби Евро 5. Тези резултати се получават, когато автомобилът ускорява до 50 км/ч за около 25 секунди с възможно най-ниската тяга на двигателя. Естествено, никой не кара така, въпреки че ако си поставите за цел да поставите личен рекорд за пестене на бензин, можете да опитате.

Стандартът NEDC изисква изключване на климатика и мултимедийната система, както и на фаровете, които консумират електричество по време на тестване. След като потеглите и достигнете до 20 км/ч, първо трябва да включите четвъртата предавка на кутията, а когато достигнете 30 км/ч - най-високата и да увеличите скоростта, като натискате леко педала на газта и не допускате стрелката на оборотомера да превиши 1100 об/мин. В този случай колата, която е застрашена от спиране, може да се побере в паспортните данни на производителя.

 В градски условия може да бъде използван и различен алгоритъм, а именно ускорение в ритъма на трафика, но когато скоростта достигне скорост от 50-60 км/ч, трябва да се премине към най-високата предавка на кутия – пета или шеста (ако има такава). Това трябва да стане, веднага щом стрелката на тахометъра достигне 1500 об/мин. При тези скорости съвременният инжекционен двигател вече има до 80% тяга и е в състояние да поддържа доста уверено движение. В същото време разходът на бензин ще бъде намален с 1-2 л/100 км.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
17
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 2 години
Разходът на гориво зависи от това, колко навътре си натиснал *** на газта. Когато педалът на газта е натиснат много, горивото тече много. Някои хора бързат да превключат на по-висока предавка при ниска скорост, но тогава се налага да натискат повече ***. Правих експеримент с кола с разходомер, като два пъти преминах с 50 км/ч определен участък в леко нагорнище. Първия път на 4 скорост, а втория път на 3 скорост. На 3 скорост бръмчеше повече, но разходомерът отчеташе по-малко гориво.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моя автомобил работи на вода и ускорява, за 15 секунди до сто километра.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът само от 100 години, откакто е слязъл от каруцата с коня и магарето, и вече много знае. Хората са знаели много повече за каруцата и пестенето на зоб. Загубено знание за поколенията.
18
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най икоммична е служебната кола..
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За икономия не е важно с колко караш,а дали използваш инерцията,моят трошляк гори 6 на 100 ,градско,бензин.Но примерно 15% от пробега се движи инерционно,трябва обаче да си познаваш колата,както и пътя по който се движиш,за да знаеш от къде до къде може да се движиш така.Иначе икономията с каране на ниска скорост на висока предавка е само за дизеловите коли,те имат висок въртящ момент и на ниски обороти,при бензиновите не става.Пробвал съм с Пежо дизел,свалих разхода извънградско от 6,5 на 4,5
16
1
 
20
 
! Отговори
Диф Селтак преди 2 години
По инерция с исключен двигател. Колкото дигне.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оборотите трябва да са хиляда, а каква скорост е това - пътят решава, не ти.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономичната скорост на всеки автомобил е посочена в техническите характеристики, зависи от максималният въртящ момент на двигателя, броя предавки и аеродинамиката на автомобила. Средната икономична скорост е между 80 и 95 км, затова и минималният разход по европейските стандарти е 90км/ч или 57мили/час.
13
0
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
... включваш по-горна предавка след като спре да ускорява на дадената без да увеличаваш подаването на газта. Не го написах добре по-долу, извинявам се.
12
1
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Това да караш бензин в ниски обороти е най-най-най-голямата глупост, която може да се измисли. Може би тогава има най-малко въглеродни емисии, но това не означава, че ще е икономична. Ако искаш да пестиш, вкл'чваш дадена предавка, подаваш минимално количество газ така, че да ускорява включваш по-горна предавка. на какви обороти ще стане това зависи от двигателя и терена.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карам бензинова кола 2.0 турбо, с 6 степенна ръчка и хич не е първа младост - 16 годишна е вече. Успявам да постигна(с малки разлики според сезона) 6.7-7.4 извънградско и 7.8-9.2 градско, като се движа със скорост около ограниченията, даже най-често малко над тях. Общо взето с кротко и премерено каране няма проблеми, нито бавиш трафика, нито пък джигитстваш, а разходът е много близо до каталожния(който разбрахме как се изчислява), което е доста оптимално. Проблемът е цената на горивото.
10
10
 
2
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ако карата над 140 колата харчи по малко защото на 6 скорост влиза в тих режим и с по малко газ , но по високи обороти е с по добро КПД на двигателя,но не важи по нагорнище
9
1
 
2
 
! Отговори
Грета преди 2 години
не давайте газ а *** и ще ви излезе без пари
8
1
 
15
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 2 години
Рекорда ми е 28 км.за 5 ч. С почивките.
7
1
 
17
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 2 години
5 км ....вървене пеш.... МНОГО ПОЛЕЗНО ЗА ТЯЛОТО!
6
1
 
21
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
На когото му трябва да пести бензин, му е време да си продаде колата! Има и по-евтини варианти!
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недейте че за да спести някой лев и петдесет гориво на сто километра пробег - ще хвърли скоростната кутия с триксет на шеста. Хахаха.
4
0
 
12
 
! Отговори
RS 6 345 km/h преди 2 години
Аз шофирам доста икономично, обикновено на осма с петдесет,мотора пей.
3
0
 
42
 
! Отговори
az преди 2 години
Ай майко мила - на 4та с 20км - успех...
2
0
 
24
 
! Отговори
az преди 2 години
Нелке, забравила си да пишеш, че лятото трябва да не се пуска и климатика :D