Ще забрани ли Европа моторите на бензин?

Имало голям потенциал в ектрическите двигатели
26 юли 2022 18:25, Анисия Иванова
75
Ще забрани ли Европа моторите на бензин?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Евентуалната забрана на двигателите с вътрешно горене няма да сложи край на мотоциклетизма, а напротив – ще отвори нови възможности за създаване на модели от ново поколение и на технологични иновации. Това коментира Илия Левков, председател на националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“ в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Двигателите с вътрешно горене отдавна са приключили технологичното си развитие. Те имат КПД от 40%, докато електрическият двигател е тих, но неговото КПД е 90%. Той е и много по-устойчив и няма какво да му се развали, защото в него няма триещи се части“, категоричен е той.

Гостът добави, че често срещаните възражения по отношение на батериите на електрическите двигатели са базирани на преувеличени представи у хората. „Това, че батериите тежат 300 кг, не означава че това е само литий. Да, литият е опасен и взривооопасен. Но в една батерия има само около 1 кг литий и дори по-малко. Тепърва настъпва ерата на графена, на желязо-фосфатните батерии. Тепърва ще има бум на технологията. Тези батерии са категорично рециклируеми. Има 3 завода във Франция и Германия, които рециклират литиево-йонните батерии на 99%. Затова мога да кажа, че това е страхотен потенциал за развиване на бизнес и в България“, добавя той.

Предложената забрана на двигателите с вътрешно горене ще съсипе голяма част от удоволствието да се карат мотоциклети. Електрическите мотори отнемат най-хубавото – звука и усещането за свобода. Така си ограничен да се наслаждаваш на хобито си, каза Лилия Осойска, председател на Сдружението на жените мотористи в България.

По думите на Осойска все още няма достатъчно данни колко издръжливи ще бъдат тези електрически двигатели на моторите и до каква степен те наистина са екологични чисти, защото макар двигателите на електрическите мотори да не замърсяват, не е ясно какво ще се случва с батериите, къде ще се изхвърлят и дали напълно ще се рециклират.

"Животът на един конвенционален двигател е много дълъг. Мотори с такива двигатели издържат десетки години. В САЩ ги карат по половин милион километра и това е достатъчно основание един такъв издръжлив двигател да се определи като доста екологичен”.

Левков е оптимист за бъдещето на мотоциклетизма и не смята, че новите технологии и евентуалната забрана на двигателите с вътрешно горене в ЕС ще му навредят.

Засега пробегът на един мотоциклет с електрически двигател е около 180 км, но Левков смята, че това тепърва ще се развива и на този етап постигнатото е впечатляващо и функционално. „Така или иначе с мотора не може да се кара от София до Варна на един дъх, трябва да се почине някъде и може да се използва възможността за зареждане“, смята той.

Гостът е оптимист и за мрежата от зарядни станции в България. „На база на съществуващите електромобили в България мрежата от пунктове за зареждане изпреварва пропорциите в някои западни страни. По последните данни на министерството на транспорта електромобилите бяха около 6000, според пътна полиция те са 4600. Когато имаме точни бройки, ще видим точната пропорция. Но при всички случаи в развитите страни на всеки 10 електрически автомобила има 1 зарядна станция, докато при нас пропорцията е 1 станция на всеки 2-3 автомобила, което е много по-добре“, отбелязва той.

Според него всеки един производител вижда в електрическите двигатели това огромен потенциал. „Сега има цяла палитра от възможности и модели, които са електрически. Не вярвам производителите на мотоциклети да спят, сигурен съм че ще има страхотни модели.

"Цените ще бъдат по-високи, но с оглед на потреблението и увеличените продажби цената ще падне. До 2030 г. електрическите превозните средства ще имат същите цени като тези с двигател с вътрешно горене“, убеден е той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сменихме парната машина с ДВГ. Къде е кефът да хвърляш *** с лопатата и да чуваш пуф-паф?
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има носталгици, които ще карат ДВГ, както носталгиците от 19 век са карали конете си.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Само не разбрах, защо ел. моторите отнемат чувството за свобода?" ---- ако питаш конкретно за при моторите, няма как да ти се обясни ако не караш! Но виж, може да гледаш последния сезон на Юан МкГрегар и Ч.Буум, където обикалят с електрически харлите... и зад тях камион с индустриален генератор! Ако питаш за ел.мотори като заместител на ДВГ.. ако наричаш свобода пробег от 500 км при попътен вятър и после 10 часа принудителна пауза - да ти евва и свободата!
18
5
 
2
 
! Отговори
Ганчо плейбоя преди 1 година
Добре, че още не са забранили руската тройка, че тогава вече .... Лошо им се пише, ей!
17
0
 
27
 
! Отговори
Матариста преди 1 година
Като напълня резервоара на ИЖ-а и обикалям из планината цял ден по черни пътища. Произведен е 90-те, но е технология от 60-те. Няма аналогичен електрически мотоциклет с такъв пробег към днешна дата.
16
3
 
37
 
! Отговори
ЕвроПеepac преди 1 година
Всичко което не е еко, био, хомо, лесбо и транс, трябва да се забрани.
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Русия ще можем да си внесем контрабандно Лада Крранта с ДВГ. Съюзът няма да забележи.
14
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах, защо ел. моторите отнемат чувството за свобода? Защото не дрънчат ли? Обаче ако става дума за скорост и особено за ускорение, там пък електричките имат предимство.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Антиваксърите ще си карат колите с ДВГ и ще си подкрепят Путин докрай. На тях графени и ваксини и непутински неща не минават. Ще си купуват Лада *** нелегално и контрабандно, за да се спасят от Световния заговор." ----- точно така! А за вас сепциално ще направим мотели през 100км на магистралата за да можете да дремнете докато сипете малко ток.
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съюзът е силен. Съюзът ще победи. Автомобилите ще се ремонтират като пералните. Смяна на лагери и маншони и - токккккккккк... Автомобилът ще бъде Пералнята на пътя.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 - Заюо ти е да развиваш 250 км? Ще се напиеш и ще убиваш момичета ли?
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е заради такива като тоя след малко отивам да си развъртя още гнп-то! То и в момента като го запаля сутрин и от съседния кватал викат пожарната, ама сега ще го направя така, че от другия край на градо да се знае къде съм минал! Дееева вашта маааама заелена!
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А с ел двигател ще развия ли 250 км и колко км ще издържи батерията.
8
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксърите ще си карат колите с ДВГ и ще си подкрепят Путин докрай. На тях графени и ваксини и непутински неща не минават. Ще си купуват Лада *** нелегално и контрабандно, за да се спасят от Световния заговор.
7
5
 
32
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Напоследък ЕС започна опити само да забранява. Не знам докога ще си играят с нервите на хората, но според мен нищо добре не очаква Европа с тези откачени, продажни-геове- политици, които я управляват. Само глупости се мислят, зелени сделки, електрички, няма да се къпете, ще стоите на 19градуса. Не знам в кой свят живеят тези, дето ги мислят тези простотии, но яко ще ядат дървото и то скоро! Тя една кралица им казваше като няма хляб да ядат пасти, но знаем как завърши!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки моторист ще се слага можен електрически вибратор и високоговорител, за да не загуби удоволствието от карането на мотор, с електромотор. На колите ще се върне традицията да се слагат звънчета на каруците, каляските, каретите. Електрозвънчета. Дзън-здън-здън.
5
5
 
14
 
! Отговори
BULGAREXIT преди 1 година
Хайде братя! Кой подкрепя!
4
6
 
19
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
Те еврогпейците само това знаят - да забраняват. А резултатите им - пак пълен провал.
3
1
 
28
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Всички тези решения се вземат за нас от хора, които непрекъснато летят по цялата планета с огромни частни самолети. Те се тревожат искрено за природата и вредните емисии, не бе, честно.
2
8
 
13
 
! Отговори
BULGAREXIT преди 1 година
ВЪН! ВЪН ОЩЕ СЕГА!