”жилването: »де€ за данък 500 лева за внос на стара кола

ѕарите отиват във фонд за електромобили
5 дек 2023 17:45, ѕетър Ѕойчев
152
”жилването: »де€ за данък 500 лева за внос на стара кола
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

— нов данък да се обложи вносът на автомобили втора ръка - поне 500 лева на кола. “акава иде€ представи министърът на транспорта √еорги √воздейков, предаде NOVA. ÷елта на нови€ данък е парите да се събират в специален фонд, чрез който гражданите да бъдат подпомогнати в закупуването на електромобил.

ќт јсоциаци€та на вносителите на автомобили в Ѕългари€ обаче за€виха, че нови€т данък единствено ще доведе до скок в цените на колите втора ръка.

ѕо данни на ћинистерството на транспорта вносът на коли втора ръка в Ѕългари€ на годишна база надхвърл€ 300 000 автомобила. ѕоради тази причина те см€тат, че новата ставката ще се превърне в добър инструмент за пълнене на държавната хазна.  акъв обаче е бро€т на електрическите коли в Ѕългари€ на фона на всички останали? 11 000 електромобила при автопарк от общо 2.4 милиона.

ќсновни€т проблем тук е цената, тъй като за най-ниски€ клас електрическа кола тр€бва да платим поне 30 000 лева.
ќт ресорното ведомство об€сн€ват, че иде€та на нови€ данък е създаването на стимули за използване на новите технологии в автомобилостроенето. „ƒискутира се вносът на стар автомобил да бъде обложен с такса, ко€то да се заплаща от вносителите. ÷елта е средствата да бъдат събирани във фонд, който таргетирано да подпомага закупуването на електрически автомобили.  онкретните параметри на тази м€рка все още се обсъждат”, пише в позици€та на ћ“—.

—поред јсоциаци€та на вносителите на автомобили обаче допълнителен данък само ще вдигне цената на колите втора ръка. „“ова нас по никакъв начин н€ма да ни засегне, ще засегне крайните потребители през цената. ћоже да се измисл€т други стимули за купуване на нови автомобили”, твърди председател€т на јсоциаци€та ’ристо ’ристов.

ќт —дружението на автомобилните сервизи припомн€т, че по-висока цена за автомобил втора ръка не означава, че гражданите могат да се опитват да пест€т от поддръжка на колата. „Ќовите собственици на автомобили, ако искат да защит€т инвестици€та, за ко€то може да са дали и последните си пари, посещението при сервиз е неизбежно”, казва собственикът на автосервиз –умен ƒунев.
 


 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


152
ќще по темата: вносданъкстари коли
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
133
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒанъка за който замърс€ва защо е най-нисък? —ъщо така големите джипове които минават по 20-30 хил€ди км. годишно си плачат и те за едни 500 лева поне данъци.
132
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќе е проблема в цената. ѕроблема е, че н€ма пътища и новата кола ще се счупи за 5 години. Ќ€ма зар€дни станции - ако н€маш къща н€ма къде да зареждаш електромобил. јко зареждаш на зар€дна станци€ електромобила излиза по-скъп от всеки друг автомобил на течно гориво. » най-накра€ е това, че са по скъпи при закупуването им.
131
1
 
3
 
! ќтговори
—ата Ќј“ќ преди 2 месеца
ƒа плстиш 120 000 лв (мкнимум) за постен автомобил с куп ограничени€, при положение, че можеш да все возиш в много по-комфортен и без никакви ограничени€, за десет пъти по-малко пари, е признак на сериозно умствено разстройство и вроден интелектуален дефицит. —ега, естествено, в лицето на тези самопрее-бали се индивиди, правителството ще намери горещи привърженици на вс€какви репресии срещу здравомислещата част от населението, на принципа "н€ма само вие да страдате".
130
1
 
8
 
! ќтговори
—ата Ќј“ќ преди 2 месеца
 акъв данък е това и на какво основание? “ова си е обикновен грабеж.
129
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
е то вече събират "еко такса" 500лв дето и € прибират на Ѕаце фирмите...?
128
1
 
8
 
! ќтговори
Toni Ivanov преди 2 месеца
ѕродължаваме ѕром€ната на данъците на най-бедните българи. ўе дадат с едната ръка пари на пенсионерите и работещите бедни,а с другата ръка ще им ги вземат като по-висок данък сгради и 500 лева данък за внос на автомобили втора употреба.
127
0
 
6
 
! ќтговори
Toni Ivanov преди 2 месеца
“ова не е данък внос 500 лева,а се казва "ћито". «ащо ще се обмит€ват старите автомобили,след като ≈вропейски€ съюз е разрешил "свободно предвижване на хора и стоки "в рамките на съюза? ¬торо този "данък" или мито дискриминира вносителите на стари автомобили с ƒ¬√,спр€мо вносителите на електрически автомобили,които н€ма да се облагат с този "данък"- мито. —лаба "сглобка"- коалици€ ѕѕƒЅ-ƒЅ-√ерб и много слаби министри и юристи,които ще нанесат и големи поразии на  онституци€та на Ѕългари€. ќставка
126
0
 
3
 
! ќтговори
??? преди 2 месеца
ќт јнгли€ са забранени н€ма как да е внос, а е транзит. ѕърво забран€вате после искате данък.  ое ще бъде?
125
0
 
16
 
! ќтговори
√еорги преди 2 месеца
 акви нови технологии?! ѕовечето българи тегл€т кредити да си купуват лекарства. ќтделно защо ни бутате към електромобилите? јз не искам електромобил.  упуваш го и след 10 години е за *** защото н€ма батери€ и вече е не си струва да € подмен€ш.  упуваш една истинска кола и т€ е годна за употреба 20години. —лед което се рециклира почти изц€ло.  ое е по-екологично ?
124
0
 
5
 
! ќтговори
gogo преди 2 месеца
този настъпва доста народ с тази неприложима иде€ :ƒ:ƒ:ƒ
123
3
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
√ледах клипче, с немски€ министър-прецедател “рюдо. ≈дин човек отказа, да се здрависа с него и му каза, че е заради "еко таксите", като посочи, че “рюдо и охраната му имали 13 големи джипа в моемтна, котио 90 минути вървели на празен ход. “рюдо отговори, че "хората си плащат, за замърс€ването, а парите се връщали отново при обикновенните хора ...", само дето наши€ човек го прекъсна и каза "ѕарите отиват за ”крайна".» те така ... » на «апад вече не им е лесно.
122
0
 
15
 
! ќтговори
Ќедко преди 2 месеца
Ќа това калпаво министърче що н€кой не му зададе въпроса къде отива ,,екотаксата,, за всеки автомобил който се внас€? «начи веднъж плащаш екотакса,после още веднъж.
121
9
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќе 500лв. 2500лв го направете, че да останат и пари за укрофашагите, дето всички освен нашите предатели ги отр€заха. ј да може да остане нещо и за √ерб ќќƒ.
120
2
 
26
 
! ќтговори
ќбщ работник преди 2 месеца
Ќай-евтината електрическа кола е ƒачи€ —принг. — колосалните 170(реално 120)км пробег, след което на зар€дното.  олата трудно вдига 90км/ч, а на задната седалка трудно ще се побере възрастен с ръст над 1.50, в багажника трудно ще поберете две торби от Ћидл. » това всичкото за 30 хил.лв. —трахотна сделка. ј след 5 години, когато батери€та приключи...
119
24
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
«абранете вноса на курници над 10г.
118
8
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо √ражданин ƒържавата отново ограбва най-бедните! ------------- за вас има обществен транспорт.
117
1
 
29
 
! ќтговори
»стина преди 2 месеца
този който има 100 000 за електроавтомобил ще вземе 10к отстъпка защото 20 човека не могат да си позвол€т автомобил и си вземат кола за 5000, но ще плащат 5500 вече за да могат богатите да са щастливи! “ова правителство е за народен съд!
116
2
 
17
 
! ќтговори
ƒј ѕќѕ»“јћ преди 2 месеца
 ј ¬ќ ѕ–ј¬» —ќЅ—“¬≈Ќ»  Ќј ≈Ћ≈ “–ќћќЅ»Ћ ЅЋќ »–јЌ Ќј ј¬“ќ—“–јƒј ѕ–» Ќ»— » “≈ћѕ≈–ј“”–»? ¬ — јЌƒ»Ќј¬»я, «јўќ Ќ≈ »ћ ¬Џ–¬» ѕј«ј–ј?
115
2
 
29
 
! ќтговори
√ражданин преди 2 месеца
ƒържавата отново ограбва най-бедните!
114
1
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕочнете да произвеждате български електрически автомобили, и то качествени, и н€ма въобще да има смисъл от такава такса. » отделно, познайте колко хора ще си регистрират колите в съседни държави и така даже и пътен данък н€ма да плащат. –умънците б€ха сглупили с подобни изстъплени€ и Ѕукурещ се напълни с 'русенски и силистренски' коли.