"Синът ви е отвлечен!" - новият трик на телефонните измамници

"Класическата схема" за автопроизшествия, даване на пари на адвокати, полицаи и т.н. вече е изоставена
1 окт 2008 13:20,
34
"Синът ви е отвлечен!" - новият трик на телефонните измамници
Снимка: Булфото

Нов начин да измъкнат големи парични суми от жертвите си са измислили телефонните измамници, съобщават криминалисти от Плевен.

Вече е изоставена „класическата схема” чрез въвеждане в заблуждение с автопроизшествия, даване на пари на адвокати, полицаи или други длъжностни лица, търговията с ремъци или резервни части.

Престъпниците се ориентират към симулиране на отвличания на близки, роднини или работодатели.

Схемата се оказва „работеща”, защото вече има „ужилени” плевенчани.

Схемата, прилагана от телефонните измамници, е проста. Те се обаждат по домашните или мобилните телефони и когато непредубеденият обект на измамата е податлив, те имитират глас на близък човек и обясняват, че той е отвлечен.

Подправят изключително старателно гласовете на роднини, приятели или работодатели. Въвеждат в заблуждение жертвите, използвайки доверчивостта, наивността и желанието им да помогнат.

Приканват да се изпълнят исканията им – да предоставят паричен откуп. Дори заплашват с имуществена вреда „обработваното лице” или с физическа разправа „отвлечения”.

Има престъпници, които разполагат с лична или фирмена информация за жертвите. Определят час и място за среща, на която трябва да получат откуп – пари в брой, за освобождаването на заложника. Най-често това са населени места извън Плевен.

За ограничаването на възможностите за подобни измами криминалистите предупреждават гражданите да не се доверяват на подобни обаждания, особено когато те изискват допълнителни действия – предоставяне на лична или фирмена информация, предоставяне на пари в брой.

Те съветват да се уведоми полицията, откъдето гарантират анонимността при подобни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И на мен са се обаждали, ама нъцки.Веднаги познавам *** акцент.Започвам един дълъг разговор ,първо уш не чувам после незнам какво си .Това е единственото което мога да направя./голяма работа ,че ще платят 1-2 лева сметка/А за тези които дават пари се казва ИМАЛ ДАЛ.
32
0
 
0
 
! Отговори
дед преди 15 години
Те един такъв ми се обади и вика дедо:катастрофирах и т. н.Апа мойте внуци са на некоалко месеца та номеро не мина ама един мамалигар чеше за бройка да ме изработи.Вървиме един срещу други и мамалигата се наведе за секуди и дигна златен прастен от тревата.Масивна златна халка като 18 карата.Подава ми го и вика :а ракия.Аз вадим 5 лв. и му ги подавам като мислим,че искяа да си купи ракия и затова ми го дава.Оня пак вика :а ракия сигурно му се видат малко.Прибрах си парите и само направих 2 крачки и се светнах че това е номер.За секунди бех изгорел.Та затова бай бабо!Така че те изработат та стой та гледай.
31
0
 
0
 
! Отговори
Осман преди 15 години
Много ме кефи как младите ,умни *** смучат последните кинти на *** български пенсионери и те сами,доброволно им ги дават.... А после заедно на изборите гласуват за ***,дето пък позволяват на *** да довършват техните родители,крадейки,изнасилвайки и убивайки ги!!!! Хвала и на медиите,които умело прикриват ***,осигурявайки им условия за контуитет и търпимост...
30
0
 
0
 
! Отговори
kriss преди 15 години
na4ii tfa da sa hvane6 na podobno ne6to da ti sa obadii nekf nepoznat ii da ti kaje daii parii 4e na sestra tii 4inka mu neinata lelq e blasnala bil klintan naprimer azz trea hoim da pla6tam kfii sa tiq raoti be nekfii nepoznati kaputii da zvanat ii da vkarvat kolumbiiskite serialii are molq vi se koito se hva6ta ee basii tapaka!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
dharma преди 15 години
на съседка на майка ми се обадили и казал, че се обайда братовчед и, който е в Бургас и токущо пристигнал от Ст.загора и не щеш ли блъснал човек.Обаче кофти..............братовчеда бил сляп и няма как да кара кола!:-)
28
0
 
0
 
! Отговори
tita преди 15 години
YESSSSS!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 15 години
Ще ти дадем 4 000 000 евро да НЕ ни го връщаш Станишев.
26
0
 
0
 
! Отговори
знаещия преди 15 години
До25Много - ама страшно много филми гледаш и от това ти е изкривено разбирането - ще ти кажа само:1. не знам как е в "чужбина" но в БГ подслушването на телефон е "СРС"-за което е нужно разрешение от СЪДИЯ...........средно време 48часа/при положение, че искането е "мотивирано"....иначе не става/2. Отива полицията на мястото на предаване на парите/при положение, че бабата-дядото са навити да съдействат след като са се усетили/...и хваща взимащия "пакета" - той в 99.99999% е "бакшиш-таксиметров шофьор" които трябва да занесе "пакета" на "шофьора на автобуса до гр.N......." и не е в час за какво става въпрос/освен, че от цялата работа ще спечели около...150-200лв/-за това може да си направиш справка при всеки познат с обява "Изпълнявам поръчка отдом-до дом"3. След като дядото-бабата са дали паричките и казват от кой телефон им са се обадили........след около 1-2 месеца справки/които скоро ще станат СРС/...се оказва, че номера от които са се обадили е "предплатен" и няма начин да бъде проследен.......при много упоритост след още 2-3месеца разбираш, че телефона от които са се обаждали е купен от заложна къща "много скоро"4.......НЕ гледайте филми........живейте в реалноста.......
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Миналата година бяха се обадили на дядо, че зет му бил катастрофирал и трябва да платят някаква сума за гаранцията му.Пък зета е в чужбина.Добре, че дядо е малко си пада философ, та им теглил една майна както трябва.Много от случайте полицайте им съдействат и после ни лук яли - ни лук мирасали.. Това в чужбина да се случи, ще открият измамника за 60 секунди чрез наблюдаване на телефона, не от сим-картата.Кой *** ще си смени мобилният телефон, за сим-картите може... Та вижте какво става, няма смисъл и да се ядосвате. Наивен ли си даваш, философ ли си като дедо - НЕ ДАВАШ!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей лоша работа четенето на долнопробна литература ти се е отразило доста зле;)
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Tоку що отвлякох серГЕЙ Станишев!!! Ако не ми се наброят до 24 часа 2 000 000 евро ще ви го върна жив и здрав :)))
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абсурд е полицията да помогне... те не се занимават с това на практика. Най-много после да те разпитват тоя откъде ти има телефона, пък дали се познавате, ама сигурен ли си и прочие... Оставете полицията да си играе на стражари и апаши, те нищо сериозно не могат да направят, щото ги е страх, а ги е страх, щото закона не ги защитава когато трябва полицаите.Е вчера осъдили един полицай че защитил националното знаме от поругаване.... Абсурдистан сме!
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
четете книгата "Силата на намеренията" и ще разберете,че тези уж измамници са като едни санитари на обществото и винаги се насочват към зли хора,така че да има справедливост,те не грабят добри хора
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
кажи ми как мога да се свържа с тези момчета,да им кажа кого да изнудят
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
напълно си прав и на мен изобщо не ми е жал за тези възрастни измамени хора,те имат доста пари и не разбирам как някои ронят тук крокодилски сълзи за "измамените"
18
0
 
0
 
! Отговори
Българи Юнаци преди 15 години
всички измами по целия свят са правени и се правят от българи браво иначе как ще си оправдаем гордоста това че компютърът е измислен от нас дивото племе
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mnogo to4no kazano vanio
16
0
 
0
 
! Отговори
бачо Иван преди 15 години
Извинявам се, но цензурата скри думата КРЕ+ТЕН, с която съм сравнил хората, които постъпват ***+отски
15
0
 
0
 
! Отговори
бачо ти Иван преди 15 години
Абе аз не разбрах нещо. Значи обаждат ми се по телефона и ми казват - дай пари! После аз отивам и им ги нося. Аз ли съм? Това измама ли е? Дай пари - на! Ако съм ще им дам. За тези, които ще кажат, че жертвите са възрастни хора, искам да ги попитам... Защо като възрастните хора не могат да се предпазят от тези измами, на същите тези хора им се дава правото да гласуват и да шофират? И за двете неща се иска акъл, който по пътя на логиката установяваме, че липсва. Айде живи и здрави :)
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Отврат! Как не ги е срам тия ***, бе? Да лъжат така възрастните хора! Хората бъдете много внимателни! Не се доверявайте на подобни глупости!