Превъртането на километража - престъпление! Сайт ще казва мамят ли ни

Инициаторът Андрей Новаков иска централата за контрол да е в София
11 юли 2017 07:00,
62
Превъртането на километража - престъпление! Сайт ще казва мамят ли ни
Снимка: Архив, Булфото

Манипулирането на километража вече е престъпление в целия ЕС. Това постанови Европейската комисия (ЕК) по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, автор на програмата. За нея бюджетът на ЕС отпуска 1,25 милиона евро - пари, които ще бъдат заложени в бюджет 2018 на общността.

Новаков е кръстил програмата O.R.E.L. Тя предвижда единна информационна система, която да обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи на всички моторни превозни средства на територията на ЕС. Автосервизите ще трябва да подават актуални данни и да ги обменят с целия ЕС.

Още по темата

Така показанията за пробег на всички употребявани коли, микробуси или камиони ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на създаден за целта сайт.

Инициаторът Андрей Новаков ще се бори централата за контрол да е в София.

Той изрично подчерта пред "24 часа", че новият еврорегламент ще държи отговорни не само собствениците на колите с превъртян километраж, но и фирмите, които извършват манипулирането.

Инициативата на Новаков е подкрепена от Съюза на българските автомобилисти и лично от президента на Международната автомобилна асоциация ФИА Жан Тод.

"Проблемът с манипулираните километражи категорично не е само в България. Такива зловредни практики има и в Чехия, Полша, Германия, Франция. С напредването на технологиите става все по-достъпно да си превъртиш километража”, обясни пред изданието Новаков.

Той цитира официални доклади, според които в Германия делът на манипулираните коли е 30 на сто.

"Когато дойде време програмата да се изпълнява, аз ще предложа на комисията центърът на управлението и експертите по поддръжката да са базирани в България. Смятам, че е уместно, след като това е изцяло българско предложение, а и съм сигурен, че имаме достатъчно специалисти, които да обезпечат функционирането на програмата, каза още Новаков.

Това е второто поред негово предложение, което получава одобрение и финансиране от ЕК. Първото бе програмата A.L.E.C.O, която финансира стажовете на млади предприемачи от България и останалите страни членки, в САЩ, Сингапур и Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Аз пък си купувам само нови самолети, и до автомобили не допирам.
31
13
 
9
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Моята знаех, че я купувам с врътнак км. Надявах се цифрата да е само 100К. Взех я на 148К(демек на 250К), което е нормално за тази кола. Вързах си я вкъщи на Мултиекускана и видях, че трябва да пусна и тото, щото ми върви! Само балъците гледат километража! Той не означава НИЩО! Нереални цифри само!
30
9
 
37
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
В този бизнес съм повече от 20 г. Ако това стане ще е чудесно. На пазара ще останат читавите търговци а не измекярите. Е , и цените ще скочат тогава. Бай *** -потника няма как да се хвали, че си е купил кола на 300 000 км.-ще го е срам:) И...ще се наложи да бръкне по-дълбоко в джоба за истинска кола.
29
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се разцъкаш из западните сайтове, дори и да не знаеш език, виждаш че дори бензинови коли на 10-12 год с по-малко от 200к няма - какво остава за дизелите, после се радвай на новия внос
28
0
 
33
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
Никъде по автокъщите не може да се намери кола на 300 000 км.
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този проблем може да се реши много лесно от производителя с поставяне на ПЗУ без възможност за препрограмиране.
26
2
 
38
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Щом централата ще е при нас значи ще има начин да се заобиколи закона.Естествено това ще си има цена.
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То даже си е престъпление да се продават стари бракми,на който е забранено да се движат в истинската Европа!
24
1
 
9
 
! Отговори
antikomunist преди 6 години
До 23. Приятелю,как се пише "старомо".Преди да даваш мнението си, моля да се ограмотиш.
23
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм си купувала само нови коли,така ,че това не ме интересува,а после ги карам 5-6 години и ги продавам,така че са атрактивни по модел, външен вид защото са т.н.гаражни коли,гаражът ми е 35 кв.м и това като проблем не ме интересува,защото никога не съм превърнала километража!
22
5
 
61
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Драги ми смехурковци, и в момента може да проверите километрите стига да знаете къде и как:) А иначе българина си умира от кеф да бъде лъган. Иска да си купи кола на 50 000 км нооооооооо..........на цената на кола с пробег 350 000 км. :)) Е няма как да стане! И в общия случай след като си купи кола, кани комшиите на по ракия и напоително обяснява как е накарал търговеца да "клекне" след като му е показал пари в брой:) Щото търговеца никога не е виждал 5000 лв. в брой през живота си..........:)))
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БНТ има кон. :D
20
16
 
37
 
! Отговори
MAD преди 6 години
Като се има впредид, че предложението е от герб значи че всяко чудо за три дни. ОСВОИХА СЕ ПАК ЕДНИ МИЛИОНИ И СЛЕД ВРЕМЕ ВСИЧКО ЩЕ Е ПО СТАРОМО ЧИСТА БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ, ЦАЦРОВ И ПЕЕВСКИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отвсякъде си е престъпление превъртането.Намерението е хубаво, но не ми се вярва да има справяне със злосторниците в цяла Европа. Това са същества готови на всичко, само и само да мамят и да печелят.
18
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В mobile.de всичко е над 300 000 и после ги гледаш в mobile.bg 100 000/120 000Булгаристан,баце!
17
0
 
26
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Колата може да е на малко години и пак да има многонавъртяни километри.Бившият ми шеф си продаде колата на 4 год която беше на .......250 хил.км....А можеше спокойно да я направи на 100тина хиляди.Да ама държи ли му....Дано да има ефект решението
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ако стане реално както трябва ще е страхотно.
15
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия на сертификата за ГТП пише показанията от предходните пет години, ходи превъртай ако искаш ;)
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Моряк и половинаМи тогава данните няма да съвпадат с тези когато е била на територията на ЕС.
13
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
черен ден за горублянските измамници и техните каралясници на по над 600 хил. км пробег