Превъртането на километража - престъпление! Сайт ще казва мамят ли ни

Инициаторът Андрей Новаков иска централата за контрол да е в София
11 юли 2017 07:00,
62
Превъртането на километража - престъпление! Сайт ще казва мамят ли ни
Снимка: Архив, Булфото

Манипулирането на километража вече е престъпление в целия ЕС. Това постанови Европейската комисия (ЕК) по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, автор на програмата. За нея бюджетът на ЕС отпуска 1,25 милиона евро - пари, които ще бъдат заложени в бюджет 2018 на общността.

Новаков е кръстил програмата O.R.E.L. Тя предвижда единна информационна система, която да обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи на всички моторни превозни средства на територията на ЕС. Автосервизите ще трябва да подават актуални данни и да ги обменят с целия ЕС.

Още по темата

Така показанията за пробег на всички употребявани коли, микробуси или камиони ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на създаден за целта сайт.

Инициаторът Андрей Новаков ще се бори централата за контрол да е в София.

Той изрично подчерта пред "24 часа", че новият еврорегламент ще държи отговорни не само собствениците на колите с превъртян километраж, но и фирмите, които извършват манипулирането.

Инициативата на Новаков е подкрепена от Съюза на българските автомобилисти и лично от президента на Международната автомобилна асоциация ФИА Жан Тод.

"Проблемът с манипулираните километражи категорично не е само в България. Такива зловредни практики има и в Чехия, Полша, Германия, Франция. С напредването на технологиите става все по-достъпно да си превъртиш километража”, обясни пред изданието Новаков.

Той цитира официални доклади, според които в Германия делът на манипулираните коли е 30 на сто.

"Когато дойде време програмата да се изпълнява, аз ще предложа на комисията центърът на управлението и експертите по поддръжката да са базирани в България. Смятам, че е уместно, след като това е изцяло българско предложение, а и съм сигурен, че имаме достатъчно специалисти, които да обезпечат функционирането на програмата, каза още Новаков.

Това е второто поред негово предложение, което получава одобрение и финансиране от ЕК. Първото бе програмата A.L.E.C.O, която финансира стажовете на млади предприемачи от България и останалите страни членки, в САЩ, Сингапур и Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
26
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
А, ако километража е превъртян в съседна Сърбия на път за България?
11
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цаката е да си купувате V6 или V8 да кажем. Горят като лами и не ги карат много. Рядко ще намерите такъв двигател над 200к, а ресурса му е доста над обукновения двигател...Естествено и вие няма да го карате много, при 25-30 на 100 градско, ама поне няма да плащате за ремонти...
10
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е че отчете дейност с това предложение и АКТИВ в ЕС.
9
5
 
23
 
! Отговори
Опит преди 6 години
До2 ТОВА за България няма как да стане. 1 На запад в Германия има свръх пройзводство. Всяка минута изкачат автомобилиТук в България има много ПОЛИТИКА + празно говорене2.В Германия действат ЗАКОНИ и лоялна конкуренция. ЧАСТНИ ФИРМИ 99%Тук НИТО КОНКУРЕНЦИЯ НИТО ЗАКОНИ- ДЕЙСТВА РЕКЕТ, ПОЛИТИЧЕСКИ ПОРЪЧКИ, ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ФИРМИ / ЧАСТНИ ФИРМИ, обществени поръчки 1%, я има я нЕ/3.ГЕРМАНИЯ Е НАЙ РАЗВИТАТА СТРАНА В ЕС- АВТОМОБИЛИ, ЗЕМЕДЕЛИЕ, ТУРИЗЪМ, ФАРМАЦИЯ, МАСОВ СПОРТ, КОРАБОСТР.ИТ.Н.
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моята кола купих на 211 000 и на първите 100 км при занулен километраж ми изписа цифрата 60, позагледах се и се оказа, че измерва в мили. Когато зададох на борд компютъра да изчислява в километри, всичко си дойде на място 339 000 за 7 годишна кола :) Е, пак е добре, поне не бяха пипали километража и не бях купил А6 на 600 000+ което предполагам често се случва :)
7
15
 
39
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
ми аз на моя голф му върнах километража от 420000 на 140000 и го шитнах на едни поммаци за 2 бона и тия до ден днешен са ми благодарни за изгодната сделка
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моята кола, произведена 2012, я взех втора ръка от реален собственик през 2015, на 85 000 км. Вие си правете сметката за 5 или 10 годишна...
5
22
 
3
 
! Отговори
Поредното малоумие преди 6 години
Преди преглед нулират километрите записват 0 навъртяни километри,преди следващия преглед пак 0......Причината е важна нещастно същество помиярско,а не следствието.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра инициатива! Няма да ми се наложи да превъртам моята от 380 000 км. на дежурните 180 000 км. само за да съм конкурентен и да я продам. Иначе българина е готов да се самоизлъже, лошото е че си вярва, че купува кола на реални км а тикива са рядкост.
3
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мина бума на ТИЯ номера. Както се казва след дъжд качулка НИ ЗАПАД КОЛИТЕ не се МАНИПУЛИРАТ вече.
2
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕК да постанови минимално почасово заплащане на територията на съюза. Всички да купуват нови автомобили, никой няма и да помисли за втора ръка и превъртане...
1
5
 
23
 
! Отговори
бг преди 6 години
практиката да се превъртат километражи първо дойде от холандските търговци на стари коли