Пътниците в автобуса ковчег - без колани, без застраховка?

Състоянието на пътя, на автобуса, на шофьора, чия е вината?
47
Пътниците в автобуса ковчег - без колани, без застраховка?
Снимка: Булфото

Повечето пътници в катастрофиралия край Своге автобус вероятно са били без колани, предположи Настимир Ананиев - председател на транспортната комисия в 43-то Народно събрание. По думите му това е възможно тъй като автобусът е бил на повече от 10 години и е произведен по стари изисквания, според които не е задължителен коланът за пътниците.

Още по темата
Според Ананиев не е ясен и въпросът дали пътниците са имали застраховка, защото не е ясно дали са им издадени билети за пътуването.

Три са факторите, които могат да станат причина за катастрофа - състоянието на автобуса, на пътя и на водача, както и форсмажорни обстоятелства, обясни още Ананиев пред bTV.

По повод състоянието на пътя той припомни становището на Института за пътна безопасност.

По информацията, предоставена на Института преди дни, става ясно и че Агенция "Пътна инфраструктура" е организирала провеждането на оглед на обекта от комисии с цел констатиране на всички гаранционни дефекти, които са описани.

Пътят е ремонтиран през 2016 година, като ремонтът е бил на стойност почти 23 млн. евро.

На пътя е изградена висока стена, която пази от падане на камъни на платното, но при силен дъжд може от там да потече вода като река, поясни още Настимир Ананиев. Той обясни, че трябва да се провери какво е отводняването на този участък от пътя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
9
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Не да дрънкат глупости ами да оправят въпросния участък.
22
3
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Често минавам през кръстовището на ул.Коста Лулчев" и ул."Гео Милев", там където е окръжното управление на КАТ ,София област.Виждал съм да чакат за регистрация ,такива автобуси ,които най-вероятно са били измъкнати от някакво склад за отпадъци,само леко боядисани и малко нашарени.След като минат регистрация , са готови за редовна експлоатация.Не съм специалист по металознание,но ми се струва ,че умората на метала няма видими на пръв поглед изменения.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си спомням правилно, при случаен превоз пътниците се ползват от полицата "застраховка на местата" естествено, ако има такава за този автобус. Относно коланите съм склонен да вярвам, че са щели да спасят няколко човешки живота в случая. Говорим за излизане от пътното платно и преобръщане по стръмен склон, при което част от пътниците може би са изпаднали от автобуса и са били затиснати. Това е мое предположение на база думите на вътрешния министър. Бог да ги прости загиналите.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОГ ДА ГИ ПРОСТИ ХОРАТА, А ТОЗИ НЕСТИМИР ЗА НИЩО НЕ СТАВА.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10На кой да му доде акъла? На всички нас дето ще платим заради безхаберието на тези???Да си чул некой да се е бръкнал да плати от джоба си? Който съди "държавата" все едно плаща на себе си. Виновните ич ги не брига....
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те да кажат шайби дали е имал или щото е стар и му е позволено и без тахограф да се движи. Коланите със сигурност щяха да помогнат , дори и да не спасят 100% от загиналите- пример е шофьорът , оттървал се с леки наранявания.
17
0
 
13
 
! Отговори
lYl преди 5 години
Съболезнования!
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема се плашат Боко ще ги погребе достойно, всички се изпокриха като мишки, само (п)резидента каза две-три думи, другите са загубили човешкия си облик мислят само за пари и хасвалт и ремонти.
15
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да позная, автобуса е някоя западна гробница карал е с превишена скорост, нямали са колани и са станали жертва на войната по пътищата водена от водачи на западнибарутници с ЕС и НАТО напред към гробищата.Блъскат се като Кугъри в далекопроводи.
14
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе герберастки смешници, какви колани ще те спасят при падане от 20 метра.
13
20
 
2
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Нека да не забравяме, че са били всички на екскурзия. Ако и шофьора е бил с там може да е бил махмурлия. Жалко за хората. Единственото "хубаво" нещо е, че не са били деца или млади хора. Поживели са. Въпреки това ужасна трагедия.
12
5
 
31
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Стига сте преекспонирали възможностите на тези колани. В случая коланите нямаше да спасят никого, дори напротив, можеха да бъдат причина за още жертви. А колкото до застраховката - тя не влиза ли в цената на екскурзията, безплатно ли ги е возил. Винаги в цената на екскурзията влиза застраховка.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може това простаче да е фактор в транспортното законодателство? Не стига, че е некомпетентен - всеки знае, че едно от основните изисквания за автобусите е да имат колани, но и дава мнение, преди да има експертно разследване. Някакви правила и норми за депутатска етика не трябва ли да филтрират такива Г-зове?
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8То коланите на автобусите са един каиш през корема като в самолета. При падане отвисоко както в автобус така и в самолет едва ли ще те спаси нещо.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак някоя наша фирмичка не издаваме билети караме без покрити изисквания и минаваме прерлед щото нашата милиция ни пази срещу едни 20 лв. Близките на загиналите да осъдят цялата държава да им дойде акъла.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Май само си плащат на когото си требе. Като всички останали. Другите пък ги дебнат дал са си платили на когото си требе и ако не са да си платят пък на тях.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автобусът ако няма колан, законът вместо да забрани да се движи по пътищата, той казва може да се двежи и без колани. Няма проблем, че при инцидент хората изхвърчат от него и той ги затиска
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз доколкото знам автобуси без колани няма, даже старите модели се преоборудваха по новите изисквания. А, Настимире?
5
0
 
12
 
! Отговори
Амунилен преди 5 години
"Настрадине" -Получи ли си парите за месеца?
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Билета трябва да включва и застраховка тия не плащат ли гражданска и подобни.