Кристиян Бойков – опасният хакер или удобният "образован клошар"?

Според адвокатите му - целта е да се удари компанията, в която работи
Обновена: 17 юли 2019 18:40 | 17 юли 2019 18:40, Александър Попов
241

Кристиян Бойков е запален геймър. В профила си в социалната мрежа често споделя новини за различни хакерски атаки. В последната година Кристиян работи като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп". В края на миналата година той направи експеримент пред Новините Он Еър.

"За да ни покаже колко сме уязвими в мрежата, 20-годишният пловдивчанин създаде нова безжична мрежа, която използвахме като доставчик на интернет. В нея въвеждаме данните си за онлайн банкиране. Секунди по-късно той вече ги има, разказва репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

"Всяко едно изображение, което зареждате вие, го зарежда и човекът, който ви атакува. Единственият начин е да използват доста по-трудни пароли, а на публични места да използват VPN връзки", разказва Бойков.

Още по темата
От години Кристиян изследва пропуските в интернет сигурността.

"Това е метод, чрез който лице, което е в една мрежа с друго лице, може да гледа трафика, който минава през тази мрежа с цел лична облага", разказва Кристиян.

През 2017 г., когато е още ученик, Кристиян пробива защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава момчето разкри, че личните данни на 1,2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на МОН и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Тогава от просветното министерство поканиха Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. А малко след това получава и покана за работа в TAD Group.

"Видяхме Крис като етично момче, а можеше да манипулира оценките. Министърът изпрати благодарствен адрес към него и така се запознахме", казва Дияна Хаджийска, юристконсулт на TAD Group.

Според експерти, ГДБОП стига до Байков по забравен "lock" файл, в разпространените до медиите данни. Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име - Kpuccc. Този скрит файл обаче не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.

"Кристиян е най удобното младо момченце. Той е образованият клошар", смята адвокатът Георги Стефанов.

Според адвокатите на 20-годишното момче, чрез задържането на Бойков се атакува фирмата, в която той работи.

"Взели са му апаратурата. Работи по големи проекти, с отнемането на техниката - удрят компанията. Неговото ликвидиране в момента и изземването на техниката му с данните поставя на колене дружеството", допълва Георги Стефанов.

В публично разпространените данни от изтеклите файлове, не се съдържат преки доказателства, че Бойков е разпратил въпросната папка до медиите. Но вече е с повдигнато обвинение от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
2
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Безотговорен младеж научил 10 команди и кодове и тръгнал да източва данни.Ако беше изградил система и я беше предложил ок,но да крадеш и разпространяваш лични данни.Ако беше ходил в казармата щеше да е отговорен за постъпките си.
76
0
 
13
 
! Отговори
Хакер преди 4 години
Аз все пак си мисля, че това е поръчка на някого. Ние хакерите хакваме нещо с цел. Било то да източим някви пари, било то да накажем някого. Разбирам да хакне хипер маркет и да вземе данните на картите с които е плащано за точене. Да хакне Телеком оператор за кодовете за безплатен нет, телевизия.. Но НАП??!!? Защо подяволите? Да им видиш задълженията? Личните данни мога да ги получа от много други сървари Това си е чиста поръчка. С минимални поражения да се докаже, че онлайн е несигурно.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85Разликата е, че дори и да опита, едва ли ще успее.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека някой са опита да направи това в Англия ще изгние в затвора само при опита си .Там хората спазват законите и щом пише забранено не барат и не ровят .Българина е крадец и краде квото може да продаде .А личните данни са оръжие в ръцете на измамниците по света .Те дават милиони за такава информация .
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТА заплати от 1500 лева за шефа на агенцията, кой ще се хване, при положение, че за подобен пост в голяма корпорация, ще го вади за ден ?
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 89 Знам пич, тежка е. при мен беше обратното ... лъгах ги че не съм теглел. И мина .... иииухууууу!
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво ще стане, ако се окаже, че половината институции са си били като поток от информация, отворен с годни, ама много малко са се усетили и от тези, които са разбрали, просто или са се възползвали или са оставели нещата, да се пържат на бавен огън ...2019 а вае още има често, където данни се дават на базата на ЕГН ...,
70
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадеца го направихте герой ама ас на такъв компютърен крадец бих му резна врата като на прасе веднага .10 години съм ходил да доказвам по банки че не съм теглил никви пари а някой ми е откраднал личните данни .Дадох 10 хиляди лева на адвокати и преводачи за да доказвам че не съм ходил в чужбина от където теглат пари с моите данни .Ае сега тоя престъпник ми го правете на много умен че се рови в системите да краде лични данни на фирми и лица .Определено се иска да си крадец .
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колкото Пети Петков преди 2 седмици... Цялата информация изтипосана публично и всеки дето е в имал в9ти клас в часовете по програмиране ще се оправи... Ама го арестуваха, защото ако го погнат от Европа, ще има разследвания и ще стане страшно.
68
2
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
на "системата" наречена този път за по-голямо благозвучие "демокрация" винаги и е трябвало изкупителна жертва. тези, които е трябвало да опазят данните са невиновни. те са и без отговорни. виновен и отговорен в случая е "хакерът"...
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но ако беле набарал личните архиви с любими СРСта на Цветанов, дали нямаше да има млад мъж изчезна безследно посред бял ден.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето политическа игра кибер ум да работи за партия
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето политическа игра кибер ум да работи за партия
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се твърди че един крадец на лични данни е умен е като да се твърди че взимането н рекет изнудване и кражба се прави само от умни престъпници .Очевидно не е умен щом са го хванали полицията .Умен е този който му е платил да истегли данните на хората .И един ден ще страдат много вярвайте ми .Крали са ми самоличност и се доказва с години че някой друг тегли пари от чужди банки .Това си е обир ,кражба на самоличности .
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 67Откраднинит местна банка, моля те. Тогава ще се надяваш, да се стигне до съд, а не до 3ма дебели чичковци с бухалки, трион и торби, както и снимки на семейството ти.
62
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62Себе ай са пардосвай от тука... за бандитие вика ... те бандитив, ако искат ще имат всички за теб, че даже и полиция ще ти пратят
61
2
 
7
 
! Отговори
Хакер преди 4 години
Другия път новината ще е как 12 годишен чрез Playstaton конзолата си е хакнал НЗОК!! Добре де аз ако имах уменията на този колега, бих ги насочил към банка, финансова институция и бих обърнал малко пари в крипто валута.. Дори да ме хванат.. в България няма как да съдят .Аз не съм откраднал, а и няма закон за крипто валутите. Не разбирам защо колегата е вложил толкова труд за НАП, за глупусти
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63С IQ от поне 145 и подкрепа от родителите за да учи ... не в особено трудно. Напрактиак системите им бяха отворени. Това, ме не се чуваше место, беле защото имаше други канали за извличане на данни и на никой не му пукаше
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затвор и за него и за Горанов. Единият е престъпник крадец, а другият престъпник помогач на крадец.
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 48Ако беше нормален човек, шах да си помисля, че сина е объркал, сма щото си мазен и вмирисан Ганчоууу, ще то кажа, че не всички са крадливи нещастия, като теб