България в челото на осъдените в Страсбург

През 2010 г. държавата ни е осъдена по 69 дела
27 яну 2011 16:40,
58
България в челото на осъдените в Страсбург
Европейският съд по човешките права в Страсбург. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България отново зае лидерски позиции в Европа. Този път по брой на присъдите срещу държавата, издадени от Европейския съд по човешките права в Страсбург.

В разпространени днес данни за движението на делата през 2010 г. се посочва, че България е била намерена виновна по 69 дела, по 10 - жалбите на ищците не са били уважени, а едно дело е приключило със споразумение.

Общо през миналата година съдът е издал 81 присъди и решения по дела, свързани с нашата страна, което ни нарежда след Румъния (143), Полша (107) и Италия (98) в ЕС.

По дела на глава от населението ние сме недостижими заради по-скромния си брой. Дания е единствената европейска държава, срещу която не са водени дела в Страсбург през 2010 г.

Основно българите печелят по жалби заради бавното съдопроизводство у нас (31 присъди), заради липсата на ефективно възмездие (27) и по дела за защитата на собственост (18).

Шестима са спечелили по искове за липсата на справедлив процес, трима – за неизпълнение на присъди, издадени от български съдилища. 10 от разгледаните през годината "български" дела са били поради пропуски или грешки в досъдебната фаза на разследването.

Страсбургският съд не е гледал през годината нито едно българско дело за нарушаване на правото на свобода на изразяване, свободата на мисленето, на събирането и демонстрациите или пък заради нарушаване на религиозни права.

Най-много присъди през годината в Страсбург са произнесени срещу Турция – 278, Румъния – 143, и Украйна – 109. 85% от всички издадени (1499) присъди са били осъдителни. Липсата на честен процес или пък прекалено дългото съдопроизводство са най-честият мотив за търсене на справедливост от европейския съд. Повече от 1/3 от делата през годината са разглеждали такива случаи. От лошо отношение в арестите и затворите се оплакват 14%, а близо 15% търсят свобода и сигурност.

Европейският съд за човешките права в Страсбург разглежда жалби от частни лица и от държави, членуващи в Съвета на Европа по случаи на нарушаване на конвенцията за правата на човека. Той е последна инстанция за разглеждане на такива случаи след изчерпване на възможностите на съдопроизводството на национално ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
magdalena преди 13 години
te znayat li kak se darji motika.Nai-dobre e da gi napravat na sapun
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблемът според мен, че никоя нормална майна не би си пуснала детето в автобус с 20 ***. Много е деликатна работата
53
0
 
0
 
! Отговори
мариаян преди 13 години
тия тъпани не разбраха и да я оправят тая съд.***.система.
52
0
 
0
 
! Отговори
мариаян преди 13 години
тия тъпани упр.не разбраха ли че всичко идва от съдебната система.или така им изнася.
51
1
 
3
 
! Отговори
Знаем кой се жалва преди 13 години
Обикновено са оплакват ромите. Липсата на срам и изключителната наглост изглежда са тяхна важна етнопсихична черта. Все някой нещо им дължи! Те обаче не дължат нищо никому, не носят отговорност за нищо и все трябва да са обезщетявани за нещо си!Предлагам: На всеки ром да се зачисли по една стабилна мотика - за да си изкарва сам хляба и да няма време да се чуди по какъв начин още не е успял да изкрънка пари наготово!
50
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И стига с тия македонци. Очевидно е, че всеки, роден в пиринският район е македонец, роденият в Северна България е мизиец, в Южна - тракиец и т.н.Македония е само географско понятие, смешно е да се твърди, че имало такъв народ.
49
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Само 81 присъди - това е защото сме свикнали да търпим и да не си търсим правата. Реално всеки Българин например под една или друга форма страда от расова дискриминация в собствената си страна, в полза на хъхрещите *** ***.Например софийска община осигурява безплатен училищен транспорт, но САМО са *** чаавета !!! ВСЕКИ родител на бяло дете има пълното право и основание да съди *** фъндъкова и цялата община за расова дискриминация - защо търпим и си мълчим ?!?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може би трябва глобите или част от тях да се удържат от институцията, заради пропуските на която България е глобена. Тогава бързо бързо ще се променят нещата.
47
0
 
12
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Ето....пак констатации! Искаме вече крути мерки! Щом съдът в Страсбург осъжда държавата ни заради съдийски грешки / а това са съдии на последна инстанция/,тогава ДА ГИ УВОЛНЯВАТ ВЕДНАГА И ДИСЦИПЛИНАРНО! И да направят член в кодекса на труда специално за такъв тип професии - поради НЕКАДЪРНОСТ ИЛИ КОРУМПИРАНОСТ.Тогава да ги видим продажните съдии дали ще си плюят на професията и няма ли да влязат в крак за отрицателно време.Ще ги е страх даже и да сънуват финикийските знаци.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
..i protiv upravlenieto na Stanishev !!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tova sa balgarski dela zavedeni v Strasburg po vremeto na Stanishev....
44
2
 
5
 
! Отговори
41 преди 13 години
Ако си обърнал внимание повечето присъди са точно за полицейщина.
43
0
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
Ми така е след като все едно НЯМАМЕ СОБСТВЕН СЪД и след като цялото ни законодателство не е за да помага а за да пречи, какво да се очаква!?
42
3
 
18
 
! Отговори
Безработен Българин преди 13 години
Мисля като събера отнякъде пари да съдя държавата, затова че *** получават помощи, а аз не.
41
8
 
3
 
! Отговори
ААА преди 13 години
Крайно време е македонците да получат правата си, все пак 21 век е.
40
3
 
0
 
! Отговори
сдг преди 13 години
"Страсбургският съд не е гледал през годината нито едно българско дело за нарушаване на правото на свобода на изразяване, свободата на мисленето, на събирането и демонстрациите или пък заради нарушаване на религиозни права".Обърнете внимание НА НАЙ ВАЖНИТЕ НА ВАЖНИТЕ НЕЩА.А после разправят че в България било ПОЛИЦЕЙЩИНА,НАКОЙ ТРЯБВА ДА ИМ ЗАТВОРИ УСТАТА НА ОПОЗИЦИЯТА И СИНЯТА КОАЛИЦИЯ С ТОЗИ ДОКЛАД.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DA VI E ZIVA I ZDRAVA SADEBNATA SISTEMA OSTE PARI IM DAITE DA VI PRAVIAT NA MAIMUNI I DA SI PLASTATE
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 31: Ми марш в македония бе? Що дириш тука?
37
1
 
4
 
! Отговори
ей, преди 13 години
Дания има над * 100 г * / подчертано/ - законодателатво и ОПИТ. Нашето законодателаство е ВСЕ ОЩЕ модел "сърп и чук" и законите ни са нещо като " Фъррррр, баба Яга с метлата ". Ние може да се сравняваме с Италия... но с Дания моля ви се !!!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вземете ни отпуските и аз ще ви потърся от Стразбург. Тия пари съм си ги изработил ае ша ва