Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа

Еврокомисарят зове ЕС да преосмисли ядрената си енергетика
Обновена: 15 мар 2011 13:27 | 15 мар 2011 10:12, Елка Василева
206
Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, заяви пред радио "Дойчландфунк" еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Йотингер отбеляза, че проектът „Белене“ е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

Освен това съществуват въпроси по финансирането на проекта, добави еврокомисарят.

За АЕЦ „Белене“ в момента няма европейски инвеститори, отбелязва ИТАР-ТАСС. Само Русия проявява интерес за строителството й, но след случилото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече строящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност.

На срещата на ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, заяви пред германската телевизия А Ер Де еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Йотингер призова участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи, пише БТА.

"Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, изтъкна Йотингер пред германска телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
0
 
! Отговори
явер преди 13 години
149- цитирам, а не това е мнението ми. Моя коментар е последен.
153
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце, АБВ, БСП и Атака започват колективна молитва с червени хоругви и горещи молби и молитви към бога, да направи така че да се осъществи руско-българоубийствения проект АЕЦ Белене, който има намерение да се включи в колективната молитва моля да сложи минус.
152
0
 
5
 
! Отговори
за 156 преди 13 години
На някой ви идва отвътре.............вместо да си платите , да се надупите............дано поне си жена............
151
4
 
3
 
! Отговори
Alex преди 13 години
Tozi urod bezpodoben ot snimkata da ne zapoviadva i da ne lae s toia ton!Miaza na izvunzemno...izroood!I posle.....NE ISKAM STRANATA MI DA E V EU! Nikoi ne me pita navremeto dali iskam,a me nasiliha da sum grajdanin(8-ma kategoria) na tozi diavolski pakt.Ne jelaia niakakvi chovekopodobni(ot snimkata)da mi opredeliat vsiaka glutka vuzduh!ISKAM BULGARIA DA IZLEZNE OT EU!stanahme prosiaci i prostaci,jiveem v mizeria i umirame,samo za da izpulniavame vsiaka tiahna zapoved..
150
3
 
5
 
! Отговори
за 150 преди 13 години
Кифло, затвориха ги понеже нямаха защитни куполи да ги наречем, каквито всички други реактори в Европа имат................проумеите го. Сега радиацията се удържа именно от тях в японските централи............*** народ, слаба държава ...........а в някой случай и облъчена
149
2
 
9
 
! Отговори
Ша са огъзим преди 13 години
Ша са огъзим на Румънците и Турците за ток като спрем 5ти и 6ти блок
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Овчаря най-добре да си тегли куршума, да не стане като с Луканов
147
3
 
8
 
! Отговори
Зелено преди 13 години
Който е За ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ да си приготви една дебела ЗЕЛНА ПАЧКА.
146
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце и неговите *** напоследък по цели нощи не спят. Следят със затаено сърце новините от Япония защото виждат как мечтите им за Белене се изпаряват. Ей на това му се вика глобализация-кой да очаква, че далечна Япония ще прекара бг *** и руснаците? Иначе-никога не сме имали нужда от Белене. Имаме нужда от по-малко дървени комунистически глави
145
7
 
8
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
ГЛАСУВАМ ПРОТИ АТОМНИТЕ ЕЛЕКТОРОЦЕНТРАЛИ СТРУБАЩИ ПО НАД 10 МИЛЯРДА ЛЕВА.БРЕ ЗА ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ СЕ ПОСТРОЯТ 10 ДРУГИ НЕ АТОМНИ.
144
4
 
5
 
! Отговори
До 148 преди 13 години
Жалко че си толкова изостанал, вече има топлоцентрали които не отделят и 1 грам емисии във въздуха.
143
6
 
2
 
! Отговори
Ivan Angelov преди 13 години
ZASHTO BG ZATVORI 4-TE REAKTORA NA AEC KOZLODUY SLED KATO 1 I 2 IMAHA O6TE 10 GODINI JIVOT A ZA 3 I 4 O6TE 30 GODINI. TOVA BE FRENSKOTO LOBI V ES,KOETO TRQBVA6E DA POSTROI AEC-A V RUMYNIQ. NO BULGARIA VINAGI E IMALA PRODAJNI POLITICI I ZATOVA NARODA I STRADA. A SEGA KAKVO,KOMPENSIRAME S MARICA-IZTOK KATO NANASQME NEPOPRAVIMI 6TETI NA EKOLOGIQTA. BRAVO, KOLKO MYDRI SA NA6ITE KORUPCIONNI VLASTIMA6TI NENASITNICI I BEZBOJNICI
142
4
 
4
 
! Отговори
До 147 преди 13 години
От кой си зависим бе с тия американски военни бази по морето? Фукушима реакторите като са американски, да не би да имат резервна система за охлаждане. Нямат щото са евтини
141
4
 
0
 
! Отговори
до 146 преди 13 години
не бе, не е трудно щом ти харесва серният аромат! чета, чета и направо се втрещявам. 150 коментара и повечето аПсУлютни глупости, поне един да беше казал нещо вярно. Ей за това не бива да се дава образование на всички, поне спама ще намалее.
140
5
 
4
 
! Отговори
явер преди 13 години
67-тото11-И що за безумие е да се строи централа,коятоняма да е наша и да ни направи зависима от руските изчадия! Отделно и 53-тото-11 ......................Нямам думи .....е...те тоя е бил в Япония, и се е къпал в самия реактор.... нямам друго обяснение за него...
139
6
 
6
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
ПРАВ Е КОМИСАРЯ.ОГРОМНИ СУМИ ПАРИ СЕ ХВЪРЛЯТ ЗА АТОМНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ.ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ДА СЕ НАПРАВЯТ 10 ПО-МАЛКИ ЦЕНТРАЛИ КОИТО ДА НЕ СА АТОМНИ.
138
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съдбата изигра лоша шега на БСП, тъкмо бяха уредили нещата и следващите 5 поколения бесепари да ядат безплатни кебапчета на Бузлуджа за сметка на проекта АЕЦ Белене, и ето ти сега лошия ЕС им дърпа кокъла от червените устенца.
137
3
 
7
 
! Отговори
Тарикати преди 13 години
Който е за зелена енергия, да се приготви за левче на киловат. Иначе няма проблем, швейцарците не могат да си го позволят, но ние българите можем. Ние всичко можем, щот сме тарикати и богати. Ако не бярвате питайте хората в Бояна, ние сме от най-богатите в Европа и кво ни пука от 400% по скъпа зелена енергия нали сме тарикати
136
9
 
4
 
! Отговори
Знаещ 2 и 200 преди 13 години
Бати тъпите пръчки сте поддържниците на ядрената енергия............я си спомнете как всички след чернобил - спряха стоежите на нови АЕЦ - без изключение навсякъде по света за 20 години, едва от 5 години се започна изграждане на нови бомби ..........какво си мислите че ще стане след новия ернобил, а?
135
8
 
7
 
! Отговори
чернобил преди 13 години
руските аец са най-добрите, само гърмят от време на време