Новата рецесия не може да бъде спряна

Зайчетата свършиха, смята професор от Университета в Ню Йорк
Обновена: 8 авг 2011 15:21 | 8 авг 2011 15:20,
216
Новата рецесия не може да бъде спряна
Снимка: Reuters

През първата половина на 2011 г. повечето развити икономики забавиха растежа си, а някои дори съвсем откровено претърпяха спад. Оптимистите заявиха, че забавянето е временно. Тази илюзия обаче отдавна е в историята, пише Нуриел Рубини, професор по икономика от Университета в Ню Йорк, в коментар за Financial Times.

Дори преди паниката от миналата седмица данните за САЩ и другите развити икономики говореха недвусмислено, че най-вероятно тези икономики ще изпаднат във втора тежка рецесия.

Последните данни за американската икономика не са блестящи – създават се недостатъчно нови работни места, растежът е слаб, потреблението и индустриалното производство остават в стагнация, а пазарът на недвижими имоти все още е в депресия. Доверието на потребителите, бизнеса и инвеститорите е ниско и сега ще отслабне дори още повече.

Икономиките от периферията на еврозоната в най-добрия случай нарастват с нищожен темп.

Рискът, че Италия или Испания, а вероятно и двете, ще загубят достъп до дълговите пазари е много висок. За разлика от Гърция, Португалия и Ирландия, както Италия, така и Испания са твърде големи, за да бъдат спасявани.

Британската икономика има почти нулев растеж поради негативния ефект от мерките за ограничаване на бюджетния дефицит. Възстановяването на Япония след земетресението през март също ще се окаже временно и страната отново ще изпадне в стагнация, след като икономическите стимули пресъхнат.

Още по-лошо – водещите производствени индикатори рязко се забавят, както за развиващите се пазари като Китай, Индия и Бразилия, така и за експортно ориентирани или богати на ресурси страни като Германия и Австралия.

До миналата година глобалните лидери по всяко време можеха да извадят ново зайче от шапките си и така да понижат цената на ресурсите и да подкрепят икономическото възстановяване. Нулеви лихвени проценти, двете програми за вливане на ликвидност в САЩ, облекчаване на кредитирането, фискални стимули, ликвидни провизии за трилиони долари и спасяването на банки и финансови институции – всичко това вече е опитано. Сега обаче зайчетата свършиха.

Злощастното решение на Standard & Poor’s да понижи рейтинга на САЩ при силно нервни пазари и икономическа слабост увеличават риска от двойна рецесия и дори още по-големи фискални дефицити. Парадоксално, щатските облигации вероятно ще останат най-слабо засегнатото инвестиционно убежище в света – бягството от рисковите активи, колапсът на фондовите пазари и надвисналата рецесия по-скоро могат да понижат доходността по щатските ДЦК, отколкото обратното.

Както в еврозоната, така и във Великобритания фискалната политика води до забавяне на икономиката. Това се случва дори в САЩ. Администрацията на отделните щати, общините, а сега и федералното правителство ограничават разходите си. От друга страна нов кръг вливане на ликвидност е политически неприемлив.

Износът също няма да помогне. Всички развити икономики искат по-слаба валута, но не могат едновременно да постигнат това. Ескалирането на напрежението на пазарите може единствено да доведе до подновяване на валутните войни. Миналата седмица Япония и Швейцария се опитаха да понижат курсовете на йената и франка. Техният пример се очаква да бъде последван и от други страни.

Още по темата

Така че може ли да избегнем нова рецесия? Това вероятно ще се окаже просто невъзможно.

Най-доброто, което може да се направи за момента, е страни, които не са изгубили достъп до облигационните пазари – САЩ, Великобритания, Япония и Германия, да предоставят нови краткосрочни програми за стимулиране на икономиките си, като в същото време поемат ангажимент за затягане на фискалната дисциплина в средносрочен план.

Понижаването на американския рейтинг ще ускори процеса на фискална консолидация на страната, но САЩ трябва да се ориентират към сериозно понижаване на разходите в средносрочен план, а не към незабавно орязване на бюджета, което само би влошило перспективата за растеж.

Останалите централни банки на Запад също трябва да предприемат ново вливане на ликвидност, въпреки че ефектът от подобни програми ще бъде ограничен. Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва просто да спре да повишава основния лихвен процент, а да го понижи до нула и същевременно да предприеме мащабно изкупуване на правителствени облигации, за да не позволи Италия и Испания да изгубят достъп до облигационните пазари.

Ако това се случи, ще последва наистина сериозна криза, решаването на която ще изисква удвояване или утрояване на спасителните фондове или ще доведе до преструктурирането на дългове и разпадането на еврозоната.

За финал, тъй като това е криза на платежоспособността, контролираното преструктуриране на някои дългове трябва да започне още сега. Това означава преструктуриране на ипотеките на около половината от щатските домакинства, които не могат да ги обслужват, както и спасяването на изпитващи затруднения банки.

Разсрочване на матуритета на дълговете на Португалия, Ирландия, Италия и Испания по модела на договореното разсрочване на част от гръцкия дълг също трябва да бъде предприето, в случай че тези страни изгубят достъп до пазарите. Нова рецесия може и да не може да бъде предотвратена, но своевременните мерки могат да предотвратят нова депресия. Това трябва да е достатъчно мотивиращо за бързи и целенасочени действия.

Още икономически анализи в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо никой не споменава ,че за тази икономически кризи си има виновници и това са юдейските банкери и лихвари и най-вече сатанинската фамилия на родшилдови заграбили федералния резерв и техните печатари дето денонощно бълват някакви шарени хартийки без каквато и да е стойност,наречени долари с които си купуват политици по света и палят воини
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 147,няма да стане
150
3
 
5
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
С тази разлика, че библията и корана са религии. А Марксизмът е наука. Правиш ли разлика между религия и наука ? За една истина няма значение коя година е написана, тя си остава истина и след векове, защото борави с доказателства.
149
2
 
2
 
! Отговори
историка преди 12 години
до 141 Предлагам да не снижаваме разговора до нивото на клишета от времето на комунистическата пропаганда. Вярно поостарели са, позабравени от доста хора, но това са просто клишета, самите им автори много добре го знаят. Аз ще кажа само следното от няколко хиляди години пазара е основен спътник в човешкото развитие, именно за свободния такъв става дума, а не за плановия. Впрочем планов пазар, дори като термин е грешно да бъде ползван.
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще търсим бай Тошо ,ама.......тия западняшки надувки да му мислят ,ние сме свикнали сега да видим тия на запад от нас дето са свикнали на охолен живот как се кара с един хляб и кофичка кисело мляко,има една нашенска поговорка ,че кога паднеш от най-високо най- много боли
147
0
 
3
 
! Отговори
до 144 преди 12 години
Ами като не си си научил урока от първият път ще повтаряш годината. Това се отнася за целият ни народ.
146
4
 
1
 
! Отговори
за 125 преди 12 години
Я виж кога е писана любимата ти книга. Още малко и ще заприличаш на онез дето освен корана и библията друго не признават :)
145
3
 
1
 
! Отговори
Срок на годност преди 12 години
Тази концепция на Маркс не е ли малко с изтекъл срок ... за сега водят анархистите
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 139,да не съм бавнозагряващ, че да гледам *** филми по няколко пъти
143
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЛЕД ИНСЦИНИРОВКАТА НА 11 СЕПТЕМВРИ БУШ СЕ ИЗТЪПАНЧИ И ОБЯВИ ГОРДО ,ЧЕ ТОВА Е НАЧАЛОТО НА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА И ОБЯВИ НА СВЕУСЛУШАНИЕ НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД 10 ГОДИНИ ПО КЪСНО НОВИЯ ИМ СВЕТПОВЕН РЕД НА ЮДЕО-МАСОНЧЕТАТА ФАЛИРА И НАСЛЕДНИКА НА БУШ- ЧЕРНИЛКАТА ОБАМА ЩЕ ТРЯБВА ДА ОБЯВИ ФАЛИТ НА МАСОНСКИЯ ФЛАГМАН-САЩ...О ВРЕМЕНА,О НРАВИ КАКТО Е КАЗАЛ ПОЕТА .....
142
1
 
5
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
Няма ли други ***, че опря до на секретарката дупенцето?
141
0
 
7
 
! Отговори
до 138 преди 12 години
А реалността показва, че хаосът на капитализма води до кризи, които стават все по-често и са все по-силни. Милиардерите се увеличават след всяка криза, а бедните стават още по-бедни.
140
6
 
0
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Планова икономика...лелеееее и това ли ще е изхода от кризите? Пазара си функционира перфектно, но просто пазарната икономика се *** до голям степен, а и пазара няма нищо общо с кризите сега. Спекулата, лихварарството...с една дума алчността на много малко хора докараха нещата до тук. А пазара си е пазар там потреблението, търсенето и предлагането са си реални.
139
1
 
1
 
! Отговори
до 137 преди 12 години
И пак ще го гледаш. На там вървят нещата.
138
11
 
2
 
! Отговори
историка преди 12 години
до 132Елементарно погледнато е така, но реалността показва, че плановата икономика води до неадекватно развитие на стопанството в страните, които са я практикували. С други думи произвеждат се стоки, които поради ниско качество и еднотипност водят до дифицит и стагнация за елементарни неща, като ..дънки примерно, да не говорим за електроника, която сега е достъпна в огромни количества до българина, а в миналото черно- белия телевизор е бил постижение за всяко семейство, гледайки го поколения..
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Планова икономика е икономика, в която се прави план колко, какво, кога, къде и за кого да се произведе. Тоест икономика, при която всичко е кристално ясно. Докато при неплановата икономика, всичко е хаос и се молим на Господ да подреди нещата така, че всички да са добре. o-o-o този филм съм го гледал
136
0
 
2
 
! Отговори
историка преди 12 години
до 130За да има нова Световна война са необходими поне два лагера и противници, които имат някакво виждане, как и с какви средства ще я спечелят. Сега света е с един полюс, а втори дори няма ресурс да бъде създаден, война не мисля, че ще има, но следващите две- три десетилетия човечеството ще се развива в условия на чести и тежки икономически кризи, с цел пренареждане на глобалните икономически играчи: САЩ, ЕС, Бразилия?, Китай?..
135
7
 
6
 
! Отговори
ррр преди 12 години
Ква криза бееееее? Карам си поршето и праскам секретарката в дупенцето. А някой да дойде да ме убеди че е криза.
134
0
 
6
 
! Отговори
келеша преди 12 години
България е изгряващата нова суперсила!! Кой друг?!
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сладури! Носете си новите дрехи, защото оня с косата иде:)) Човека е нищожество и като такова ще се затрие от лакомия!