Дълговите кризи ще се отразят и на България

Може да има ефект върху цени на суровините или затягане на финансовия сектор
Обновена: 6 авг 2011 17:03 | 6 авг 2011 17:00,
147
Дълговите кризи ще се отразят и на България
Снимка: Reuters

Дълговите кризи в САЩ и Европа ще се отразят негативно и на българската икономика, заяви поред БНР икономическият анализатор Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по повод новината за понижението на кредитния рейтинг на САЩ.

"Можем да очакваме, че това намаляване на рейтинга на САЩ ще се отрази неблагоприятно върху българската икономика, тъй като това ще доведе до по-голяма нестабилност на международните пазари, оттам и за финансирането, за компаниите и за потреблението", твърди Стефанов.

"Тоест тази допълнителна нестабилност, която вече съществува в Европа, покрай Гърция, със САЩ вече много сериозна икономика и неизвестността какво ще се случи, вече може да доведе до много по-сериозна несигурност в българската икономика и съответно забавяне отново на потреблението, инвестициите, които тъкмо бяха започнали да се съживяват", заяви още Стефанов.

Икономистът Лъчезар Богданов от неправителствената организация Industry Watch коментира, че българският бизнес трябва да следи все по-активно какво се случва на глобалните пазари. "Със сигурност това, което може да ни чака, е или по-висока инфлация в глобален мащаб, тоест по-високи цени на суровини, на енергия, на материали, или затягане допълнително във финансовия сектор.

Една нова рецесия би означавала ново свиване на кредитирането, вдигане на лихвите, или за съжаление комбинация от двете, каквото се е случвало в историята. Така че, макар българският бизнес и българският финансов сектор да е относително здрав и незасегнат от тези дългови кризи, косвено чрез евентуално свиване или стагниране на икономиката в Еврозоната и в САЩ, безспорно ще понесе негативен ефект", подчертава Богданов.
 

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки дълг се състои от лихва и главница. За да се намали задлъжняластта, най-резонно е да се намалят лихвите. А по-ниските лихви, са добре дошли, за нашата икономика. Какви глупости дрънкат, двамата от статията, като спестяванията у нас, са повече, от отпуснатите кредити!
140
1
 
5
 
! Отговори
до 142 преди 12 години
какъв каиш си опъвал,бе,я погледни че българите живеят шапка на тояга,имат си жилища,коли,спестени пари,не са за мислене те,това,че мрънкат и са алчни и никога не им стига това което имат си е съвсем отделен въпрос,но бедни не са
139
1
 
8
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Очевидно е, че ролята и значението на САЩ в света вече намаляват и ще намаляват още.САЩ имат най-големият ВЪНШЕН ДЪЛГ, като общ размер в целият свят. Голяма част от парите ги дължат на Китай. Как ли? Ами когато американското правителство напечата ДЦК, някой ги купува, интересно е че неприятностите на Строс-Кан са започнали един месец след като той е казал че "вашингтонският консенсус се е изчерпал". Преведено на човешки, той е казал че доларът вече не може да играе роля на световна валута. Доларът няма покритие и е просто една хартийка. САЩ са *** в световната икономика, рече Путин, Чавес нарече САЩ *** за световната икономика също, Интересно,а сега и Китай го казва, (звучи като заговор петрола вече да не се продава с Долари). Това би обезценило долара до цена близка на хартията т.е. едно кило долари=едно кило хартия. Да се молим САЩ да не пуснат HAARP в действие срешу Китайците, че войната, която ще запалят тоя път, ще бъде страшна. Ако се сещате, че класния ръководител на Гърците са САЩ - гледат от тях, плюскат, пият и слушат бузуки, а другите ги кредитират. Ако има по-нагли от Гърците правят стачки да не бачкат да плащат. Докато САЩ....... тези имат и военна сила и по скоро ще направят голяма война вместо да платят. САЩ никога няма да платят дълговете си защото не искат, а и да искат не могат! Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците. Америка отдавна не произвежда, а воюва за да крепи долара като световна валута. Единственият изход е САЩ да фалира и света да започне на чисто. Ако оцелее. . .
138
1
 
8
 
! Отговори
молекулката преди 12 години
Най лесно се лови риба в мътна вода .За едни криза за други нова риза.
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
докато европата и щатите плющаха мазно ,ние опъвахме каиша .сега като преядоха пак ние да им плащаме сметката ,ама дудук
136
0
 
8
 
! Отговори
до №140 преди 12 години
Как може да има толкова изостанали в умственото си развитие българи в 21-ви Век...?????Просто...нямам думи!
135
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само Бойко ще спаси България от комуни и евреи.
134
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата каза че стандарт и ПаУарс щели да ни вдигнат кредитният рейтинг до края на годината.Банкянският селянин каза:Стандарт и Пауарс...............о-ле-леееее
133
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леко, леко и ние ще ви настигнем,ще ви *** без грам да мигнем.Ще го направим така, че да се срамувате,
132
1
 
1
 
! Отговори
Станка Станишева преди 12 години
Криза е нямало, няма и няма и да има. Ако е нямало криза, няма и няма да има значи няма да ни се отрази нищо....
131
2
 
10
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
Един *** въпрос:Защо комуноидите, които толкова много били направили, се срутиха като идеологие и практика, махнаха Бай Тошо и се завъртяха чевръсто на 180 гр.?Ако ти прави впечатление , драги, днес комунистите на се марксист9ленинци, са са чисти ренегати и защитници на капитализма!Защо?
130
13
 
25
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
Извинявай, а кой построи Козлодуй и кой щеше да построи, и Белене??? Точно тези по които плюеш, КОМУНИСТИТЕ, дето все ги плюеме - градяха, всички учеха (ходеха по *** къщи от училищата), здравеопазване, всичко беше по-добре! Сега мреме като скотове, само лъжците просперират! Само да кажа, че аз не съм комунист, но хората които се занимават с демокрация у нас, нямат ни най-малка представа какво означава тази дума! Затова малкото истински хора, които останаха в "милата" ни родина, СТРАДАТ!
129
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Боко-тиквата и пингвин да пръдне на Южният полюс пак ще му се отрази.Той горкият е толкова залюхав че ........спасение няма.
128
0
 
1
 
! Отговори
до 131 преди 12 години
Извинявай приятел, ама кой е тоя !?Да не би да е Чаушеску ?
127
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние сме в "Цикъла на Чаушевско " , цикъла на дългосрочната мизерия.
126
0
 
3
 
! Отговори
E-ni7i преди 12 години
NAPRAVETE 7ENITE V SUOTNOSHENIE KUM ZAPLATITE V GERMANIYA (NAPRIMER) AND DONT FUCKIN WORRY;ZA KRIZATA V AMERIKA,,,PUNDIOV7I,,,
125
3
 
4
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
как да го обясниш на тъпия български народ!!!!!!
124
5
 
9
 
! Отговори
gtf преди 12 години
Точно за тва ни трябва и да сме независими енергийно т.е. АЕЦ ако може не само един. Ама как да го обясниш тва на тъпо ***
123
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е сега му времето да Излезем от Валутния Борд. Света ще се спука да печати пари а а лева е вързан за хартийки.
122
11
 
2
 
! Отговори
Кутев до 121 преди 12 години
Току що се нахраних!А ти можеш да поблъскаш яйцата, плебей!Сега ще ударя няколко ракии ....Не мисли, че се ***...м...Мдаааааааааааа