Гръцкият парламент одобри строгите икономии на първо четене

Депутатите ще гласуват утре още веднъж законопроекта
Обновена: 19 окт 2011 22:14 | 19 окт 2011 22:12,
30
Гръцкият парламент одобри строгите икономии на първо четене
Снимка: Reuters

Гръцкият парламент одобри тази вечер на първо четене законопроекта за строги икономии, предвиждащ намаляване на заплатите и повишаване на данъците.

Мерките са условие да за отпускането на следващия транш по спасителния план, за да може Гърция да избегне банкрут, съобщи Ройтерс.

Всички 154 депутати от управляващата партия Общогръцко социалистическо движение (ПАСОК) гласуваха в подкрепа на закона.

Стотици хиляди гърци излязоха днес по улиците в знак на протест срещу мерките. Страната е парализирана от 48-часова обща стачка, организирана от двата най-големи синдиката.

Новият проектозакон предвижда замразяване на колективните трудови договори и увеличение на данъците.
Освен това 30 000 държавни служители до края на годината ще преминат в т. нар. "трудов  резерв", където ще получават 60% от заплатите си.
Предвижда се също единна схема за заплати в държавния сектор, която ще премахне бонусите и надбавките.

За да се превърне в закон, проектът трябва да бъде одобрен
на второ четене утре.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
4 4 4 преди 12 години
ОТПУСКАИТЕ ОТПУСКАИТЕ,ГАДНИТЕ БАНКЕРИ ОТПУСКАТ ЧЕ АКО ИМ СЕ СРИНЕ СИСТЕМАТА ГРАДЯЩА СВЕТЪТ ОКОЛО БАНКИТЕ И ШЕПАТА СПЕКОЛАНТИ ЩЕ ОСТАНАТ С ПРЪСТ В ***.НЯМА ДА ИМАТ ВЛИЯНИЕ НЯМА ДА СТРУВАТ ПУКНАТА ПАРА ПАРИТЕ ИМ И ЩЕ СТАНАТ ЕДНИ ПАРЦАЛИВИ *** С ИЗТЪНЧЕНИ ОБНОСКИ И ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ.ДОЛУ БАНКИТ,ЛИХВИТЕ И СИСТЕМАТА ЗА ПОГУБВАНЕ НА ЧОВЕКА КАТО ИНДИВИД.БРАВО НА ГЪРЦИТЕ ТРЯБВА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ.СИСТЕМАТА НЕ РАБОТИ ЗА МАСИТЕ А ЗА ЕДИН КРЪГ ХОРА ДЕТО СЕ МИСЛЯТ ЗА БОГОВЕ.СМЪРТ ,ОГЪН,ВОДА
27
0
 
1
 
! Отговори
Dmode преди 12 години
Ако Гърция фалира, ще се случи това, което стана по Луканово време - ще им отрежат държавните заплати и пенсии, защото няма да има пари за плащането им.Частния сектор едва ли ще бъде засегнат, включително банките. А ти неуки господине прочети Закона за кредитните институции според който всички влогове до 100000 евро, независимо в каква банка - гръцка, френска... са гарантирани от Фонда за гарантиране на вземанията.
26
1
 
0
 
! Отговори
БАНКЕР преди 12 години
АКО ГЪРЦИЯ ФАЛИРА,КОЕТО Е ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО.ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КОИТО ИМАТ ПАРИВ ГРЪЦКИТЕ БАНКИ:ЕМПОРИКИ,АЛФА,ПИРЕОС,ПОЩЕНСКА,ОББ И ДР.ЩЕ ДУХАТ СУПАТА.ТОЗИ ФИЛМ ВЕЧЕ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ И ЩЕ ГО ГЛЕДАМЕ ОТНОВО ВЪПРЕКИ НЯКОИ ПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ ,ЧЕ ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО.
25
0
 
1
 
! Отговори
iva преди 12 години
ako napraviat pensiite na garcite pod 200 evro ti ste jivee6 li dobre v bg????tolko tapotia samo pri ovcete naistina!taia zloba ste vi ubie pove4eto v bg!!!
24
2
 
7
 
! Отговори
юнака преди 12 години
ало Брюксел моля направете им пенсиите и заплатите под 200 евро,тия гърци да отиват да си брусят маслините а не да чакат българи и албанци да им берат за 20 евро надница
23
4
 
13
 
! Отговори
ан преди 12 години
В МУТРЕСТАНИЯ ОТ 89 ГОДИНА ЖИВУРКАМЕ НА ФОТО СИНТЕЗА. И ВЕЧЕ НА МНОГО ХОРА НЕ ИМ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ НЯМАТ ПАРИ ДА СИ НАХРАНЯТ СЕМЕЙСТВАТА И ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ НА МОНОПОЛИСТИТЕ. КОИТО МОНОПОЛИСТИ НИ ГИ ДОКАРА ТРОЙНАТА ЛАМЯ. НО В ГЪРЦИЯ ХОРАТА НЕ СА КАТО В МУТРЕСТАНИЯ. ЩЕ СЕ БОРЯТ С НОКТИ И ЗЪБИ ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ДОСТОЙНСТВОТО СИ КАТО НАРОД. ТАМ ЖИВЕЕ НАРОД. НЕ ЖИВЕЯТ ОВЦЕ И КУЧЕТА ЗА КАКВИТО НИ ИМА ЕДИН СЕЛСКИ ТАРИКАТ.
22
8
 
8
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Гърците могат да си протестират колкото си искат, но пак им го набутаха. Така е щом десетки години си мързелувал и си живщл на гърба на ЕС сега ще плащаш. Един швейцарски анализатор очаква че стандарта на живот в Гърция много ще се доближи до този в България. Хубавото е че няма да сме сами в блатото и гърците в скоро време ще ни правят компания.
21
6
 
22
 
! Отговори
ГОЛЯМА ИСТИНА!!! преди 12 години
добавен от: Фактите преди 12 часа След намаляването на пенсиите и заплатите в държавния им сектор нещата изглеждата така: - минимална пенсия в Гърция 620 EUR - минимална работна заплата 1120 EUR При тези "ужасни" според гърците условия сравнението показва следното: - минимална пенсия в България 75 EUR - минимална работна заплата 135 EUR Как ли да наречем условията в България? ДЯНКОВА ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА!!!
20
3
 
7
 
! Отговори
13 преди 12 години
Ако им отпуснат заема,ЕС са БАЛЪЦИ!!!Нека фалират, така и в други държави ще разберат, че не можеш да харчиш повече от това КОЕТО ИМАШ!!!
19
2
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Минималната БРУТНА работна заплата в Гърция официално е 740 euro! От къде ги взе тези 1 120 euro не ми ясно? По скоро в момента средната НЕТНА работна заплата е в рамките на 1 100-1 200 euro.
18
2
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 12 години
С изключение на узо, маслини, зехтин и някои морски дарове и риби цените в Гърция са двойни на тези в България - за това и доста гърци идват в България за да пазаруват и даже да зареждат на български бензиностанции! Това което си написал е една голяма лъжа и заблуда.
17
5
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
NAEM NA 100 KM APARTAMENT E 550 EVRO,4IFT BOTY6I-85 E.,KILO MESO(PILE)4,5 EVRO,KILO SIRENE-8 EVROОсвен наемите, другите неща и тук са на такива цени, дори има неща които там са по-евтини. Като цяло, ако сравним всички цени ще се окаже, че средните харчове на месец са еднакви. Но разлика в заплатата има.
16
0
 
11
 
! Отговори
justpas преди 12 години
добавен от: do онбашията преди 1 ча------------------------- Не ги подценявай гърците...Другата седмица ще видим какво постигнаха - 60 или 80% опрощаване на дълга.Ама ние нали живеем добре,всичко ни е цветя и рози,затова си траем и не протестираме... -----------------------------Е това е истината! На гърците според потребностите , от германците според възможностите
15
2
 
11
 
! Отговори
do онбашията преди 12 години
Не ги подценявай гърците...Другата седмица ще видим какво постигнаха - 60 или 80% опрощаване на дълга.Ама ние нали живеем добре,всичко ни е цветя и рози,затова си траем и не протестираме...
14
7
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
видяхте ли бе олигофренчета праволюбиви че протестите не помагат? протестите са точно като тръшкане на разглезено сополанче пред родителите му - може да ги убеди за нещо маловажно, например шоколадче, но за сериозни неща не върши работа. или скачаш според тоягата без да мрънкаш и хленчиш, или я хващаш в твоите ръце, протестите са путкинщина.
13
4
 
3
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
До АхмеД: ал ***, ал ***!
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те гърците ще се оправят ,ама ние
11
5
 
13
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
до 6Имаш типичното остаряло мислене на човек който пропагандата на миналия век му е промила мозъка.Какво са гърците повече от нас?Само това ,че са свободен народ който протестира не е ли достатъчно?Ако трябва да поставим мащабите на икономиките нашия външен дълг е не по-малко непосилен от техния. Нашата пенсионна и здравна система е фалирала от 20г. И отрицателния прираст не вещае добро бъдеще. Хайде сега радвай се ,че на гърците им гори плевнята а ние сме си подпалили къща ...
10
1
 
2
 
! Отговори
PAM преди 12 години
AHMET ZATOVA LI BALGARITE VSE SI PLA6TAT?!VE4E 22 GODINI?!ZA6TOTO E MNOGO RABOTLIV NAROD!
9
5
 
21
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
къде останаха комунистите дето призоваваха на стачки.какво стана гърците стачкуват но спечелиха ли от стачката....колкото повече стачкуват толкова повече ще им влиза.трябва да се работи .на тоя свят всяко ядене се плаща