Българските и румънските роми всяват смут във Франция

Това се случва преди общинските избори догодина
Обновена: 25 сеп 2013 14:10 | 25 сеп 2013 08:47, Елка Василева
54
Българските и румънските роми всяват смут във Франция
Франция редовно организира евакуацията на роми към родните им страни. Снимка: архив, Reuters

Френският вътрешен министър Манюел Валс породи полемика с изказването си за българските и румънските роми, направено вчера. Темата е водеща за всички френски издания.

Сблъскал се с истински взрив на престъпността, френският вътрешен министър умножи операциите по разтурване на ромски лагери. Сега той демонстрира и своя "неръждаем" прагматизъм, като заби гвоздея още по-надълбоко във връзка с болезнения ромски въпрос, посочва френския в. "Фигаро" по повод мнението на Валс, че ромите са орисани да се върнат в родината си.

Министърът де факто подчерта колко илюзорно е да се смята, че ромите ще могат да се интегрират във Франция, изтъквайки, че малцина са ромите, които всъщност искат да се интегрират. Това мнение разбуни духовете на сдруженията за защита на правата на ромите, но то не е ново, а е същото почти дума по дума като интервюто на Валс за "Фигаро" от 15 март, в което той заяви, че ромите не искат да се интегрират във Франция поради културни причини и защото са в ръцете на мрежи, занимаващи се с проституция и просия.

Още по темата

Изданието цитира и някои данни на вътрешното министерство, според които броят на обвинените румънски роми за различни престъпления само в Париж е скочил от 1323 на 8245 от 2008 г. до 2011 г., тоест става дума за 524-процентен взрив само за четири години. Миналата година имаше незначителен спад от 8 процента в тази насока, но все пак 7576 румънски роми са били обвинени за кражби, обири или агресивна просия в Париж, сочат още данните, цитирани от френския вестник.

Вестникът припомня, че само в района на Сен-Сен Дени ромите живеят в 55 лагера, като броят им е бил сведен от 8000 на 3000 за по-малко от една година. Франция редовно организира евакуацията на роми към родните им страни. Миналата година в родината им са били върнати близо 37 000 румънски и български роми, които са пребивавали незаконно в страната.

Изданието посочва, че ромската престъпност разяжда спокойствието на обикновените французи. Като крещящ пример в тази насока са изтъкнати джебчиите в Лувъра, станали причина за историческа стачка на охранителите миналия април.

Думите на Валс за ромите обаче разделиха социалистите, посочва вестникът в друга статия и припомня, че изказването на Валс е направено в навечерието на местни избори във Франция.

Темата за ромите кара френският всекидневник да припомни, че от 1 януари догодина отпадат ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци. По този повод изданието прави анкета сред читателите си дали искат да се отложи свободното движение на българите и румънците в Шенгенската зона. Досега резултатите от допитването сочат, че болшинството от французите /над 91 процента/ са за отлагане, а против са едва над 8 процента.

Манюел Валс внесе смут в редиците на френските социалисти, отричайки желанието на ромите да се интегрират във Франция, посочва френският в. "Депеш". Той припомня, че темата за ромите се раздува все повече с приближаването на общинските избори във Франция, насрочени през март догодина.

Гаф, провокация или тънки сметки се крият зад изказването на Валс, всяло смут и раздор в редиците на френските социалисти, пита френският в. "Нувел репюблик". На страницата си в интернет телевизионният канал "Франс 3" припомня, че в последните няколко години десетки ромски лагери бяха разрушени почти навсякъде на френска територия, а френското правителство отпуска по 100 евро на ромско дете и по 300 евро на ромски възрастен, за да се приберат доброволно в родината си. Това са все решения, белязани от провал, защото ромите започват да обмислят завръщането си във Франция едва-що върнали се по родните си места, посочва медията.

Според френския в. "Монд" темата за ромите е всъщност вербално наддаване и излагане на клишета в навечерието на общинските избори.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
8
 
! Отговори
хайл преди 10 години
Палете пещите в Треблинка.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А з обаче се чудя защо след като Франция е залята от стотици хиляди араби,турци и секва ***, *** която запали предградията на Париж и другите градове,*** която дои социалната система на страната като швейцарска крава,те големите европейци не казват нищо.Не господа франсета,тези хора са европейски граждани и имат права повече от алжирците и мароканците.Ще ги приемате,защото те много харесват вашата социална система.
47
0
 
14
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
Какво значи " да се върнат в родината си". *** няма родина. Те са там, където имат интерес или неангажиран с нищо живот на гърба на местната система. С една дума - КЪРЛЕЖИ!!! Стойте във Франция, а към останалите в България - не се бавете, заминавайте! В България скоро парите за социални помощи ще свършат!
46
11
 
3
 
! Отговори
Деси преди 10 години
*** са кухи такива са им гените и са много омешани с българите ,така че *** и българки са еднакво *** и миризливи.
45
1
 
18
 
! Отговори
Майка Индия преди 10 години
Елате си дома - чеда мои кирливи...Майка Индия плаче за вас...Стига сте се скитали волни душици, майка ви чака....:)
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да им платят пътните разходи до новообразувалият се остров там ще си направят държава и .......
43
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема е, че ромите всяват навсякъде смут - не само във Франция. Другият проблем е, че целият ЕС си ги прехвърля като горещ картоф, а на нас само ни пилят на главата "да сме ги интегрирали". Самите те не могат да ги интегрират, дето са по-богати и развити от нас, как очакват една бедна и корумпирана до дупка страна да ги интегрира? Вижте със сирийците само какво ще стане - поредните ***, които ще трябва да висят на наш гръб. Защо само ние ги приемаме? Отговорете си на тоя въпрос.
42
3
 
30
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Български ***, румънски ***, все тая. ЕС да си ги интегрира. Те са специалистите по интеграцията на престъпници и толерастията към хомосексуалисти и педофили. Ние тук на Балканския полуостров, не ги разбираме тия неща.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вижте клипчето в него е казано точно какво да се направи
40
0
 
3
 
! Отговори
к. станев - ст.з. преди 10 години
youtube/watch?v=kYnV3fcYZ3g&feature=share
39
0
 
8
 
! Отговори
майтап бе,Уили преди 10 години
до 38 Казва се катапултират, ха, ха ,ха. Ай, остави журналистчетата на споко и пийни една биричка на рахат.
38
2
 
18
 
! Отговори
жоро преди 10 години
*** политиците, щом не осъзнават .че това е най големия проблем на европа, цяла една паразитираща етническа група ,множаща се ,като *** и живеещи от престъпления
37
1
 
31
 
! Отговори
Мери 21 преди 10 години
Защо всички европейци се надпреварват да обясняват как се интегрират роми и как българи и румънци са некадърни да се справит с този ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ?Е, като те могат и знаят, да си ги прибират и интегрират колкото си искат,а когато им се получат нещата да ни ги "върнат" ,готови,интегрирани!
36
0
 
34
 
! Отговори
Фифи преди 10 години
Не ги харесвам, просто като ги видя ииии много ми е тъжно да го призная, но искам да има "един тип" дето да ни отърве от тях. Те наистина не искат да се интегрират! Те са ужасни, мръсни, противни, глупави, крадливи и мързеливи! Онзи ден опашката в един техно маркет беше само от тях, заради декодерите! Мрънкат, че бедни, неоправдани и т.н., ама с телевизори! УЖАСНИ СА, НЕ ГИ ИСКАМ...това прави ли ме лош човек?
35
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отправяме обръщение към ЕС, че ако не ги приемат до 10 дни, ще използваме химическо оръжие срещу ***. Да се надяваме, че ще ни повярват и ще ги приемат до последния ром като бежанци...
34
1
 
40
 
! Отговори
of преди 10 години
Лицемерие по европейски...
33
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ги връщат в Индия, като толкова искат да си ги връщат в държавата, тия *** да не са дошли у нас от космоса...
32
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аааа това са европейци същите като нас, хайде да си ги взимате и да си ги интегрирате, не тук да им слугуваме ние...
31
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ама какво се оплаквате бе господа жабари? я почакайте да ви нарежат айфеловата кула за скрап, да си изперат килима в сена и да запалят огън пред версай. нищо, ама нищо не сте видели още!
30
0
 
1
 
! Отговори
Самотният Рейнджър преди 10 години
vbox7/play:0db3c6f90b