"Експрес": Неонацисти искат да "прочистят" България

Френският вестник за учредяването на Националистическата партия на България
Обновена: 20 ное 2013 22:58 | 20 ное 2013 22:10, Елка Василева
114
"Експрес": Неонацисти искат да "прочистят" България
Симеон Костадинов, един от лидерите на Националистическата партия на България. Снимка: архив, Булфото

От лятото България е изправена пред прилив на търсещи убежище. Новата Националистическата партия на България /НПБ/, която обедини разочарованите от традиционната крайна десница, възникна на фона на скок в престъпленията с расистки мотиви, пише Александър Леви в кореспонденция във вестник "Експрес".

Нито един журналист не бе допуснат на основаването на Националистическата партия на България на 9 ноември. Тя обединява най-разочарованите и най-разпалените крайнодесни ултранационалисти. Медиите щяха да "изкривят реалността", заявяват представители на партията, които крият лицата си.

Още по темата
Много публични личности опитаха да попречат на създаването на тази формация, която според тях проповядва расова омраза. 112 такива личности - колкото е номерът на спешния телефон в ЕС, се подписаха под отворено писмо до прокуратурата. Случаят наистина е спешен, обяснява Десислава Симеонова, заместник-председател
на Българския хелзинкски комитет. "Става дума за открито неонацистка групировка", цитира "Експрес" писмото на 112-те.

Новата политическа формация беше наречена "българската Златна зора" по подобие на гръцката ксенофобска партия.

Правозащитници смятат, че създаването й е пряко свързано със зачестилите расистки нападения и с банализирането на речта на омразата на българската политическа сцена.

На въпрос на "Експрес" за писмото на 112-те, главният прокурор Сотир Цацаров отвърна, че и той би го подписал "като гражданин", но като първи магистрат на България няма прерогативи да попречи засега на регистрацията на НПБ като политическа партия.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако е вярно твърдението, че Саудитска Арабия е "дала пътя" на 300 000 сирийци, то коя саудитска неонацистка партия е виновна? Щом ислямските държави не ги искат, то ние по правоверни ли ще сме от папата? Целта е ислямизацията на Европа, а всеки , който се противопостави е враг... но на кого? На този, който цели ислямизацията с оглед отслабване чрез вътрешни противоречия и проблеми на християнските държави!!! Така че, без примитивни манипулации! Щом си патриот, си враг на "новия ред".
75
1
 
9
 
! Отговори
Христо (Муамет) преди 10 години
А БАКАЛЪМ!
74
2
 
27
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Все пак не забравяйте, че Хитлер създаде едно немско икономическо чудо. Спря инфлацията, унищожи безработицата, засили производството. Вдигна Германия на крака. Беше на крачка да открие пръв атомна бомба (и тогава гуд бай хамерика, гид бай сесесере). След войната САЩ и СССР си поделят германските ракетни специалисти, и в резултат са първите държави изпратили хора в космоса.
73
14
 
7
 
! Отговори
историк преди 10 години
Aнонимен, не знaеш ли, че СAЩ и Европa сa стрaтегически съюзници от десетилетия. Мнението ти противоречи нa реaлносттa, но може би товa не те интересувa? Противниците нa Европa сa други, Китaй, Русия, С. Корея, посткомунистическите aрaбски режими...Противопостaвянето тaм е и нa културно, не сaмо политическо ниво!
72
14
 
5
 
! Отговори
историк преди 10 години
Увaжaемия политолог се е уплел, кaто пиле в кълчищa. Извинявaйте, но кaк тaкa се ислямизирa континент, който вече е и все по центрaлизирaщa се държaвa ( ЕС), нaселявaн от около 500 милионa европейци? Aко дaдете рaзумни, a не детинско обяснение ще ви повярвaм. В противен случaй, просто не пишете мaлоумия! " Дирижирaни" aрaбски революции, " просперирaщa Сирия", товa е безумие.
71
3
 
25
 
! Отговори
внимание преди 10 години
По форумите се появяват разни антибългари, които разводняват темите/противопоставят София на Провинция,Шопи на Тракийци...../ не им отговаряйте, просто ги игнорирайте.
70
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте, политиката на Израел е ясна, тя няма да търпи силни и проспериращи държави около себе си. САЩ правят същото, затова и потоците от араби и *** се насочват към Европа. След 10 години ЕС няма да съществува, ще има малки ислямски джамахирии и САЩ ще властват необезпокоявани над Вселената!)
69
4
 
34
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Продължение: Същото се наблюдава и сега с гражданската война в Сирия. Голяма маса радикални мюсулмани, вместо да бягат в богатите арабски държави от Персийския залив, се насочват организирано, с помощта на турските власти, към границите на Гърция и България. Ярко доказателство на посочената от мен в началот хипотеза за ислямизацията на Европа.
68
2
 
25
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Въпросът не се свежда до неонацизъм и ксенофобия. Очевадно е, че се цели ислямизация на Европа и ще се обоснова. Това започна с така наречените "демократични" революции в страните от северна Африка - Тунис, Либия, Египет, сега и Сирия, където на власт дойдоха в първите три държави мюсулманските братя. Разрушиха проспериращи държави, създадоха хаос и подтикнаха целенасочено големи маси от радикални ислямисти да емигрират в страните от Европа /Италия, Малта, Испания и др./
67
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Novata neonaciska partiq se naricha , Belite *** ! Tova sa porednite lumpeni na krasivata ni Darjava ! Do koga shte ni dosajdat plateni Studenti ,plateni pensioneri , i novi prodajni partii !
66
3
 
14
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Отделяна на София .... Боже , Боже с какво се занимава *** , абе ей *** идиотизирани , ВЗИМАТ НИ ЦЯЛА ТРАКИЯ докато се карате кой къде се го *** бе , как може да сте толкова прости бе !
65
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемите на държавата НЕ ИДВАТ от София!.. А от сбърканата ни комунистическа политика на централизиране, където всичко се набутва в един задъхващ се град, докато се пръсне по шевовете. И в интерес на истината, вече съм убеден, че ниската раждаемост е точно следствие на тази политика - няма как да държиш останалите 5 милиона българи без работа и препитание и само селските тарикати да си уреждат родата в някоя панелка из кварталите. Така държава не се поддържа! *** управляващи!
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
апропо, 'отделяне на софия' - нещо по-глупаво не бях чел! и ограждане с телена ограда и визи, за да напуснеш софия, така ли? и какво правим? източен берлин, където сърбите ще ни пускат храна със самолети ли, а за преминаването на оградата ще се стреля на месо? има много по-просто решение - да се преместят 90% от министерствата и институциите и централите на банките равномерно във всички градове. така ще има въздух за всички, и няма да се налага цели семейства да се нанасят в един град.
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aпропо, при условие, че София се отдели от Бг., но провинциaлните " политици" си зaминaт по " родните им местa", то столицaтa нaистинa би стaнaлa много по- добро място зa живеене!
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 61Такъв проект е важното да се задейства и с общи усилия(дискусии и предложения) да се изкове гръбнака на нещо стабилно и устойчиво. Не казвам, че ще стане за 2-3 години, но иначе потъваме бавно и сигурно. Ако се създаде нетърпимост у хората срещу това да виждат българи да се изправят срещу българи, нещата ще тръгнат и ще имаме курс. Не оставяите неБълагари да ни насъскват едни срещу други. Не им бъдете маши.
61
17
 
10
 
! Отговори
Неонацистки партии преди 10 години
Такива Неонацистки партии в Чужбина се финансират от просттуция, наркотици и нелегален хазатр , ката че ДАНС да си свърши работата
60
1
 
4
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
До Анонимен-68- ще рече,че пловдивчани по-често ще излизат от страната.....(((((((((
59
2
 
11
 
! Отговори
нова Партия преди 10 години
Журналистката *** Василева вместо да коментира френския вестник , какво бил казал , да отиде и да направи интервю с тази нова Партия , какви са им исканията , а може би се създава партия умишленно , с някаква цел
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 67Интересно " мнение", можете ли дa го aргументирaте, или и товa сa " опорни точки"?! Дa предположим, че Пловдив сегa е столицa, кaкво ще промени товa?
57
12
 
8
 
! Отговори
столица на България преди 10 години
Всички Проблеми в Държавата идват от София , става въпрос за столицата , предлагаме София да се отдели от България , тогава България ще стане добро место за живеене , Пловдив е подходяща за столица на България