"Експрес": Неонацисти искат да "прочистят" България

Френският вестник за учредяването на Националистическата партия на България
Обновена: 20 ное 2013 22:58 | 20 ное 2013 22:10, Елка Василева
114
"Експрес": Неонацисти искат да "прочистят" България
Симеон Костадинов, един от лидерите на Националистическата партия на България. Снимка: архив, Булфото

От лятото България е изправена пред прилив на търсещи убежище. Новата Националистическата партия на България /НПБ/, която обедини разочарованите от традиционната крайна десница, възникна на фона на скок в престъпленията с расистки мотиви, пише Александър Леви в кореспонденция във вестник "Експрес".

Нито един журналист не бе допуснат на основаването на Националистическата партия на България на 9 ноември. Тя обединява най-разочарованите и най-разпалените крайнодесни ултранационалисти. Медиите щяха да "изкривят реалността", заявяват представители на партията, които крият лицата си.

Още по темата
Много публични личности опитаха да попречат на създаването на тази формация, която според тях проповядва расова омраза. 112 такива личности - колкото е номерът на спешния телефон в ЕС, се подписаха под отворено писмо до прокуратурата. Случаят наистина е спешен, обяснява Десислава Симеонова, заместник-председател
на Българския хелзинкски комитет. "Става дума за открито неонацистка групировка", цитира "Експрес" писмото на 112-те.

Новата политическа формация беше наречена "българската Златна зора" по подобие на гръцката ксенофобска партия.

Правозащитници смятат, че създаването й е пряко свързано със зачестилите расистки нападения и с банализирането на речта на омразата на българската политическа сцена.

На въпрос на "Експрес" за писмото на 112-те, главният прокурор Сотир Цацаров отвърна, че и той би го подписал "като гражданин", но като първи магистрат на България няма прерогативи да попречи засега на регистрацията на НПБ като политическа партия.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
39
 
! Отговори
бай Генчо преди 10 години
Защо когато се говори за ксенофобия, расизъм в тази държава винаги се гледат и сочат с пръст българите?Защо не се говори за т.нар. обратна дискриминация?В много населени места с преобладаващо турско население, българите са подложени на страшна дискриминация и им викат ,,***" като за добро утро. *** дума ,,дас" означава едномременно и българин и роб!И т.н и т.н. Защо не се говори за *** ксенофобия, която е много по-всеобхватна от българската?Докога ще се толерира и турската ксеноф
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колаборационистите от Франция да не зеят много! ***! През Втора световна война те подкрепят невероятно силно фашистка Германия, а накрая се измъкват по тънката лайсна като окупирани.Капчица съпротива не са оказали! Ела Вълчо, изяж ме! Другите държави поне са се борили!А защо франсето не се е борило? Защото споделя същите идеи, но изкривени защото франсетата са възпитани в лицемерие!
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до гурбетчияВсякa полит.,или икономическa системa моделирa човешкото поведение! В този смисъл, живеейки в ненормaлно общество и обикновения човечец нямa кaк дa живее според морaлните норми. Стрaшното е, когaто спрем дa зaбелязвaме тези белези нa тежко зaболявaне. Бългaрия е в този стaдий, поне според мен.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Trudno shte bade,,,DPS naliva pari v ATAKA... Peevski naliva pari v Barekov, trudno e za novite partii ako njmat finansi.
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори мършата е нужна на природата. Хранителната верига трябва да се затваря правилно.Трябва да си ги има всякакви - и златни зори и *** които да чистят кофите (щото тия от нео-нацистките организации и политици в скъпи костюми едва ли ще го направят).Дори бежанци трябва да има. Но по-малко! Ако продължим да обясняваме нещата по аналогия с природни закони, значи "нарушен е баланса".Пуснахте прекалено много бежанци! И ги концентрирахте на едни и същи места. Трябва по 3-4 човека в град.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 60Всъщност сте прaв, но мисля, че времето зa подобни действия отминa! Зaщо ли? Aми сегaшното полит. стaтукво нямa дa позволи създaвaнето и функционирaнето нa пaртия, извън тяхнaтa опекa! От къде ще се вземaт пaри зa структури? Кой ще е лидерa? Чули ли сте зa инфилтрирaне нa кaдри? И още много въпроси, които прaвят подобен проект невъзможен.
50
16
 
7
 
! Отговори
с преди 10 години
Въпросните "националисти" са шайка безмозъчни негодни за нищо друго освен бой глупци. Тея обществени врагове не обичат България, а просто мразят всички други. Не са родолюбци, а вечно афектирани и мразещи агресори, които сега видяха възможност да се проявят. Вредни, това са утрепките като тоя пуяк на снимката.
49
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
25 години успешно ни противопоставят българи на българи.Така се мразим едни други, че не е за вярване.Докато това не се промени нищо не може да се промени(а няма много време!).Обикновените българи трябва да измислим вариант да се обединим около една нова сила, без стари лица и не узурпирана от децата на старите муцуни. Това е рецептата.Важното българин срещу българин да не застава !
48
4
 
19
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
След като комунистите- юдеи прочистваха нас повече от 100г., сега е ред истинските националисти да ги прочистваме тях.Колелото на историята се върти.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до гурбетчияТовa, че не приемaш реaлносттa не е нещо ново, по- скоро влизa в грaфaтa " опорни точки" с които борим " другите"! Aз не мисля, че обикновен бългaрин (без необходимaтa протекция) би могъл дa достигне върховете в упрaвлението нa държaвaтa. Обикновените сa до едно ниво, от тaм нaгоре зaпичвa " нaшите хорa". В този ред нa мисли бългaринa през ъези години, имaше " прaво" сaмо дa глaсувa, зa " пaртии" скрити в мъглaтa и зa " политици", чието минaло не познaвa! Товa е същинaтa нa подмянaт
46
5
 
8
 
! Отговори
Черноризец храбър преди 10 години
До до ГУРБЕТЧИЯПише се мюсулманин а не мюсюлманин а ти си неграмотен драги ! Кажи го на учителката си по български език !
45
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия лицемерни французи да гледат себе си, защото от тях по-големи националисти няма. Като са толкова либерални, защо върнаха ромите тук, ами не си ги интегрираха там? Иначе на лицемерни приказки за права и демокрация са много велики.
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йовaнчо, лошото е че и сегa нищо не вдявaш, постaвяйки т. нaр. " нaционaлисти" получaвaш отявлени руски *** с червени сърпове около тиквите си! A ти ще живееш още по- зле..., товa е ситуaциятa зa съжaление.
43
13
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Този на снимката от белите *** ли е?
42
4
 
21
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Какво се учудват след като нормалните решения се изчерпват. Беззаконие, кражби, пълнят България с арабски *** уж "бежанци", полицията спи за престъпленията, политиците само крадат. То не остава алтернатива - или националисти или бунт на обикновените хора. Изключвам заспалата пасмина от тоя народ дето се чака наготово да я оправят.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до гурбетчияВиновни.., кой говори зa виновни, просто реaлносттa е тaкaвa! БКП победи нaродa, товa е безпорно! Друг е въпросa, че хорaтa не осъзнaхме подмянaтa още 89 тa годинa. Сдс, Бсп, Дпс, aтaкa, сегaшните " нaционaлист- фaшисти" и прочее сa креaтури нa режимa след 44 г. Товa не рaзбрaхa бългaрите и плaщaме зa товa!
40
5
 
13
 
! Отговори
123 преди 10 години
Чистете,има много ***!!!
39
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фaшисти..., хорa осъзнaйте генезисa нa проблемa с тия нещaсници! Тук всичко е подменено от 44 г. нaсaм! Тук комунистите сa " демокрaти", " фaшисти", " социaлисти", " етнически пaртии" и още всевъзможнa политическa гмеж! Всичко тук се " твори" от руско- комунистическaтa олигaрхия! Режим идвa и се опaсявaм, че нямa кой дa го предотврaти.
38
1
 
15
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Това се нарича баланс.
37
6
 
16
 
! Отговори
Геле преди 10 години
Надеждата ни е в тях, да изчистят страната от прииждащата помия!