Френски кмет съжали, че роми в лагер били спасени от пожар

Управникът скандализира с изказването си
Обновена: 5 дек 2013 15:09 | 5 дек 2013 12:09, Елка Василева
169
Френски кмет съжали, че роми в лагер били спасени от пожар
Снимка: архив, Reuters

Кмет на френско градче скандализира с изказване, че пожарникарите са дошли прекалено рано да потушат избухнал в ромски катун пожар, съобщи френският в. "Фигаро", позовавайки се на сайта "Медиапар".

Вестникът се пита дали това не е предизборен синдром предвид общинските избори догодина, след като Люк Жус стана поредният местен управник, отправил антиромски нападки.

На местен съвет на 12 ноември кметът на Рокбрюн сюр Аржанс от дясната партия "Съюз за народно движение"(СНД) говорил за предотвратяването на горски пожари, след което се отклонил от темата, без да знае, че го записват с мобилен телефон.

"Искам да напомня, че тези чергари, ромите, девет пъти предизвикват пожар. Девет пъти оттам тръгваха пожари, гасени от противопожарната служба, като при последния самите те се подпалиха. Знаете какво правят: събират електрически кабели и ги горят, за да вземат медта. Бяха подпалили собствените си каравани. Жалко, че пожарникарите бяха повикани толкова рано!", казва той в записа, избухвайки в смях.

Още по темата
Водачът на парламентарната група на СНД Кристиан Жакоб заяви по телевизия Бе Еф Ем Те Ве, че изказването е недопустимо, шокиращо и заслужава наказание. От СНД съобщиха, че на 11 декември се свиква политическото бюро на партията, което ще наложи съответните санкции, посочва Франс прес.

Пред АФП Жус обвини "Медиапар" в умишлена политическа манипулация. Да се твърди, че искам да изгоря ромите, е направо срамно, след като девет пъти именно аз виках пожарникарите, заяви той.

Тази година ромите станаха безпрецедентна мишена на френските политици. В антиромската риторика се включи дори вътрешният министър Манюел Валс, като заяви, че е заблуда да се мисли, че проблемите на ромското население ще се решат единствено чрез приобщаване. Тези хора водят съвсем различен начин на живот, която е в очевидна конфронтация с нашия. Ромите трябва да се върнат в Румъния и България и за целта Европейския съюз заедно с българските и румънските власти трябва да направят така, че тези хора да бъдат приобщени най-напред в страните си, каза Валс, давайки повод за възмущение, както и за жалба от страна на организацията Движение срещу расизма и за приятелство между народите, отбелязва "Фигаро".
 

( БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
9
 
! Отговори
lisygera преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯЕми ползва им транспорта и трябва да си плати, иначе как ще отиде от катуна до центъра... помисли малко. И да не мислиш че *** с отрязаните крака е насилствено експлоатиран... аз знам че някои нарочно си режат пръсти за да крадат от джобовете на хората, колко му е един крак да отреже.
38
2
 
21
 
! Отговори
Пичай преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯТи по- добре мисли как ще живееш след 2-3 години, когато крайнодесните от цяла Европа ще ви погнат. Но няма само да ви изгонят от държавите си, но и ще ви преследват чак до родните ви места и ще ви напукат канчетата. Особено на *** като теб, които не искате да работите.
37
2
 
18
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
Ти какъв си бе брато?Защо пишеш на свещената кирилица,като оплюваш българите?Аз си мисля,че си гаден и прадажен!!!!А колкото до темата,те не подлежат на интеграция-жалко но,факт!
36
0
 
14
 
! Отговори
д.у. преди 10 години
70% от турците в Германия са на социални помощи, това е официална статистика. Дори вземат деца от роднини в Турция и ги представят за свои, заради помощите.
35
0
 
5
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
DO GURBETCHIYA/52 TI SI 100% ***.NE SE OBIJDAY NO PO EVROPA OSVEN RUMANSKI I BALGARSKI *** NIKOY DRUG NE EKSPLOATIRA PROSYACITE.
34
0
 
27
 
! Отговори
до Гурбетчия преди 10 години
Че то всеки роден тук, по паспорт е българин. Ама само докато ползвате благините. Опре ли до задълженията сте ***, турци, според парите...
33
1
 
2
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
do 47 kiks7/BIL SAM V PAZARDJIK.TAM TURCI NYAMA.IMA BALGARI I TURCHEESHTI SE ***.
32
1
 
10
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
МЕТКО, барем изключи капс лока (ако знаеш какво е де) когато си пишеш сам на себе си :) *** сгур!
31
0
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 10 години
Че за нас мюсюлманите са си чисти КАУРИ. Не стига, че изповядват християнската ерес ислям, ами седнали да учат майка си как се раждат деца.
30
0
 
3
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
До Tulski - ами ясно тогава на кого приличат нашите *** - на турците от Пазарджик с анадолско самосъзнание... :)
29
0
 
18
 
! Отговори
До Манюел Валс преди 10 години
Заблуда е да се мисли, че проблемите на ромското население ще се решат единствено чрез връщате в България. Тези хора водят съвсем различен начин на живот, която е в очевидна конфронтация с нашия. Ромите трябва да се върнат във Франция и за целта Европейския съюз заедно с българските и френските власти трябва да направят така, че тези хора да бъдат приобщени най-напред във Франция.
28
24
 
3
 
! Отговори
МЕТКО преди 10 години
ДО ГУРБЕТЧИЯ ДРЪЖ СЕ БРАТ ! ТЕ *** СА ПРОСТИ ХОРА. НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙ.
27
0
 
17
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
ГУРБЕТЧИЯ къф пример да даваме на *** бе ти не си ли чувал за поговорката "вари го печи го пак на *** мирише "
26
1
 
19
 
! Отговори
ицеци преди 10 години
няма да ги връщат в българия ние ги хранихме 300 години сега е ваш ред
25
3
 
27
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
***, тези, за които говориш, не са никакви мутри, а са ц-и-г-а-н-и, също като теб.
24
2
 
16
 
! Отговори
Хоп шоп преди 10 години
Напълно подкрепям кмета. И стига сме си затваряли очите, и сме се правили на много хуманни. Тая *** трябва да се изтрие от лицето на земята, или най-малко да се събере на едно място като евреите.
23
6
 
23
 
! Отговори
Пичай преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯТурците и мюсюлманите никога не сте можели да се интегрирате сред хората. Където и да отидете винаги се самосегрегирате и веднага започвате с джамии, фереджета, бурки, мешерета. Не зачитате никакви правила и закони на домакините, в чиито държави, най- нагло сте се домъкнали, за да паразитирате на социални помощи. То и затова, скоро ще ви изгонят.
22
0
 
19
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
"...да бъдат приобщени най-напред в страните си..." - откъде, накъде? И ние като вас сме установили, само че доста по-отдавна, че "Тези хора водят съвсем различен начин на живот, която е в очевидна конфронтация с нашия." Но вие не ни вярвахте и постоянно ни съдихте за нетолерантно отношение... Е, друго си е да се убедиш на собствен гръб!
21
2
 
34
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Стига с това лицемерие. Няма нищо скандално в изказването на г-н кмета. Всички нормални хора мислят така.
20
1
 
22
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Ще дойдете ли ви на нашето мнение, френски толерасти такива?! Човек може да проявява толерантност само спрямо друг човек. Огромна част от *** отказват да проявяват поведението на разумни хора. Следователно - или в резерват в Припят, или на дъното на морето.